Rețete speciale pentru copii cu intoleranță la gluten
Să asiguri copilului o alimentație echilibrată este o mare provocare pentru cei mai mulți dintre părinți. Misiunea este de departe mult, dar mult mai dificilă în cazul în care cel mic suferă de intoleranță la gluten. E nevoie de o vigilență sporită și de o atenție constantă la absolut toate produsele consumate și ingredientele folosite. Din fericire, există numeroase rețete fără gluten, potrivite și pentru copii, care le substituie cu succes pe cele obișnuite.
15.03.2021
Timp estimat de citire:
9 minute, 27 secundeDespre intoleranța la gluten, pe scurt
Glutenul este o proteină prezentă în mod natural în majoritatea cerealelor și anume în grâu, ovăz, orz, secară și kamut. Dacă pentru cei mai mulți oameni acesta este inofensiv, în anumite situații consumul lui poate cauza probleme serioase. Tocmai de aceea, în ultimii ani glutenul a fost pus frecvent la zid, fiind una dintre substanțele pentru care s-au realizat extrem de multe studii.
Ceea ce s-a lămurit până acum și e important să se știe este faptul că elementele din gluten pot genera mai multe tipuri de răspunsuri din partea organismului:
- afecțiune de tip autoimun, adică intoleranță la gluten, numită și boala celiacă;
- hipersensibilitate la nivelul intestinului care poartă denumirea de NCGS (non celiac gluten sensitivity), adică sensibilitate nonceliacă la gluten;
- reacție IgE mediată (foarte severă de cele mai multe ori), altfel spus alergie la grâu.
„Auzim din ce în ce mai mult despre intoleranța la gluten, dietele fără gluten sau fără lactoză și în ce mod ajută ele în creșterea și dezvoltarea copiilor. Este însă esențial să facem diferența dintre intoleranța la gluten și sensibilitatea la gluten. Prima este o boală care întrunește toate criteriile unei afecțiuni autoimune generate de consumul glutenului la pacienți cu predispoziție genetică. În astfel de cazuri, corpul uman produce anticorpi împotriva unor componente ale glutenului (cum e gliadina). Dacă se consumă alimente ce conțin gluten, apare o inflamație și o afectare la nivelul intestinului subțire, astfel încât restul nutrienților nu se absorb. În consecință, apare o afectare a nutriției, a dezvoltării și a creșterii copilului”, explică dr. Amalia Arhire, medic nutriționist în cadrul Clinicii KiloStop Junior.
Intoleranța la gluten – simptome specifice
Atunci când se declanșează, intoleranța la guten nu trece neobservată. Așa cum precizează medicul, semnele și simptomele apar încă de timpuriu: „La copilul mic, manifestările sunt observabile după ce se începe diversificarea, odată cu introducerea cerealelor sau a derivatelor de cereale: faină, pâine, paste etc. Ele constau în tulburări de tranzit intestinal, cu perioade prelungite de diaree, fie de constipație, dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare, chiar oboseală, pentru că poate apărea și anemie. Se mai pot înregistra afectarea smalțului dentar, scăderea în greutate, chiar scăderea sau oprirea ritmului de creștere în înălțime. În preadolescență, pe lângă acestea pot să apară și tulburări ale pubertății.”
Ce e de făcut
Pentru a evita complicațiile, copilul trebuie supus imediat unui consult de specialitate. Diagnosticul de intoleranță la gluten se pune de către medicul pediatru sau gastroenterolog pediatru, prin determinarea prezenței unor anticorpi sau în unele cazuri chiar printr-o biopsie a mucoasei intestinului.
„Diagnosticul de sensibilitate la gluten, pe de altă parte, este unul de excludere, după ce se elimină cele de boală celiacă, boli inflamatorii intestinale, diverticulită, anomalii intestinale sau afecțiuni infecțioase intestinale netratate. Și în cazul acestei afecțiuni, ale cărei cauze nu se știu pe deplin, semnele și simptomele apar la scurt timp după consumul de alimente cu gluten: dureri de burtă, balonare, tulburări de tranzit intestinal sau oboseală. Spre deosebire de boala celiacă însă, în cazul acesteia nu apar anemia sau alte malabsorbții și nici tulburări ale creșterii sau ale pubertății”, punctează medicul.
