Salvia alba, o planta cu multiple beneficii pentru sanatate
Salvia alba este o planta folosita de catre popoarele amerindiene din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile ei curative. Salvia alba este o planta melifera, originara din regiunile deluroase si muntoase ale Californiei. Popoarele care au trait in zonele respective pana la invazia colonistilor, foloseau planta si in ritualuri de purificare energetica. Dupa secolul al XVI-lea planta a fost aclimatizata si in tari din Europa si folosita in ceaiuri, tincturi si alte retete medicinale.
03.05.2019
Timp estimat de citire:
1 minut, 59 secundeSalvia alba si utilitatea ei
Numele de salvie provine din latinescul “salvare”, care inseamna a fi sanatos, a salva, a vindeca. Salvia contine un complex de vitamine, printre care vitaminele A si B, vitamina C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc şi sodiu, fiind o adevarată sursa de substanţe benefice pentru organism.
In prezent, preparate pe baza de salvie alba se gasesc in diferite magazine de specialitate. Cele mai obisnuite forme de comercializare sunt sub forma de plante uscate pentru ceai, pulbere, tinctura de salvie alba sau ulei volatil. Ceaiul de salvie alba este recomandat pentru persoanele care sufera de diabet de tip 2 pentru ca ajuta la reglarea naturala a nivelului glicemiei.
Infuzia cu ceai de salvie alba ajuta in cazul faringitelor si bronsitelor. Tinctura de salvie ajuta in cazul aftelor, gingivitelor si abceselor dentare. Salvia alba se afla si in compozitia unor creme pentru tenul acneic sau pentru tratarea transpiratiei abundente.
S-a demonstrat clinic ca salvia alba ajuta organismul in cadrul unor afectiuni ale aparatului digestiv, precum enterocolitele, indigestia si balonarea. De asemenea, pulberea de salvie ingerata ajuta in lupta cu raceala si gripa datorita proprietatilor antivirale.
Cataplasma cu salvie mai este folosita pentru ranile care se cicatrizeaza greu. Datorita anumitor compusi, salvia alba grabeste vindecarea in cazul unor taieturi usoare, leziuni, zgarieturi.
Infuzia cu ceai de salvie sau compresiile cu ulei de salvie se folosesc pentru persoanele care sufera de transpiratie abundenta. Batranii de la sate mai foloseau crengile uscate de salvie pentru fumigatii ca sa elimine insectele din incaperi, paienjenii sau cuiburile de viespi de sub streasinile caselor.
Crengile uscate de salvie alba se strang manunchi, se leaga cu sfoara, dupa care manunchiul se pune intr-un vas rezistent termic, de metal sau ceramica si se aprind carbuni si se pun la baza manunchiului. Fumul este lasat sa se imprastie in spatiile unde sunt probleme cu insectele. Pentru realizarea fumigatiilor in cazul spatiilor inchise se recomanda deschiderea geamurilor.
Sursa: epicgardening.com
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024