Salvie albă – beneficii pentru sănătate și utilizări
Despre salvia albă se poate spune că ceste o plantă cu multiple utilizări, printre altele fiind folosită și ca remediu natural. De altfel, și denumirea de salvie albă este inspirată de beneficiile terapeutice ale acestei plante, provenind din latinescul „salvere” care se traduce prin „a salva” sau „a vindeca”. Există peste 900 de specii de salvie, iar dintre acestea salvia albă se numără printre cele mai cunoscute și totodată cel mai des utilizate, atât ca remediu naturist, cât și ca plantă aromatizantă condiment, repelent împotriva insectelor. De asemenea, în unele culturi sunt folosite frunze de salvie albă în scop ritualic, planta fiind considerată scară și capabilă să țină la distanță energiile negative.
11.11.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 52 secundeÎn vele ce urmează noi vom vorbi despre salvie albă ca plantă medicinală, mai exact despre proprietățile sale curative, beneficiile asociate cu acestea și modul în care poate fi utilizată.
Salvie albă – origini și caracteristici
Salvia albă provine de pe continentul american, unde era folosită de populațiile indigene atât ca medicament natural, cât și ca element ritualic. Odată cu descoperirea Americii de către Cristofor Columb la sfârșitul secolului al XV-lea, coloniștii care au început să populeze noul continent au făcut la rândul lor cunoștință cu această plantă iar odată cu dezvoltarea rutelor comerciale au început să exporte salvie albă și în Europa. Începând cu secolul al XVI-lea, salvia albă s-a răspândit și aici, fiind o plantă perenă rezistentă care preferă solurile uscate din regiunile însorite.
Face parte din familia Lamiaceae și este înrudită cu levănțica, cimbrul, busuiocul și menta, având la rândul său un miros și o aromă caracteristice. Tulpina de salvie albă este lemnoasă și poate crește până la 90 de centimetri în înălțime, frunzele sunt gri-verzui, acoperite cu un puf albicios, iar florile mici și albe sunt grupate sub formă de ciorchine în vârful tulpinii.
Salvie albă – proprietăți terapeutice
Cele mai multe substanțe benefice pentru sănătate se găsesc la nivelul frunzelor de salvie albă, care conțin vitamina K și vitamina B6 alături de cantități mai mici din vitaminele A, C și E, precum și minerale ca fierul, calciul, magneziul, potasiul, zincul și cuprul.
Ca substanțe specifice, salvia albă mai conține acid rozmarinic, acid elagic, rutină, uleiuri esențiale și peste 160 de polifenoli.
Datorită acestor substanțe, remediile pe bază de salvie albă au efecte antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene, antispastice și expectorante.
Salvie albă – beneficii pentru sănătate
Remediile pe bază de salvie albă pot fi folosite atât pentru ameliorarea simptomelor unor probleme de sănătate, cât și pentru prevenirea acestora, astfel că beneficiile despre care vom vorbi se manifestă pe multiple planuri, după cum vei constata în continuare.
Neutralizarea radicalilor liberi
Radicalii liberi sunt compuși chimici care se formează în organism în urma proceselor metabolice iar în anumite condiții pătrund și din exterior. Atunci când numărul lor depășește un anumit nivel devin nocivi pentru că intră în reacție cu celulele și alte molecule din corp, care își modifică astfel structura și funcționalitatea.
Procesul se numește stres oxidativ iar în timp poate duce la apariția unor boli cronice, la îmbătrânirea prematură a pielii și la o serie de alte probleme de sănătate. Datorită celor peste 160 de tipuri de polifenoli din frunzele de salvie albă, această plantă previne stresul oxidativ, întrucât substanțele pe care le conține au efect antioxidant, prin care neutralizează radicalii liberi astfel încât aceștia să nu mai reacționeze cu celulele.
Prevenirea apariției cariilor
Multe produse de îngrijire orală conțin salvie albă datorită eficienței acesteia în combaterea bacteriilor care se dezvoltă în cavitatea bucală. Acestea sunt responsabile de formarea plăcii bacteriene, apariția cariilor și mirosul neplăcut al respirației – probleme care pot fi evitate cu folosind astfel de produse de îngrijire cu salvie albă. Spuneam că salvia albă are proprietăți antimicrobiene datorită cărora distruge ușor bacteriile din cavitatea bucală și astfel protejează sănătatea orală.
