Retete dietetice cu quinoa
Foarte populara in randul persoanelor interesate de un stil de viata sanatos si din ce in ce mai apreciata si in Romania, quinoa are un gust placut, este bogata in proteine si fibre si poate fi inclusa in diferite preparate dietetice. O portie de 180 de grame de quinoa are 220 de calorii si iti ofera aproape 60% din necesarul zilnic de mangan, 30% din doza zilnica recomandata de magneziu, precum si 20% din DZR de fibre.
03.02.2014
Timp estimat de citire:
3 minute, 3 secundeAfla aici cum pregatesti rapid si dietetic quinoa, de ce este buna pentru sanatate si ce vitamine si minerale contine quinoa!
Quinoa este consumata in mod traditional in America de Sud, inca de acum 3000 de ani, iar Peru ramane cel mai mare producator de quinoa din lume. Quinoa este o “pseudo-cereala” ce nu contine gluten, pentru ca este consumata la fel ca graul, dar face parte din aceeasi familie alimentara ca spanacul si sfecla. Cercetarile arata ca acest aliment este sanatos pentru intreaga familie, datorita continutului bogat de antioxidanti, precum si Omega 3, acid alfa-linoleic si vitamina E, substante grase ce par sa fie rezistente procesului de prepare termica.
“Cereale” din quinoa pentru micul dejun
Ingrediente pentru 4 portii:
- O cana de quinoa
- 2 cani de apa
- O lingura de miere (poate fi inlocuita cu sirop de artar sau indulcitor)
- O jumatate de cana de lapte degresat caldut
- Un varf de cutit de sare de mare
Preparare: Pune quinoa impreuna cu apa, sarea si mierea intr-o oala incapatoare, amesteca si lasa sa dea in clocot. Da focul la minim si lasa quinoa sa fiarba in jur de 15 minute, pana cand a absorbit toata apa. Imparte quinoa in 4 boluri, toarna lapte caldut si serveste ca atare sau garnisit cu stafide, felii de banana, bucatele de migdale sau de nuci sau caise uscate.
Salata de iarna din quinoa si linte
Ingrediente:
- 200 g de quinoa
- 400 g de linte fiarta si scursa bine
- ceapa tocata marunt
- 2 castraveti mici
- 100 g branza cu continut scazut de grasimi
- Sucul de la o portocala
- Sucul de la o jumatate de lamaie
- 2 lingurite de tarhon
- 1 lingura de ulei de masline extravirgin
Preparare: Fierbe quinoa cu 400 ml de apa intr-o oala mare timp de 15 minute, pana se inmoaie si absoarbe toata apa, apoi strecoar-o si las-o sa se raceasca un pic. Peste un sfert de ora, amesteca toate ingredientele intr-un bol si serveste salata.
Chiftelute din quinoa
Ingrediente pentru 8 portii:
- 1 cana de quinoa
- 2 cani de apa
- 2 cani de linte fiarta si bine scursa
- 2 ardei rosii mari tocati
- O ceapa tocata
- Catei de usturoi maruntiti
- O jumatate de cana de crutoane
- O jumatate de cana de parmezan ras
- O legatura de patrunjel tocata
- 2 linguri de oregano
- 1 lingurita de piper negru macinat
- Un varf de cutit de piper cayenne si aceeasi cantitate de sare
- 2 albusuri de ou
- 6 linguri de ulei de masline
Preparare: Clateste quinoa si pune-o intr-o oala cu apa cu capac, las-o sa dea in clocot, apoi da focul la minim si las-o sa fiarba timp de 15 minute sau pana cand apa este complet absorbita. Separat, soteaza in 2 linguri de ulei de masline ceapa si ardeiul gras timp de 2 minute, apoi adauga usturoiul, patrunjelul si oregano si soteaza inca 1 minut. Dupa ce quinoa a fiert, strecoar-o si las-o la racit timp de un sfert de ora. Intr-un bol mare, amesteca legumele sotate si restul ingredientelor, in afara de ulei. Cu furculita, zdrobeste lintea si amesteca bine ingredietele. Formeaza chiftelute mici, aseaza-le pe un platou si pune-le la frigider timp de 2 ore. Dupa cele 2 ore, incalzeste putin ulei intr-o tigaie non-aderenta si pune chiftelutele din quinoa. Sunt gata atunci cand devin maronii pe ambele parti, in total aproximativ 15 minute. Scoate chiftelutele si lasa-le pe un prosop de hartie care sa absoarba excesul de ulei.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024