Sanatate pentru romani: verdeturile de primavara
Primavara ne gaseste cu cateva kilograme in plus pe cei mai multi dintre noi. Pentru a putea sa ne bucuram de soarele de primavara, de flori si de o garderoba la moda, majoritatea ne dorim sa dam jos cateva kilograme. O dieta sanatoasa, care ne ajuta sa stergem urmele carentelor nutritionale si sa ne recapatam supletea ar trebui sa se bazeze pe toate verdeturile care acum ne sunt la indemana.
13.04.2011
Timp estimat de citire:
3 minute, 22 secundeIn topul legumelor cu frunze verzi se afla, cu siguranta, spanacul. Considerat decenii intregi ca fiind alimentul cu cel mai mare continut de fier din cauza unei greseli de dactilografie, este totusi o sursa exceptionala de nutrienti. Spanacul este bogat in vitamine si minerale, dar este, de asemenea, bogat in fitonutrienti, cum ar fi carotenoizii si flavonoizii, care au un puternic rol antioxidant. Cel mai recomandat consumului, deoarece are cel mai mare continut nutritiv, este spanacul cat mai crud, cu frunzele mici. Spanacul reprezinta unul dintre alimentele care ar trebui oparite inainte de consum timp de un minut pentru a scadea concentratia de acid oxalic. Nu este recomandat sa il fierbem un timp mai indelungat deoarece se vor distruge nutrientii si savoarea.
Spanacul, ideal in dietele de slabire
Spanacul este o sursa excelenta de vitamina K, magneziu si calciu, fiind eficient pentru sanatatea oaselor. Reprezinta un aliment care ne ajuta sa ne mentinem o buna sanatate a inimii datorita acidului folic, potasiului, niacinei si seleniului si constiuie o sursa buna de vitamine B2, B6, vitaminele A si C, precum si de Omega-3, cupru, zinc si vitamina E. Trebuie adaugat faptul ca spanacul este un aliment care furnizeaza un numar scazut de calorii si este bogat in fibre, fiind indicat in curele de slabire. O cana de spanac oparit cantareste aproape 200 grame si contine aproximativ 40 kcal.
Stevia ajuta digestia
In tara noastra in unele zone se consuma stevia, aceasta fiind o legume cu frunze verzi si gust acrisor, constituind baza pentru cateva tipuri de mancaruri si ciorbe. Se recomanda sa fie cat mai putin supusa prelucrarii termice pentru a se evita distrugerea nutrientilor pe care ii contine in concentratii destul de mari, vitaminele A si C, fosfor, zinc, calciu, magneziu, potasiu. Este bogata in fibre, ceea ce ajuta la o buna digestie, si saraca in calorii.
Urzicile, indicate in afectiunile renale
Urzicile constituie un aliment-medicament, deoarece, pe langa bogatia de vitamine si minerale pe care le contin, sunt indicate si intr-o serie de afectiuni. Au un continut ridicat de aminoacizi, vitamine, cum ar fi A, B2, K si C, saruri minerale, calciu, fier, magneziu, siliciu. Urzicile sunt indicate celor care sufera de afectiuni renale, ale vezicii urinare, afectiuni hepatice si cardiovasculare. Au proprietati antialergice, diuretice, antiinflamatoare, in aceeasi masura vitaminizand si remineralizand organismul.
Salata verde ajuta la intarirea imunitatii
Consumata in cantitate destul de mare in Romania, salata verde se gaseste in mai multe sortimente. Majoritatea dintre sortimentele de salata verde au un continut mare de saruri minerale, cum ar fi iod, magneziu, zinc, fosfor si de vitamine, A, B, C, D si E, ceea ce ofera cresterea imunitatii organismului si fortificarea acestuia. Consumul regulat de salata verde diminueaza riscul de aparitie a cancerului si scade riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare. Are un rol important in stimularea digestiei si a imbunatatirii tranzitului intestinal. Este un bun diuretic si un bun laxativ, dar are rol si in combaterea stresului.
Papadia in alimentatie
Papadia este utilizata mai mult la prepararea ceaiurilor, dar este indicat sa fie folosita ca ingredient pentru salate. Papadia este bogata in potasiu, ceea ce ii confera proprietati diuretice, fiind utila pacientilor cu afectiuni renale, hipertensiune arteriala, obezitate. Este o sursa de sodiu, fosfor, fier si calciu, dar si de vitamine din grupul B, vitamina C, vitamina D si contine o mare cantitate de vitamina A.
Legumele cu frunze verzi sunt indicate persoanelor care tin post in aceasta perioada a anului, datorita continutului ridicat de vitamine si minerale, mai ales daca procesarea este redusa la minimum posibil, evitand lasarea lor in apa, fierberea timp indelungat, taierea lor foarte marunta, fiind de preferat ruperea frunzelor.
Dr. Lacramioara Brinduse
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024