Cum se tratează
În cazul în care se pune diagnosticul de boala celiacă, tratamentul este exclusiv dietetic. Cu alte cuvinte, se elimină orice aliment cu gluten sau chiar cu urme de gluten. Același timp de tratament se recomandă și pentru sensibilitatea la gluten. „Excluderea glutenului din alimentație ameliorează simptomele atât în caz de intoleranță la gluten, cât și în caz de sensibilitate nonceliacă la acesta. Mai există unele păreri, ca și în alte boli autoimune, precum tiroidita autoimuna, diabetul zaharat tip 1, că excluderea glutenului ar ajuta la un mai bun control al bolii, însă nu există niciun studiu până la această dată care să dovedească acest lucru”, subliniază dr. Arhire.
Mai mult, medicul descurajează excluderea glutenului din alimentație fără a avea o cauză medicală și atrage atenția că astfel se pot provoca deficite severe de fier, vitamina D, vitamine din grupul B sau de fibre, dar și creșterea nivelurilor de colesterol și trigliceride din sânge.
Rețete fără gluten pentru copii
Alimentația copiilor care au sensibilitate nonceliacă sau cu atât mai mult intoleranță la gluten diagnosticată de către medic trebuie să fie una strictă și atent supravegheată. „Se elimină complet cerealele de tipul grâului, secarei, orzului, ovăzului și toate derivatele acestora. Așadar, fără făină, griș, paste, pâine, biscuiți sau orice alte produse preparate cu faină din aceste cereale. Acestea se pot înlocui cu porumb, hrișcă, tapioca, mei, amarant, orice legume, fructe sau produse de origine animală”, precizează dr. Amalia Arhire.
Pentru a face lucrurile mai ușor de înțeles, medicul ne propune, cu titlu de exemplu, și câteva rețete fără gluten. Acestea pot alcătui meniul unei zile din dieta copiilor cu intoleranță la gluten.
Rețete fără gluten pentru mic dejun
La micul dejun se poate opta pentru un iaurt grecesc 2%, 30 g de fulgi de hrișcă sau de porumb, 1 banană mică sau 200 g de fructe de pădure, citrice sau orice fruct acrișor și 15 g de nuci. Rezultă o masă sănătoasă, plină de fibre, proteine, grăsimi bune și carbohidrați sănătoși.
O altă opțiune delicioasă pentru micul dejun e budinca de tapioca, ușor și rapid de gătit. Pentru două porții avem nevoie de 100 g de perle de tapioca, 400 ml lapte de vacă sau vegetal, 700 ml de apă, vanilie, 2 linguri de miere. Pentru un mic dejun sănătos folosim o porție, împreună cu 15 g de nuci și câteva fructe de pădure sau vișine.
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, se toarnă apa rece, se adaugă perlele de tapioca și se pun la foc mediu. Atunci când apa se înfierbântă se amestecă până când apa fierbe și perlele de tapioca se ridică la suprafață; apoi se reduce focul la minimum și se continuă fierberea timp de 5-6 minute, amestecând continuu, până când conținutul se îngroașă, formând o pasta ca grisul sau terciul.
- Conținutul cratiței se răstoarnă într-o strecurătoare și se clătește cu apa rece. Se amesteca în mod constant, până când apa dispare și rămân doar perlele nelipicioase.
- Perlele de tapioca se pun împreună cu laptele, vanilia și un vârf de sare la fiert, la foc mic. Se fierb până când perlele de tapioca devin translucide și laptele e ușor închegat. La final, după ce închidem focul, adăugăm mierea și amestecăm bine.
Rețete fără gluten pentru prânz
O variantă excelentă pentru prânz e reprezentată de: 150 g pește la cuptor sau la grătar – fie biban, dorada sau păstrăv, cu 150 g de orez integral fiert și 200 g de legume sotate cu o linguriță de ulei – morcov, ardei, ceapă, ciuperci.
