Sănătatea inimii: forța de strângere a mâinii este un indicator valoros
Măsurarea forței de strângere a mâinii se dovedește se dovedește a fi o modalitate simplă și eficientă de a identifica persoanele care nu stau foarte bine la capitolul sănătății. Mai mult, potrivit unui nou studiu, aceasta ar putea să ajute chiar și la prezicerea unui risc mai mare de probleme cardiovasculare.
30.10.2020
Timp estimat de citire:
1 minut, 41 secundeEvaluarea forței de strângere a mâinii este o tehnică simplă și validată care face posibilă estimarea puterii mușchilor scheletici, adică a celor pe care îi controlăm. Ei bine, acest parametru este mai important de atât.
De curând, o echipă de cercetători de la Institutul Vorarlberg pentru Investigații și Tratament Vascular, din Austria, i-a pus în evidență rolul semnificativ în prognosticul pacienților cu boală coronariană. Afecțiunea se definește prin îngustarea arterelor coronare și un aport insuficient de sânge la nivelul mușchiului inimii. Atunci când devine cronică, vorbim de angina pectorală și un risc major de infarct miocardic.
O monitorizare de peste un deceniu
În cadrul studiului, oamenii de știință au urmărit evoluția de sănătate în cazul a circa 1000 de pacienți pe o perioadă de până la doisprezece ani. Forța de strângere a mâinii le-a fost măsurată la începutul monitorizării, iar apoi la intervale regulate.
Analiza a arătat că riscul de deces prematur a fost mai mic la cei care au avut cele mai bune scoruri la testele de strângere a mâinii pe parcursul studiului. De asemenea, așa cum menționează autorii cercetării, o forță de strângere mare pare să fi oferit protecție împotriva apariției unui eveniment cardiovascular mai mult sau mai puțin grav.
În concluzie, rezultatele acestui studiu indică faptul că, la pacienții cu boală coronariană, forța de strângere a mâinii poate fi un predictor independent al supraviețuirii, precum și al apariției evenimentelor cardiovasculare.
Sursa: www.passionsante.be
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024