Ridichea neagră și beneficiile ei
Ridichea neagră este o legumă rădăcinoasă din familia Brassicaceae. Această rădăcină comestibilă are coaja groasă, de culoare neagră și poate avea o formă lunguiață sau rotundă în funcție de varietate. Are o aromă intensă datorită diverșilor compuși chimici pe care planta îi folosește cu scopul de a se apăra față de dăunători. Poți consuma ridiche neagră crudă sau gătită în diverse moduri. Poate avea, de asemenea, numeroase beneficii pentru sănătate, fiind deseori recomandată în medicina tradițională, mai ales în caz de infecții respiratorii și tuse.
17.11.2020
Timp estimat de citire:
5 minute, 54 secundeRidiche neagră – cultivare și proprietăți nutritive
În general, ridichea neagră este mai mare decât ridichea roșie de primăvară și are între 7 și 10 centimetri în diametru. Planta are nevoie de 35-55 de zile pentru a ajunge la maturitate. Poate fi sădită în timpul verii și recoltată toamna sau chiar iarna. Temperaturile prea ridicate nu fac bine plantei, rădăcina căpătând o consistență lemnoasă. Plantele de ridiche neagră se sădesc la 5, 10 cm una de alta sau chiar mai mult și au nevoie de un sol bine drenat, argilos. Planta necesită 6-8 ore de soare pe zi. Recoltarea are loc când partea de sus a ridichii negre devine vizibilă la suprafață. Ridichea neagră poate fi păstrată câteva luni în pivnițe și până la 3 săptămâni în frigider, în pungi de plastic.
Din punct de vedere nutritiv, această rădăcinoasă conține cantități mari de fibre alimentare și vitamina C, dar și niveluri moderate de fier, magneziu, potasiu și alte vitamine, precum B, A și E. Mai conține niveluri reduse, dar nu complet neglijabile, de cupru, seleniu, zinc, antocianine specifice, antioxidanți și enzime. Conținutul caloric este foarte redus, similar cu al ridichilor de primăvară, de aproximativ 20 kcal per 100 g aliment crud, fiind potrivite atunci când vrei să scazi în greutate.
Care sunt avantajele consumului de ridiche neagră?
- Suplimentele alimentare pe bază de ridiche neagră sunt disponibile pe piață datorită anumitor proprietăți curative ale acestei legume. Beneficiile ridichei negre provin în primul rând de la faptul că ele conțin de patru ori mai mulți glucosinolați față de alte tipuri de ridichi sau legume crucifere. Glucosinolații sunt compuși ce se regăsesc în multe vegetale cu gust puternic, iar studiile sugerează că aduc beneficii sănătății.
- Un studiu din 2014 a arătat că ridichile negre, datorită compoziției unice, sunt eficiente pentru protejarea ficatului și un alt studiu, din 2017, a demonstrat că pot reduce colesterolul în cazul șoarecilor de laborator. De asemenea, reglează producția bilei. Deseori, ridichea neagră este întâlnită sub formă de supliment alimentar în combinație cu anghinare, cu rol hipocolesterolemiant și de reducere a nivelului trigliceridelor.
- Datorită conținutului ridicat de fibre insolubile ridichile negre îmbunătățesc tranzitul intestinal și ajută în caz de constipație. Totodată cantitatea mare de fibre te protejează de cancerul colorectal, protejează sistemul cardiovascular și te ajută să menții o greutate sănătoasă.
- Datorită conținutului ridicat de vitamina C din ridiche neagră, consumul acestui aliment oferă protecție antioxidantă. Aportul de vitamina C este necesar pentru producția de colagen, acesta fiind necesar pentru sănătatea articulațiilor și a pielii.
