Riscul de obezitate, influențat de variații genetice care afectează creierul
De ce unii oameni se îngrașă mai ușor decât alții? Ei bine, chestiunea obezității e mult mai complicată decât credem. Potrivit unui nou studiu, un rol major în apariția obezității l-ar avea variațiile genetice care afectează modul în care creierul procesează informațiile senzoriale și reglează comportamentul alimentar.
07.10.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 23 secundeÎn ultimii zece ani, oamenii de știință au identificat sute de diferite variații genetice care cresc riscul unei persoane de a deveni obeză. Cu toate acestea, până acum nu s-a știut cum anume determină acestea câștigul ponderal. De curând, o echipă de cercetători de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a reușit să descopere mai multe populații de celule cu implicare în dezvoltarea obezității. Factorul de noutate absolută este că toate acestea sunt la nivel cerebral.
„Rezultatele noastre oferă dovezi că procesele biologice din afara organelor investigate în mod tradițional în cercetarea obezității, cum ar fi celulele grase, joacă un rol-cheie în obezitatea umană. Am identificat tipurile de celule din creier care reglează memoria, comportamentul și procesarea informațiilor senzoriale, care sunt implicate în dezvoltarea obezității”, a precizat Tune H Pers, profesor asociat la Universitatea din Copenhaga.
Un mozaic de celule cerebrale contribuie la obezitate
Descoperirea a fost făcută cu ajutorul unor instrumente de calcul care combină două seturi diferite de date. Primul set a comparat informații de la aproximativ 450.000 de persoane, asociind starea de sănătate și atributele fizice cu genomul lor unic. Astfel s-a stabilit că persoanele cu obezitate prezintă o probabilitate ridicată de a avea în comun o serie de variante genetice.
Al doilea set a utilizat date de secvențiere ARN unicelular de la peste 700 de tipuri diferite de populații de celule obținute de la cobai. Dat fiind faptul că diferite celule exprimă părți distincte ale genomului, acest set de date a pus în evidență amprenta genetică unică pentru fiecare populație de celule.
După ce au integrat cele două seturi de date, autorii studiului au constatat că variantele genetice puternic asociate cu obezitatea se localizează lângă gene exprimate de 26 de populații de celule care acționează ca diverși neuroni.
Obezitatea nu este o lipsă de voință
Rezultatele studiului confirmă ideea potrivit căreia obezitatea este o boală ale cărei cauze se află la nivelul creierului. Acestea sugerează că riscul unei persoane de a dezvolta obezitate este determinat de populațiile de celule care procesează stimulii senzoriali și acțiunile directe legate de consumul de mâncare și comportament.
„Constatările noastre consolidează tot mai multe dovezi că obezitatea este mult mai complexă decât a fost recunoscută anterior și nu poate fi redusă la o simplă întrebare despre lipsa de voință”, a conchis Tune H Pers, principalul autor al cercetării.
Sursa: www.sciencedaily.com
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024