Rețete de salate calde pentru masa de prânz
Salatele calde sunt o variantă ceva mai elaborată a salatelor clasice, în care ingredientele se folosesc în starea lor naturală. Spre deosebire de acestea, salatele calde conțin unul sau mai multe ingrediente procesate termic și de aceea timpul de preparare este puțin mai lung, însă fără ca acest proces să-ți ocupe o jumătate de zi.
26.04.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 3 secundeDacă ai rămas fără idei pentru meniul de prânz, salatele calde te pot scoate din impas pentru că sunt sățioase și hrănitoare, constituind o bună opțiune pentru felul I. Așadar, salatele calde pot înlocui supele sau ciorbele servite în mod tradițional în deschiderea mesei de prânz și totodată pot să constituie o garnitură pentru felul principal.
Dacă te interesează subiectul, mai multe informații și rețete de salate calde, găsești în rândurile de mai jos.
Caracteristici definitorii pentru salatele calde
Din denumirea generică ce le-a fost atribuită este lesne de înțeles că salatele calde necesită un proces de preparare la foc sau o altă sursă de căldură cum ar fi plita sau cuptorul electric. Aceasta pentru că cel puțin unul din ingredientele folosite pentru a prepara salatele calde trebuie să fie procesat termic și se consumă imediat după ce acest proces s-a finalizat.
În general, ingredientele specifice pentru salatele calde sunt legumele sotate, carnea fiartă sau friptă, peștele și fructele de mare, pasatele, orezul și leguminoasele fierte sau trase la tigaie. Toate aceste ingrediente permit o mare varietate de combinații, dacă ținem, cont că salatele calde nu exclud nici folosirea de verdețuri și legume crude împreună cu elementele procesat termic.
De ce să incluzi salatele calde în meniul de prânz
Datorită acestei posibilități de a combina mai multe ingrediente din categorii nutriționale diferite, salatele calde sunt mai hrănitoare și totodată mai sățioase. De cealaltă parte, salatele clasice sunt și ele o sursă bună de vitamine, minerale fibre și antioxidanți, însă au în general un aport mai scăzut de proteine, grăsimi nesaturate și alte elemente nutritive la fel de necesare organismului. În funcție de ingredientele folosite, salatele calde au un aport nutrițional mai bogat, conținând atât substanțele hrănitoare specifice salatelor de verdețuri, fructe sau crudități cât și proteine, vitamine din complexul B și grăsimi sănătoase. De asemenea, trebuie menționată și savurarea deosebită pe care o au salatele calde, datorată faptului că prin procesul de preparare termică se eliberează diferite arome pe care nu le vei simți într-o salată obișnuită.
Sugestii de salate calde ușor de preparat
După partea teoretică a venit timpul să trecem la modulul practic și să-ți prezentăm câteva rețete de salte calde pe care le poți prepara și savura la masa de prânz.
Ton cu orez și ardei
Ingrediente:
- O conservă de ton în suc propriu;
- 150 de grame de orez (aproximativ o ceașcă);
- Un ardei gras sau un ardei kapia;
- Jumătate de conservă de porumb
- 50 de grame de măsline tăiate rondele;
- O lingură de ulei de măsline
- Sare, piper și alte condimente, după gust.
În primă fază se pune orezul la fiert iar cât timp este pe foc, se taie ardeiul cubulețe iar conserva de ton se scurge bine de lichidul din interior. După ce orezul s-a fiert, se scurge de apă și se pune într-un bol, adăugând tonul din conservă, ardeiul tăiat, măslinele, boabele de porumb, condimentele și lingura de ulei. Se amestecă totul bine și se servește cât orezul mai este cald. Dacă nu ai timp suficient și vrei să scurtezi timpul de preparare, poți folosi orez prefiert, care are nevoie de doar câteva minute pentru a se înmuia.
Ficăței de pui cu ciuperci și salată verde
Ingrediente
- O jumătate de kilogram de ficăței de pui (pentru două porții);
- O caserolă de ciuperci champignon;
- 3-4 căței de usturoi;
- O legătură de salată verde;
- O lingură de ulei de măsline;
- 150 de mililitri de iaurt;
- O lingură de muștar;
- Sare și piper, după gust.
Ficățeii se spală bine, la fel și ciupercile, care apoi se taie felii sau cubulețe. Se pune uleiul la încins într-o tigaie după care se adaugă ficățeii, care se lasă să se rumenească. Peste ei se pun apoi ciupercile și usturoiul tăiat intre timp felii și se lasă pe foc până când ciupercile devin moi. Se toacă mărunt salata, care se pune într-un bol generos, iar peste ea se adaugă ficățeii și ciupercile.
Într-un bol separat se combină iaurtul cu muștarul, sarea și piperul și se amestecă până se obține un dressing consistent care se adaugă peste salată.
Piept de pui cu dovlecel și lămâie
Ingrediente:
- Un piept de pui dezosat;
- Doi dovlecei de mărime medie;
- O lingură de ulei de măsline;
- 2-3 căței de usturoi;
- O lămâie;
- Sare și piper după gust.
Dovleceii și usturoiul se taie rondele, iar lămâia se dă pe răzătoare pentru a separa coaja, după care se stoarce într-o cană, întrucât vei avea nevoie și de zeamă. În funcție de preferințe, pieptul de pui poate fi fript pe grătar, pe plită sau rumenit în tigaie. În acest ultim caz, e recomandat să îl tai cubulețe în prealabil pentru a se pătrunde mai bine, iar dacă alegi plita sau grătarul, îl poți tăia după ce pieptul de pui este deja făcut.
Pe de altă parte, într-o tigaie se pune uleiul de măsline și se lasă să se încingă, apoi se adaugă rondelele de dovlecel. Acestea trebuie să se rumenească pe ambele părți până devin aurii și moi, moment în care se pune în tigaie usturoiul împreună cu coaja de lămâie rasă. Se mai lasă 1-2 minute apoi se adaugă și zeama de lămâie, sarea și piperul. Se transferă totul într-un bol împreună cu pieptul de pui preparat și tăiat cubulețe, iar in funcție de preferințe poți completa rețeta cu câteva frunze de salată verde sau niște roșii cherry, consumate proaspete.
Un alt avantaj când vine vorba de salate calde constă în faptul că îți poți da frâu liber imaginației, creându-ți propriile rețete în funcțiile de preferințele culinare. Importantă este însă păstrarea unui echilibru în ceea ce privește ingredientele, astfel încet preparatul să-ți furnizeze cât mai multe elemente nutriționale în cantități optime. De asemenea, ține cont de faptul că salatele calde trebuie să rămână niște alimente ușoare, astfel că nu se recomandă folosirea cărnii grase, a uleiurilor în exces a sosurilor cu grăsime și a condimentelor foarte picante.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024