- În mod tradițional, sucul de ridiche neagră se folosește mai ales pentru fluidizarea secrețiilor bronșice, în caz de infecții respiratorii, datorită conținutului bogat în substanțe active pe bază de sulf. Este un remediu recomandat în caz de tuse. Pentru a prepara un sirop de tuse din ridiche neagră se procedează astfel: se ia o ridiche și se scobește conținutul. Acesta se amestecă cu câteva lingurițe de miere (după gust). Se ține la căldură până se formează un sirop. Se bea de două ori pe zi. Pe piață există diverse siropuri de tuse care conțin și ridiche neagră.
Cum poți consuma ridiche neagră?
Poți consuma ridiche neagră proaspătă, însă aroma puternică, înțepătoare poate să nu fie pe gustul tuturor. Se adaugă în salate sau în diverse rețete de murături. Pentru a consuma ridiche neagră proaspătă cel mai bine este să o feliezi subțire sau să o tai sub formă de sticks, apoi să adaugi sare și să acoperi pentru o oră. Ulterior ridichea trebuie clătită și scursă. Astfel, aroma se mai temperează. Poate fi consumată ca garnitură, în salate sau alături de diverse fructe de mare. Ridichile negre crude se potrivesc bine cu scoicile, brânza de oaie, feta, sfecla, sardinele, rucola sau peștele afumat.
Gătite, sunt perfecte pentru a aduce un plus de aromă piureului de cartofi sau supelor-cremă sau pot fi transformate în chips-uri. Prin fierbere, își pierd aroma puternică și pot fi utilizate în diverse alte rețete.
În orice caz, în momentul în care cumperi ridiche neagră, ai grijă să fie fermă la atingere, fără pete sau zone decolorate. Dacă are frunze, acestea trebuie să fie verde viu, nu galbene. Evită ridichile supradimensionate și cu suprafața crăpată. Dacă vrei să le păstrezi mai mult timp, taie frunzele pentru că absorb nutrienții.
3 rețete cu ridiche neagră
Salată cu ridiche neagră
Ingrediente (pentru 4 porții):
- 4 ridichi negre mari
- 2 anghinare
- 1 roșie
- Coriandru proaspăt
- 1 lămâie
- 3 lingurițe de ulei de măsline
- Sare, piper
Mod de preparare
- Cojește ridichile.
- Spală-le sub jet apă, usucă-le și feliază-le.
- Într-un bol, adaugă sare, piper și suc de lămâie și apoi uleiul de măsline.
- Adaugă ridichile feliate și amestecă.
- Lasă la marinat pentru 30 de minute.
- Între timp, scurge miezul anghinarelor și toacă-l.
- Decojește roșia și taie-o cubulețe.
- Combină totul într-un bol.
- Clătește coriandrul și usucă-l.
- Presară coriandrul direct pe feliile de ridiche neagră.
Supă-cremă de ridiche neagră
Ingrediente (pentru 4 porții)
- 2 ridichi negre
- 1 ceapă medie
- 2 căței de usturoi
- 1 cartof mare
- 500 ml de supă de legume
- 200 ml lapte de cocos
- Nucșoară
- Sare și piper
- Ulei de floarea-soarelui
Mod de preparare
Ridichile negre și cartoful se spală, se curăță și apoi se taie cubulețe. Toacă ceapa mărunt și călește-o în ulei. Adaugă și usturoiul și amestecă bine. Pune ridichea și cartoful, nucșoara, sarea și piperul. Amestecă totul cu supa de legume și laptele de cocos și lasă la fiert, acoperit, timp de 15-20 de minute. Omogenizează supa cu ajutorul unui blender.
Tartine cu ridiche neagră și brânză proaspătă
Ingrediente
- 2 ridichi negre de dimensiune medie
- 150 g brânză proaspătă de vaci
- 1 lingură de ulei măsline
- 1 lingură de oțet balsamic
- Ceapă verde
- Sare, piper
- Pâine prăjită
Mod de preparare
Curăță ridichile de coajă și toacă-le cubulețe mici. Adaugă pe rând ingredientele și mixează compoziția. Servește pe bucățele de pâine prăjită.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024