Rețete de supă de regim pentru ficat
Consumul de supă de regim pentru ficat este recomandat în egală măsură pacienților cu afecțiuni hepatice care trebuie să adopte o dietă mai ușoară, cât și celor care doresc să-și menajeze ficatul după o perioadă mai „încărcată” cum este cea de după sărbătorile de iarnă sau Paște. Totodată, în multe cure pentru detoxifiere putem găsi numeroase recomandări de supă de regim pentru ficat, care îmbunătățește funcțiile acestui organ și stimulează astfel eliminarea toxinelor pe care le filtrează.
18.12.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 46 secundeAșadar, nu trebuie neapărat să suferi de probleme hepatice pentru a include în dietă măcar din când în când o supă de regim pentru ficat iar în acest sens îți vom oferi câteva sugestii împreună cu informații bine de știut despre un astfel de preparat culinar.
Ce proprietăți trebuie să aibă o supă de regim pentru ficat
În general, supele sunt alimente ușoare, considerate sănătoase atât pentru ficat, cât și pentru întregul organism. Totuși, anumite ingrediente pot fi mai greu tolerate de ficat, mai ales în condițiile în care vorbim de un organ bolnav sau suprasolicitat. Astfel, o supă de regim pentru ficat trebuie să excludă acele ingrediente, iar în acest context ne referim în special la grăsimile saturate din carne și alte produse de origine animală – cum ar fi smântâna – precum și la diferiți aditivi alimentari așa cum sunt conservanții, coloranții sau potențiatorii de gust.
De asemenea, o supă de regim pentru ficat trebuie să aibă un aport caloric scăzut și să conțină în cantități mari nutrienți esențiali dar și compuși naturali cu efect antioxidant și hepatoprotector.
Ce poți să pui într-o supă de regim pentru ficat
Dacă tot am vorbit de ingrediente, am considerat potrivit să-ți oferim și câteva exemple pentru a te ghida în alegerea rețetelor potrivite de supă de regim pentru ficat. În primul rând sunt recomandate legumele de orice fel, împreună cu verdețuri și rădăcinoase precum morcovul, țelina și păstârnacul. Lista de ingrediente continuă cu leguminoasele, alături de crucifere cum ar fi varza, conopida sau broccoli.
În ceea ce privește carnea, se recomandă cea slabă, de pui sau de curcan, de pe care se înlătură pielea care concentrează o cantitate mare de grăsime. De asemenea, un borș ușor de pește poate fi considerat o variantă potrivită de supă de regim pentru ficat.
Uleiul se folosește în cantități moderate iar pentru a da aromă se recomandă usturoiul, cimbrul busuiocul, rozmarinul, ghimbirul și alte condimente care nu sunt picante.
Rețete de supă de regim pentru ficat recomandate
După această punere în temă a sosit momentul să-ți oferim și câteva exemple concrete de rețete de supă de regim pentru ficat.
Supă de sfeclă și conopidă
Lista de ingrediente:
- O conopidă de dimensiuni medii;
- O sfeclă roșie de dimensiuni medii;
- Un broccoli;
- Doi morcovi;
- O ceapă albă sau roșie;
- 3 căței de usturoi;
- O lingură de ulei de măsline;
- Un litru de apă;
- Sare și piper, după gust.
Mod de preparare:
Legumele se curăță, se spală și se taie cubulețe, cu excepția usturoiului, care se strivește. Apoi se pune uleiul la încins într-o oală, după care se adaugă ceapa și usturoiul, care se călesc până când capătă o nuanță aurie. Se adaugă după aceea sfecla și morcovii care se călesc la foc mediu între 5 și 7 minute, iar la final se pun în oală conopida și broccoli. După ce se amestecă bine, se toarnă apa și se meține oala pe foc până când dă în clocot. Se dă focul la mic și se mai lasă oala pe aragaz 25-30 de minute până când toate legumele devin moi. Se condimentează cu sare și piper iar pentru un plus de aromă și de vitamine poți presăra și câteva fire de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt.
Supă cremă de legume cu ghimbir
Lista de ingrediente:
- O țelină;
- O legătură de pătrunjel;
- Câteva frunze de spanac;
- O conopidă;
- Un broccoli;
- 3-5 căței de usturoi;
- O linguriță de turmeric;
- Rădăcină proaspătă de ghimbir (cantitatea diferă în funcție de cât de aromată vrei să fie supa).
Mod de preparare:
Legumele se spală și se taie cubulețe, la fel și rădăcina de ghimbir, în timp ce usturoiul se strivește pentru a obține o aromă mai pronunțată. Frunzele de spanac se toacă și ele mărunt, după care se adaugă într-o oală împreună cu legumele tăiate și usturoiul strivit. Se presară pe deasupra turmeric și se toarnă apă cât să acopere legumele, după care se pune totul la fiert până când legumele devin moi.
Se scurge apoi apa fără a o arunca iar legumele fierte dau prin blender împreună cu frunzele de pătrunjel până când se obține o compoziție omogenă cu consistență cremoasă. Dacă ți se pare că aceasta este prea groasă o poți aduce la consistența dorită adăugând câte puțin din apa în care au fiert legumele și amestecând din nou în blender.
Supă de pui
Lista de ingrediente
- 4 pulpe de pui dezosate și curățate de piele;
- 2 morcovi;
- 2 cartofi;
- O țelină mică sau medie;
- O rădăcină de păstârnac;
- O rădăcină de pătrunjel;
- O ceapă;
- 200 de grame de fidea.
- 3 litri de apă.
Mod de preparare:
Pulpele de pui se spală, se sărează și se pun la fiert în cei 3 litri de apă. Până fierbe carnea, legumele se curăță, se spală și se taie cubulețe. În acest timp trebuie să mai arunci câte o privite în oala lăsată pe foc și să înlături spuma care se adună la suprafața apei. Carnea se lasă la fiert până când nu mai face spumă, după care se adaugă legumele tăiate cubulețe.
După aceea supa mai trebuie lăsată pe foc circa o oră, până când legumele devin moi iar carnea a devenit albă și fragedă, semn că e bine fiartă. După cele 60 de minute se adaugă fideaua și se mai lasă la fiert cam 10 minute până când și aceasta se înmoaie.
Acestea au fost doar câteva din rețetele de supă de regim pentru ficat, însă dacă ții cont de recomandările referitoare la ingrediente vei vedea că lista este mult mai lungă și chiar îți poți crea tu propriile rețete combinând ingredientele pe care le preferi.
Colesterol mărit? Rețete de Crăciun reinventate
16.12.2024