Sa crezi ca esti predispus genetic la ingrasare te poate face obez
Devenim ceea ce gandim. In momentul in care ne lasam dominati de ideea ca luam in greutate din cauza bagajului genetic nefavorabil, nu facem altceva decat sa consolidam acumularea de kilograme in plus. Acesta este mesajul clar al cercetatorilor americani de la Universitatea Texas Tech in cel mai recent studiu al lor publicat in revista „Health Education and Behavior”.
22.09.2015
Timp estimat de citire:
1 minut, 26 secundePersoanele convinse ca sunt programate genetic sa aiba probleme de greutate sunt mai expuse riscului de a avea un indice de masa corporala mai mare, avertizeaza oamenii de stiinta, dupa ce au analizat datele referitoare la 4.166 barbati si 4.655 femei.
„Daca cineva crede ca excesul ponderal este o chestiune ce nu poate fi controlata prin nutritie si exercitii fizice, fiind mai degraba influentat de predispozitia genetica, acest lucru il poate incuraja sa adopte comportamente care sa-i aduca o anumita placere pe termen scurt, asa cum sunt consumul de alimente mai putin sanatoase si evitarea exercitiilor fizice, in locul comportamentelor benefice pe termen lung pentru mentinerea siluetei”, au explicat dr. Mike C. Parent si Jessica L. Alquist de la Universitatea Texas Tech.
Autorii studiului au precizat ca relatia dintre convingerile legate de profilul ponderal si obiceiurile sanatoase sau mai putin sanatoase a variat in functie de varsta, fiind mai evidenta in cazul celor cu ani mai multi in buletin. Ei au subliniat ca, asa cum a reiesit din cercetarea lor, lupta cu obezitatea trebuie sa inceapa prin combaterea ideii ca aceasta reprezinta un dat ce nu poate fi evitat. „Expertii in domeniul sanatatii trebuie sa lupte impotriva ideii ca greutatea este un parametru pe care nu-l putem schimba si sa incurajeze comportamentele sanatoase la pacienti”, a conchis dr. Parent.
Sursa: www.leparisien.fr
Natalia Talmacec
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024