13.08.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 6 secundeNe-am obișnuit să le consumăm în zacuscă, dar mai ales sub forma bine-cunoscutei salate cu ceapă și maioneză. Vinetele, însă, au un potențial mult mai mare, dovadă fiind numărul mare de preparate apetisante care le pun în valoare.
Sunt surse excelente de fibre, vitamine, minerale și oligoelemente necesare bunei funcționări a organismului. Mai mult decât atât, vin cu un preț caloric neglijabil – doar 27 de calorii la 100 g. Tocmai de aceea, vinetele ar trebui să se regăsească mai des în opțiunile tale culinare. Încearcă propunerile noastre de retete cu vinete!
Vinete fripte cu bulgur
Ingrediente necesare pentru 4 persoane:
- 1 cană de bulgur,
- 1 vânătă de mărime medie,
- 450 g de roșii cherry,
- 5 linguri de ulei de măsline extra-virgin,
- 1 lingură de oțet balsamic,
- 1 cană de frunze de busuioc proaspăt.
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul.
- Gătește bulgurul conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
- Taie vânăta rondele. Tapetează tava cu hârtie de copt și aranjează rondelele într-un singur strat, apoi, folosind o pensulă, unge-le cu ulei pe ambele părți – în total se folosesc 3 linguri de ulei. Dă tava la cuptorul încins pentru 2-3 minute, după care scoate-o și întoarce rondelele pe partea cealaltă; coace vinetele timp de alte 2-3 minute.
- Într-un castron mare, pune vinetele, adaugă roșiile tăiate pe jumătate, oțetul, restul de 2 linguri de ulei, câte ¼ de linguriță de sare și piper, frunzele de busuioc și amestecă totul.
- Servește amestecul de vinete și roșii pe pat de bulgur.
Caviar de vinete
Ingrediente necesare pentru 4 persoane:
- 1 vânătă mare (circa 500 g),
- ¼ de cană de ceapă tocată fin,
- 1 cățel de usturoi,
- 2 linguri de frunze de pătrunjel tocate,
- 1 lingură de ulei de măsline,
- 1 linguriță de oțet din vin roșu,
- sare și piper,
- pâine de secară Pumpernickel.
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 200° C.
- Înțeapă vânăta cu o furculiță din loc în loc, așaz-o pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și dă-o la cuptor, timp de 50-60 de minute.
- După ce vânăta se răcorește, îndepărtează coaja și toacă fin pulpa coaptă.
- Într-un castron, amestecă vânăta, ceapa, usturoiul, uleiul, oțetul, câte ¼ de linguriță de sare și piper. La final, încorporează și pătrunjelul. Servește cu felii de pâine de secară.
Penne cu roșii, vinete și mozzarella
Ingrediente necesare pentru 4 persoane:
- 250 g de paste penne (1/2 de cutie),
- ¼ de cană de ulei de măsline,
- 1 vânătă mare (circa 500 g),
- 250 g de roșii cherry,
- 2 căței de usturoi,
- ¼ de linguriță de fulgi de ardei iute,
- 250 g de mozzarella,
- ¼ de cană de frunze de mentă proaspătă,
- sare și piper.
Mod de preparare:
- Într-o tigaie mare cu strat non-aderent pune la încălzit uleiul, la foc mediu, și rumenește vânata tăiată cubulețe de aproximativ 2,5 cm, timp de 8-10 minute, amestecând din când în când.
- Adaugă roșiile tăiate pe jumătate, usturoiul zdrobit, fulgii de ardei, câte ¼ de linguriță de sare și piper și gătește totul, amestecând, timp de alte 2-3 minute.
- Între timp, gătește pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Păstrează ¼ de cană din apa în care au fiert pastele, apoi scurge-le și pune-le înapoi în cratița în care au fiert.
- Taie mozzarella cubulețe și adaug-o în cratiță cu paste, împreună cu ingredientele din tigaie și apa oprită; amestecă ușor, presară frunzele de mentă și lasă preparatul să se pătrundă preț de câteva minute.
Poftă bună!
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024