21.04.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 39 secundeBogată în vitamine, minerale, fibre prețioase pentru sănătate și siluetă, această salată mai are ceva în plus. Asigură în mod echilibrat carbohidrați, grăsimi și proteine de calitate, fiind sățioasă și plină de savoare.
Dacă vrei să mănânci ceva bun și sănătos, pune-ți șorțul de gătit, o muzică bună în fundal și prepară această minunăție de salată. Deși lista de ingrediente nu te face să-ți lase gura apă, rezultatul final îți va lua prin surprindere papilele gustative.
Mai mult decât atât, o poți mânca fără niciun fel de mustrări de conștiință atât la prânz, cât și la cină, chiar și atunci când vrei să slăbești. Și asta deoarece furnizează o mulțime de micro și macronutrienți importanți, având sub 300 de calorii!
Ingrediente necesare pentru 4 porții:
- 3 sfecle de dimensiune medie, decojite și tăiate felii ca pentru wedges;
- spray de gătit;
- 1 dovlecel zucchini mic, tăiat similar ca sfecla;
- 1 cană de ciuperci brune, tăiate pe jumătate;
- ¼ de linguriță de sare;
- ¼ linguriță de piper proaspăt râșnit;
- 2 căni de apă;
- 1 cană de quinoa roșie, spălată bine și scursă;
- ¼ de cană de oțet de vin alb;
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin;
- 1 lingură de frunze de pătrunjel proaspăt, tocate;
- 1 linguriță de rozmarin și oregano;
- 1 lingură de muștar Dijon;
- 1 cățel de usturoi, zdrobit;
- 30 g de brânză de capră sau brânză de feta cu conținut redus de grăsimi, fărâmițată.
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 200° C. Pulverizează un strat subțire de spray de gătit într-un vas de copt cu înveliș nonaderent, așază feliile de sfeclă, pulverizează peste ele alt strat de spray, acoperă cu capac vasul și dă-l la cuptor pentru 20 de minute. După acest interval, scoate capacul și adaugă feliile de zucchini și ciupercile, pulverizează deasupra puțin spray, presară sarea și piperul, pune capacul la loc și lasă legumele să se coacă timp de 10-15 minute. La final, scoate vasul din cuptor, descoperă-l, și pune-l pe un suport pentru a se răci.
- Între timp, într-o cratiță potrivită, pune apa, quinoa cu un praf de sare. În clipa în care dă în clocot, dă focul mic, acoperă cu capac și lasă să fiabă înăbușit timp de 15 minute. Când e gata, scurge dacă e nevoie și pune-o într-un vas întins penru a se răci complet cât mai repede.
- Pune oțetul, uleiul de măsline, patrunjelul, rozmarinul, oregano, muștarul și usturoiul într-un borcan prevăzut cu capac. Închide-l și agită bine până când obții un sos omogen. Distribuie-l apoi peste legumele coapte și răcite.
- Împarte quinoa în mod egal pe patru farfurii, pune deasupra câte un strat de legume, presară brânza de capră sau feta.
Mărimea porției: 1 farfurie
Valori nutriționale/ porție: 286 de calorii, 36 g de carbohidrați, 12 g de grăsimi, 10 g de proteine, 5 g de fibre.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024