22.04.2020
Timp estimat de citire:
1 minut, 39 secundeExcesul de greutate și obezitatea sunt considerați de mult timp drept factori de risc major pentru diabetul zaharat. Acum oamenii de știință au stabilit că anii în care aceștia au fost prezenți joacă un rol determinant în apariția bolii.
O echipă de cercetători de la Universitatea Indiana, SUA, a monitorizat timp de 20 de ani aproximativ 12.000 de femei cu scopul de a descoperi în ce măsură modificarea greutății pe parcursul vieții se corelează cu riscul de dezvoltare a diabetului zaharat. La începutul studiului, participantele aveau vârste cuprinse între 18 și 23 de ani.
Rezultate edificatoare
La final, după ce au analizat toate datele, autorii cercetării au observat o porporționalitate directă între numărul cumulat de ani în care participantele au fost supraponderale sau obeze și riscul de dezvoltare a diabetului. Concret, față de persoanele cu o greuate normală, în cazul acestora riscul înregistrat se modifică după cum urmează:
-
- mai puțin de 10 ani cu exces ponderal: risc de două ori mai mare
- între 10 și 30 de ani cu exces ponderal: risc de trei ori mai mare
- peste 30 de ani cu exces ponderal: risc de șase ori mai mare
Astfel, s-a demonstat că excesul de greutate din copilărie este implicat în riscul de diabet la vârsta adultă. Participantele care erau obeze la debutul studiului (IMC> 30) și care au crescut în greutate (sau care nu au pierdut în greutate) pe parcursul lui au prezentat cel mai mare risc de dezvoltare a diabetului.
Foarte important de menționat este și faptul că întârzierea câștigului ponderal a redus din acest risc suplimentar. Practic, cu cât câștigul ponderal a avut loc mai târziu, cu atât a scăzut acest supra-risc. „Acest studiu demonstrează importanța prevenirii sau întârzierii creșterii în greutate și a reducerii numărului de ani trăiți cu exces ponderal pentru a reduce semnificativ riscul de a dezvolta diabetul zaharat”, au concluzionat autorii studiului.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024