Retete vegane simple si delicioase
Cuvantul vegan starneste astazi multe controverse. Acest stil de viata se pare ca isi are inceputurile prin anul 1806, odată cu ideile Dr. William Lambe. Acesta a decis la varsta de 40 de ani sa isi schimbe total regimul alimentar si sa se intoarca la zorii evolutiei umane cand oamenii consumau doar fructe si legume.
14.06.2019
Timp estimat de citire:
2 minute, 21 secundeDr. Lambe scria pe atunci ca doar produsele de origine vegetala sunt potrivite pentru fiintele umane. In 1811, John Frank Newton, pacient al Dr. Lambe, in lucrarea sa „Return to nature”, extinde ideile medicului sau, incluzand si convingerile etice.
Despre veganism si diete vegetale
în 1830, Sylvester Graham promoveaza o dieta „vegetala” fara carne, lactate si oua. Prima aparitie a termenului „vegetarian” este inregistrata in aprilie, 1843, iar azi curentul vegetarian s-a transformat in curentul vegan. Ne-am oprit atentia la cateva retete din cartea scrisa de Cristina Corpaci – ,,De la carnivor la vegan”. Povestea detaliata din spatele acestui proiect editorial o veti descoperi in numarul de iulie-august 2019 al revistei Slab sau Gras.
Supa crema de brocolli
Timp de preparare: 20 de minute
Cantitate = 4 portii
Ingrediente
3 legaturi de broccoli
250 ml apa
2 linguri zeama de lamaie
250 ml lapte de caju
o jumatate de ceapa tocata
un catel de usturoi
o legatura de marar
o lingura de rozmarin
o legatura de patrunjel
sare de mare
piper negru sau rosu
Mod de preparare
Se pun toate ingredientele intr-un blender si se amesteca timp de 40 de secunde pana se obtine o supa crema.
Calorii: 183 – Total grasimi: 6g; Carbohidrati 28 g; Fibre alimentare 6 g; Proteine 9 g;
Supa Gazpacho de Avocado
Timp de preparare: 15 de minute
Cantitate = 3 portii
Ingrediente
2 fructe avocado mari sau 3 medii
2 castraveti mari sau 3 medii
2 rosii mari
o legatura coriandru tocat
o jumatate de ceapa tocata
doi catei de usturoi
un ardei chili sau o lingura de praf chili
250 ml apa
o lingura de ulei de masline presat la rece
sare de mare
Mod de preparare
Se pun toate ingredientele intr-un blender si se amesteca. Daca e prea vascoasa pasta mai puneti apa.
Calorii: 376 – Total grasimi: 16 g; Carbohidrati 52 g; Fibre Alimentare 10 g; Proteine 9 g;
Supa thailandeza de cocos
Timp de preparare: 10 de minute
Cantitate = 2 portii
Ingrediente
O nuca de cocos
4 catei de usturoi
2 linguri ghimbir pisat
3 linguri zeama de lamaie
2 linguri ulei de masline presat la rece
o lingurita pudra de curry
o rosie
un ardei chili sau o lingurita praf chili
o lingurita coriandru
sare de mare
Se mai pot adauga 100 g rosii cherry sau doua ciuperci feliate subtire.
Mod de preparare
Se desface nuca de cocos si apoi se pune lichidul din nuca strecurat in blender. Apoi se adauga miezul taiat cubulete marunt. Apoi se pune usturoiul, ghimbirul, zeama de lamaie, uleiul, curry, sare si chili. Se adauga apoi coriandru si sare. Optional, puteti orna cu legume taiate cubulete.
Calorii: 880 – Total grasimi: 72 g; Carbohidrati 62 g; Fibre Alimentare 22 g; Proteine 13 g;
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024