Riscurile consumului de băuturi energizante în rândul copiilor si adolescenților
În ultimii ani, băuturile energizante au câștigat tot mai multă popularitate în rândul copiilor și adolescenților, care de cele mai multe ori ignoră scopul căruia îi sunt destinate. În percepția multora dintre ei, băuturile energizante sunt echivalente cu cele răcoritoare, astfel că le consumă cu orice ocazie, fie pentru a se hidrata, fie atunci când ies cu prietenii. Pauzele dintre orele de curs constituie, de asemenea, un bun prilej pentru a savura băuturi energizante, nemaivorbind de ieșirile la un fotbal sau un baschet ori de ședințele de antrenament la sală - dacă ne referim la adolescenți.
07.03.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 12 secundeDin păcate, se pare că prea puțini consumatori din rândul copiilor și adolescenților cunosc sau conștientizează riscurile pe care le presupune consumul în exces de băuturi energizante, iar prin acest articol ne dorim să îi ajutăm atât pe ei, cât și pe părinți să fie mai bine informați.
Ce sunt băuturile energizante și ce conțin
Termenul de „băuturi energizante” se referă la o categorie aparte de băuturi menite să confere stimulare mentală și fizică pentru o anumită perioadă. Teoretic, băuturile energizante sunt destinate adulților care desfășoară activități solicitante, sportivilor care se antrenează intens, precum și celor pe care îi ajunge oboseala înaintea încheierii programului de lucru sau înainte de a se achita de sarcinile zilnice. Chiar și în cazul acestora, băuturile energizante trebuie consumate ocazional, doar atunci când e este nevoie de un boost de energie, și nicidecum nu trebuie să devină un tabiet zilnic precum cafeaua de dimineață.
Spunem aceasta pentru că buturile energizante nu excelează atunci când vine vorba de beneficii pentru organism. Deși pe lista de ingrediente se pot găsi vitamine și extracte naturale din diferite plante precum ginsengul sau guarana, medicii și specialiștii în nutriție atrag atenția că băuturile energizante reprezintă un risc chiar și pentru adulți, dacă sunt consumate în mod excesiv.
Avertismentele se referă în special la cantitățile mari de cofeină, de zahăr și de alți îndulcitori naturali sau artificiali, precum și la o serie de ingrediente insuficient studiate, așa cum e taurina. De asemenea, băuturile energizante mai pot conține coloranți și aromatizanți pentru a le face cât mai atractive.
De ce nu sunt recomandate băuturile energizante în cazul copiilor și adolescenților
În general, copiii au o energie debordantă, astfel că nu au nevoie de băuturi energizante pentru a fi activi. Chiar și atunci când sunt obosiți sau nu au dispoziția necesară, nu există activități atât de importante pe care trebuie să le desfășoare și care să justifice revigorarea lor cu băuturi energizante. Mai important de atât este faptul că sunt la o vârstă prea fragedă pentru a consuma cofeină, taurină și alte substanțe cu efect stimulator care se găsesc din abundență în băuturile energizante.
Și pentru adolescenți este prea devreme să consume astfel de substanțe, însă în intervalul 14-18 ani este acceptată totuși o cantitate maximă de 100 de miligrame de cofeină pe zi. Băuturile energizante conțin de obicei între 70 și 150 de miligrame de cofeină, concentrate într-o doză standard de 250 de mililitri.
Ce riscuri presupune consumul de băuturi energizante
Riscurile la care vom face referire se referă atât la copii și adolescenți cât și la adulți, doar că tinerii ar trebui să evite consumul de băuturi energizante cel puțin până la vârsta de 18 ani, iar adulții să apeleze la astfel de stimulente doar când este nevoie, însă nu foarte des.
Tahicardie și tensiune mărită
Cofeina, taurina, guarana și alte substanțe cu efect stimulant din băuturile energizante determină accelerarea bătăilor inimii, mărind ritmul cardiac. Totodată crește și tensiunea arterială, ceea ce înseamnă că sângele exercită o presiune mai mare asupra pereților vaselor sanguine. Cu cât cantitatea de băuturi energizante consumate este mai mare, cu atât crește riscul apariției tahicardiei și hipertensiunii arteriale, ce pot genera ulterior alte probleme cardiovasculare.
Exces ponderal
Deși mulți consideră că excesul ponderal se datorează doar alimentelor consumate în exces, trebuie să precizăm că și băuturile energizante își aduc un aport important în acest sens. După cum am precizat, conțin cantități mari de zahăr și alți îndulcitori, care au un aport caloric ridicat. Caloriile astfel introduse în organism nu sunt arse în totalitate, iar o parte din ele se depun sub formă de grăsime. Mai mult de atât, zahărul și cofeina stimulează apetitul, astfel că după 1-2 doze de energizant apare foamea, caracterizată de o poftă pentru alimente grase și cu mulți carbohidrați. Astfel, caloriilor din zahăr li se adaugă cele dobândite după masa copioasă, iar povestea se va repeta ori de câte ori vei deschide o doză nouă.
Tulburări ale somnului
Efectul stimulant pe care îl are cofeina din băuturile energizante blochează receptorii de adenozină – o substanță chimică din creier, care induce somnul. Astfel se explică de ce cafeaua și alte băuturi cu cofeină alungă starea de somnolență, însă acest efect nu este benefic de fiecare dată. O cantitate prea mare de cofeină datorată consumului de energizante poate genera insomnie, iar dacă acest lucru se întâmplă în mod repetat, duce la dereglarea cilului circadian. Aceasta are drept consecințe oboseala accentuată în timpul zilei, scăderea capacității de concentrare și învățare, slăbirea imunității cu toate riscurile ce le implică, precum și apariția stărilor de anxietate.
Dependența
Consumul frecvent de băuturi energizante provoacă mai de vreme sau mai târziu dependență, din cauza cofeinei. Organismul se obișnuiește cu prezența constantă a acestei substanțe în corp și se adaptează reglându-și funcțiile pentru a-i compensa efectele. Atunci când aportul de cofeină se reduce sau este suprimat, organismul reacționează din nou, prin simptome precum dureri de cap, iritabilitate, oboseală, dificultăți de concentrare și schimbări bruște ale dispoziției. Acesta este tabloul complet al sevrajului în cazul dependenței de cofeină. În același timp, apare și dependența psihologică, pentru că băuturile energizante sunt asociate cu starea de bine și nivelul crescut de energie pe care îl induc.
În aceste condiții deja devine dificilă renunțarea la energizante sau cel puțin reducerea consumului, creându-se condiții prielnice pentru apariția problemelor pe care le-am enumerat mai sus.
La momentul actual, copiii și adolescenții din România își pot procura fără probleme băuturi energizante din orice magazin, însă există șanse ca lucrurile să se schimbe în viitorul apropiat pentru că se află în procedură de adoptate un proiect legislativ care prevede interzicerea vânzării de astfel de produse către minori.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024