O altă variantă bună poate fi o mâncare în care am pus 150 g de quinoa fiartă împreună cu 200 g legume: ceapă, broccoli, ardei gras sau orice legume preferă copilul. Alături putem să punem 150 g de friptură de curcan sau piept de pui, fără piele.
Dacă preferatele copilului sunt pastele, putem opta pentru cele de orez fierte: 150 – 200 g, alături de 100 g de vită la wok sau 150 g de pui și legume chinezești sau thai, la wok, cu 1 linguriță de ulei de susan și o lingură de sos de soia.
Rețete fără gluten pentru cină
Cina e masa căreia e bine să-i acordăm cea mai mare atenție, inclusiv în cazul copiilor cu intoleranță la gluten. Și asta deoarece un exces de grăsimi sau de glucide, fără legume poate îngreună digestia, somnul și creste procentul de grăsime din corp.
De aceea, medicul recomandă ca pentru această masă a zilei să se opteze fie pentru o friptură slabă, așa cum e cea de pui sau curcan – circa 150 g, fie pentru un pește slab cu garnitură de legume – circa 100 g, la care fie punem 100 g de mazăre fiartă sau o porție de 100 g de mămăligă.
O altă alegere echilibrată este o supă cremă de legume, pe care s-o însoțim cu 30 g brânză rasă sau 100 g iaurt și 30 g tortilla de porumb.
De asemenea, se poate opta și pentru o salată cu avocado, 60 g de mozzarella și 100 g de porumb, năut sau fasole fiartă.
(P) Cu Bombovit Multi de la Naturalis e mai simplu ca oricând să-i asiguri micuțului tău doza zilnică de vitamine și minerale necesare dezvoltării normale și protecției sistemului imunitar. Sub formă îmbietoare de acadea, acest supliment alimentar are la bază o formulă complexă ce conține 12 vitamine, zinc, seleniu și extract de acerola.
Sfaturi pentru a crea rețete fără gluten
Se pot crea o mulțime de rețete fără gluten noi sau se pot reinterpreta rețetele clasice, folosind paste de orez sau de mazăre, faină de migdale sau faină fără gluten. „Posibilități există. Important e doar să avem un pic de imaginație. De asemenea, este extrem de important să i se explice copilului, în momentul în care acesta poate înțelege, că trebuie să evite orice poate conține gluten sau derivate de cereale, inclusiv pateuri și dulciuri, întrucât acestea îi pot face rău. Viața unui copil cu intoleranță la gluten nu este simplă, dar nici îngrozitoare nu-i. Dacă se respectă anumite reguli, acesta poate crește și se poate dezvolta armonios!”, conchide dr. Arhire.
Bibliografie:
- Ivor D Hill, MD. Epidemiology, pathogenesis, and clinical manifestations of celiac disease in children, Uptodate Jan 2020
- Ivor D Hill, MD. Management of celiac disease in children, Uptodate oct 2020
- Caio G, Volta U, Sapone A, et al. Celiac disease: a comprehensive current review. BMC Med. 2019;17(1):142. Published 2019 Jul 23. doi:10.1186/s12916-019-1380-z
- Diez-Sampedro A, Olenick M, Maltseva T, Flowers M. A Gluten-Free Diet, Not an Appropriate Choice without a Medical Diagnosis. J Nutr Metab. 2019;2019:2438934. Published 2019 Jul 1. doi:10.1155/2019/2438934
- Jones AL. The Gluten-Free Diet: Fad or Necessity?. Diabetes Spectr. 2017;30(2):118-123. doi:10.2337/ds16-0022
- Moschoula Passali, Knud Josefsen, Jette Lautrup Frederiksen, Julie Christine Antvorskov, Current Evidence on the Efficacy of Gluten-Free Diets in Multiple Sclerosis, Psoriasis, Type 1 Diabetes and Autoimmune Thyroid Diseases, Nutrients. 2020 Aug; 12(8): 2316
Rețete speciale pentru copii cu intoleranță la gluten
15.03.2021