Rețete dietetice pentru mesele festive
Pentru că tot suntem în prag de mare sărbătoare, ne-am gândit să îți oferim câteva rețete dietetice și accesibile de mâncăruri pe care să le poți savura alături de cei dragi, la mesele festive. Ca să nu uiți de dietă și să nu te lași pradă tentațiilor culinare pline de calorii, gătește ceva mai light, urmând una sau mai multe dintre rețetele de mai jos!
21.12.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 0 secundeRețetă dietetică de roșii umplute cu cremă de ouă
Calorii/porție: 170
Timp de preparare: 20 de minute
Ingrediente
- 7 roșii medii, bine coapte;
- 4 ouă fierte tari;
- 1 legătură de ceapă verde;
- 4 linguri de iaurt degresat;
- 1 vârf de cuțit de sare;
- busuioc sau mărar proaspăt
Preparare
Taie capacelele roșiilor, scoate miezul și amestecă-l bine cu restul de ingrediente, până când obții o mixtură cremoasă și omogenă. Pune roșiile pe un platou și umple-le cu această cremă, apoi presară deasupra busuioc sau mărar proaspăt, mărunțit. Această rețeta este un aperitiv excelent și sănătos.
File de pangasius cu muștar și verdețuri
Calorii/porție: 154
Timp de preparare: 35 de minute
Ingrediente
- 500 g file de pangasius;
- 2 lămâi tăiate felii;
- 2 legături de verdețuri de primăvară (pătrunjel, leurdă, ceapă verde);
- 1 legătură de usturoi verde;
- 1 lingură de muștar;
- un praf de sare
Preparare
Toacă mărunt toate verdețurile; unge file-ul cu muștar și pune feliile de lămâie, sarea și verdețurile deasupra peștelui. Învelește toată mixtura în folie de staniol și dă la cuptor, timp de aproximativ 20 de minute. Taie file-ul în 4 porții și servește-l la masa festivă.
Sarmale de curcan în foi de ștevie
Calorii/porție: 210
Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente
- 500 g carne de curcan fără piele și oase;
- 150 g orez;
- 4 fire de ceapă verde;
- 75 ml ulei;
- 1 vârf de sare;
- Iaurt degresat (pentru servire);
- zeama de la o lămâie;
- 1 legătură de mărar;
- frunze de ștevie (aprox. 40-50).
Preparare
Carnea se toacă și se amestecă cu ceapa, orezul, uleiul și sarea. După ce ai spălat frunzele de ștevie, opărește-le și lasă-le la răcit. Formează apoi sărmăluțele și pune-le în oală în care ai presărat în prealabil firele de mărar, apoi pune apă cât să le acopere și fierbe-le la foc mic. Încearcă-le cu o furculiță pentru a vedea când este gata carnea (aprox. o oră) și servește-le cu zeamă de lămâie și iaurt degresat, în loc de smântână.
“Cozonac dietetic cu brânză”, fără aluat
Calorii/porție: 120
Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente
- 1 kg brânză slabă, proaspătă de vaci;
- 175 g de stafide înmuiate în esență de rom;
- 2-3 linguri de îndulcitor, după gust;
- 2 plicuri de gelatină;
- 4-5 pătrățele de ciocolată amăruie (cu min. 70% conținut de cacao) topită, pentru ornat.
Preparare
Lasă stafidele la înmuiat în puțină esență de rom și apă, apoi amestecă-le cu restul de ingrediente. Pregătește un bol pe care îl tapetezi cu hârtie de copt sau folie de plastic și pune în el mixtura, apoi dă la frigider timp de 2 ore. După ce a trecut timpul, scoate “cozonacul” din frigider, dă la o parte folia și toarnă deasupra câteva linguri de ciocolată amăruie topită, pentru decor. Mai las-o să se răcească 1-2 ore și tai-o felii.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024