Sănătate în bolul cu cereale integrale: fibre, vitamine și minerale
Pe rafturile supermarketurilor sunt disponibile zeci de tipuri de “cereale”, cu diferite adaosuri, arome și culori, pentru dietă sau pentru copii, însă, din punct de vedere nutrițional, aceste alimente frumos ambalate nu sunt tocmai o alegere bună. Iată care sunt cele mai bune cereale pentru sănătatea ta și a familiei tale!
31.08.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 6 secundeCerealele obișnuite din comerț au, de cele mai multe ori, mult prea mult zahăr pentru niște alimente ce se doresc a fi dietetice, astfel încât cea mai sănătoasă opțiune o reprezintă cerealele simple, clasice, integrale și neprelucrate. Chiar dacă nu au nici aromele, nici aspectul frumos al celor fabricate, cerealele integrale aduc organismului o serie de beneficii greu de egalat!
Energie maximă, digestie mai bună și organism vitaminizat
Cerealele integrale contribuie, fără doar și poate, la o stare generală semnificativ mai bună, pentru că previn constipația, datorită fibrelor solubile și insolubile. Curățând colonul de resturi și impurități acumulate de-a lungul timpului, nivelul de energie al organismului crește. Fibrele prezente în coaja cerealelor integrale (tărâțe) sunt distruse odată cu procesarea industrială, fiind recomandat să consumi cereale integrale.
În plus, cerealele integrale au un conținut mare de vitamine, minerale și enzime: magneziu, potasiu, calciu, fosfor, zinc, mangan, fier, complexul de vitamine B, vitamina A, C, E, protează și amilază (enzime). Cele mai multe vitamine se găsesc în coajă cerealelor, așa că rafinarea acestora duce la diminuarea semnificativă a conținutului de vitamine B. Deci, consumați pe cât posibil cereale integrale, nu rafinate!
Tipuri de cereale integrale
Orez brun: este varianta neprelucrată a orezului alb, rafinat, fiind bogat în complexul de vitamine B, în special tiamină, riboflavină, niacina și minerale precum fier, potasiu, fosfor și magneziu. Poți consuma orez brun în diferite modalități, de la simplă fierbere cu puțină sare până la rețete mai complexe, cum ar fi orezul cu legume sau cu lapte și scorțișoară, ca desert.
Porumb: fulgi de porumb, popcorn sau diferite alte forme – porumbul este una dintre cele mai populare cereale de pe glob, după orez. Bogat în calorii, nu este totuși o opțiune sustenabilă în cazul în care ții dietă, însă conține vitamine, minerale și are proprietăți antioxidante, ceea ce face ca porumbul să fie o alegere populară când vine vorba de cereale integrale.
Grâu: grâul este consumat la scară largă în Europa, America de Nord, Australia și Nouă Zeelandă, iar în România a început să devină populară și varianta de grâu “spelta”, un tip de grâu cultivat cu precădere în trecut. Grâului rafinat îi lipsesc aproximativ 40% din conținutul de fibre și vitamine ce sunt îndepărtate odată cu tărâțele, considerate a nu fi atractive din punct de vedere vizual, însă sunt sănătoase. Grâul integral, fiert, cu lapte și miere, este o opțiune excelentă pentru micul dejun a întregii familii.
Hrișcă: adepții vegetarianismului au descoperit beneficiile acestei cereale bogate în proteine și aminoacizi. Cu hrișcă poți face clătite, fidea de casă și diferite terciuri și turte pe care le poți servi în orice moment al zilei.
Ovăz, orz, secară: cerealele integrale combinate au un gust mai plăcut și mențin proprietățile nutritive ale fiecărui ingredient, în special bogăția de fibre alimentare, ce sunt esențiale pentru oamenii de orice vârstă.
Quinoa: chiar dacă are o denumire exotică, quinoa a început să devină populară și în România, odată ce au început să fie mediatizate proprietățile sale cu efecte pozitive asupra întregului organism, datorate fibrelor, fierului, magnezului și fosforului.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024