Romania, codasa Europei la consumul de fructe si legume
Mai putin de 15% (14,1%) din locuitorii statelor care intra in componenta Uniunii Europene consuma cele 5 portii recomandate de fructe si legume pe zi, in timp ce aproximativ o treime (34,4%) din acestia nu le includ in alimentatie, arata ultimele statistici europene.
28.11.2016
Timp estimat de citire:
0 minute, 43 secundeDe departe cea mai ingrijoratoare situatie la acest capitol se inregistreaza in Romania, unde doar 3,5% din populatie reuseste sa atinga obiectivul zilnic de 5 portii de fructe si legume, iar 65,1% nu consuma in fiecare zi aceste alimente sanatoase. Prin comparatie, in Marea Britanie, circa o treime din populatie (33,1%) acopera necesarul zilnic de fructe si legume, in Danemarca – 25,9%, in Olanda − 25%, in Portugalia – 18,2%, in Estonia – 17,3%, in Luxemburg – 15,1%, in Franta – 14,9%, in Belgia – 12,7%. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, consumul insuficient de fructe si legume ar fi implicat, la nivel global, in aproape 14% din decesele prin cancer gastrointestinal, circa 11% din afectiunile cardiovasculare ischemice si 9% din decesele cauzate de accidentul vascular cerebral.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024