Reducerea riscului reprezentat de colesterolul rău
Colesterolul LDL este considerat colesterol rău pentru că în cantități peste cele normale începe să se depună în interiorul vaselor de sânge pe care le îngustează și le face mai rigide, ceea ce duce la apariția hipertensiunii arteriale și ulterior a multor boli cardiovasculare datorate tensiunii crescute. Totodată, colesterolul rău crește riscul de infarct miocardic și accident vascular întrucât poate înfunda vasele de sânge.
Stresul oxidativ face moleculele de colesterol LDL mai aderente și facilitează depunerea acestui tip de grăsime în vasele de sânge, astfel că prin efectul antioxidant de care am vorbit salvia albă protejează și sănătatea inimii prin prevenirea formării plăcilor de colesterol.
Ameliorarea durerilor
Prin efectul antiinflamator și antispastic, frunzele de salvie albă sunt folosite și ca remediu împotriva durerilor, inclusiv a celor specifice perioadei de menstruație. Datorită acțiunii antispastice reduce contracțiile necontrolate ale mușchilor care cauzează crampe dureroase, așa cum sunt cele abdominale sau cele musculare. De asemenea, salvia albă reduce și inflamația asociată cu infecțiile sau diferite leziuni, care este o reacție normală a sistemului imunitar dar deseori e neplăcută din cauza durerii pe care o provoacă.
Îmbunătățirea stării de spirit
Uleiurile esențiale din frunzele de salvie albă au un efect benefic asupra creierului datorită căruia această plantă este folosită și în scop ritualic pentru alungarea energiilor negative. Aceste energii sunt asociate cel mai adesea cu stresul, anxietatea și depresia iar folosirea în cadrul ritualurilor a fumului de salvie albă induce o stare de bine și de bună dispoziție. Aceasta se datorează efectului uleiurilor esențiale inhalate, care stimulează producerea unor neurotransmițători ce îmbunătățesc starea de spirit. În același timp, au un efect benefic și asupra capacităților cognitive.
Salvie albă – moduri de utilizare
Ca remediu natural, salvia albă poate fi folosită atât pentru uz intern, cât și extern sub diferite forme. Astfel, din frunzele uscate puse la infuzat în apă fierbinte se prepară ceaiul de salvie albă care poate fi băut, dar și folosit pentru gargară, în scopul ameliorării durerilor de gât și a tratării aftelor apărute în cavitatea bucală. De asemenea, ceaiul de salvie albă poate fi folosit și ca apă de gură, împotriva bacteriilor și a problemelor pe care acestea le generează.
Rănile deschise, inflamațiile, infecțiile și erupțiile cutanate pot fi tratate cu comprese aplicate local, care conțin sevă din frunze de salvie albă. Se folosesc frunze proaspete, care se zdrobesc și se aplică pe piele în zona afectată pentru a reduce inflamația și durerea, a preveni sau combate infecțiile și a grăbi vindecarea.
Uleiul esențial de salvie albă se folosește pentru aromaterapie în scop de relaxare și îmbunătățire a stării de spirit dar și ca ingredient pentru un masaj. O altă metodă de utilizare acestei plante este fumigația, ce presupune aprinderea frunzelor uscate de salvie albă care sunt lăsate să fumege. Inhalarea fumului induce acea stare de relaxare despre care am amintit, o astfel de practică fiind folosită mai ales în scop ritualic. De asemenea, fumul emanat de frunzele de salvie albă este un foarte bun repelent pentru insecte.
Salvia albă în formă proaspătă sau uscată este și un condiment foarte des folosit în bucătărie pentru aromatizarea diferitelor preparate culinare, mergând perfect atât cu carnea și peștele, precum și cu legumele.
Nu în ultimul rând, există și o serie de suplimente alimentare care conțin salvie albă, același ingredient putând fi găsit și în multe produsese cosmetice și de îngrijire personală.
Deși salvia albă este considerată sigură pentru consum, se recomandă ca pacienții cu boli cronice, persoanele aflate sub tratament medicamentos, femeile însărcinate sau care alăptează să ceară mai întâi sfatul unui medic înainte de a folosi un astfel de remediu.
Ceai de pelin - cum îl pregătești corect și care sunt beneficiile lui
08.11.2024