Sănătatea pielii și nutrienții necesari în sezonul cald
Pielea este luată în considerare mai ales când te gândești la felul în care arăți. Însă pielea noastră joacă roluri esențiale în protecția organismului și în termoreglare, așa încât bunăstarea ei se întinde mult dincolo de estetică. Și poate niciodată nu sunt mai evidente aceste aspecte decât vara.
13.07.2022
Timp estimat de citire:
4 minute, 35 secundePielea scapă de cele trei (sau mai multe) straturi de haine cu care este acoperită în restul anului și are de luptat cu mai multe agresiuni din mediul înconjurător. Dacă până acum aveai grijă mai ales de pielea feței, de ten, acum a venit momentul să acorzi atenție întregului corp. Pentru că vara principalul agresor al pielii, dar și al întregului organism este… soarele.
Frumusețea pielii vine din interior – nu este doar o metaforă
Ceea ce mănânci condiționează sănătatea pielii. Dacă îți asiguri necesarul de proteine, vitamine, lipide și minerale, pielea va arăta bine și, chiar dacă apar probleme diverse, cum este acneea, acestea pot beneficia de tratamente eficiente. Practic, un stil de viață sănătos e strict necesar pentru o piele frumoasă. Aici nu uita de odihnă (chiar dacă în adolescență poți pierde câteva nopți, asta va avea repercusiuni negative pe măsură ce avansezi în vârstă), de activitatea fizică în aer liber și de fumat. Nu am văzut fumător care să aibă un ten frumos la peste 45-50 de ani. Ca femeie, sigur nu vrei un ten cenușiu-gălbui și cu multe riduri. Dincolo de factorii constituționali, este în puterea ta să te asiguri că pielea îți rămâne frumoasă.
Proteinele, foarte importante pentru piele
În sănătatea pielii, un rol important îl au proteinele. Principala proteină din epidermă este keratina, o proteină cu sulf pe care o regăsim și în păr sau unghii. Ea asigură calitatea de barieră a pielii, ne ferește de noxele din mediu, de alergeni, de microbi periculoși. În stratul subiacent, dermul, există fibre de proteine esențiale pentru menținerea unui tegument neted, elastic, fără riduri: colagenul, elastina și reticulina. În ultimul timp au apărut suplimente cu colagen care promit o piele tonică și fără probleme.
Vitaminele si mineralele necesare
Printre vitaminele cele mai importante pentru piele, îți atrag atenția asupra vitaminei A. Menține pielea integră, asigură o secreție adecvată de sebum care împiedică uscarea, crăparea și lezarea tegumentelor și a buzelor. Vitaminele antioxidante C și E feresc pielea de stresul oxidativ exagerat, cu mențiunea că vitamina C este esențiala în sinteza unui colagen de calitate. Dacă nu mănânci suficiente fructe și legume care să îți asigure vitamina C, pot apărea probleme: “piele de găină”, pete roșii pe fețele antero-laterale ale coapselor, vânătăi la traumatisme minore. Întreg complexul vitaminc B este important pentru piele și o alimentație adecvată îți va aduce tot spectrul de “B”-uri.
Dintre elementele minerale, zincul, fierul, cuprul, seleniul sunt pe primele locuri pentru o piele sănătoasă.
Atenție la expunerea la soare!
Așa cum spuneam, însă, vara soarele “atacă” pielea. Dacă acum câteva decenii pielea bronzată era considerată o dovadă că ești activ, sportiv și că stai în aer liber, deci că ești sănătos, astăzi a devenit un adevărat pericol. Într-adevăr, sub acțiunea radiațiilor ultraviolet, ADN-ul celulelor cutanate este lezat iar și iar, ceea ce poate duce în timp la un cancer, iar tonusul, elasticitatea atât de plăcute ale pielii sunt dramatic afectate de fotoîmbătrânire. Toți medicii ne recomandă să nu stăm decât foarte puțin la soare, iar dacă suntem nevoiți să o facem în activitatea cotidiană, să ne protejăm substanțial cu creme speicale și haine adecvate.
Antioxidanți pentru piele
Anumiți nutrienți ajută și ei: local, dar și general, vitaminele antioxidante C și E au efecte sinergice, formând o bariera reparatorie care “repară” ce au stricat radiațiile ultraviolete. Ajută și antioxidanții cu calitate de fitonutrienți, cum sunt licopenul (prezent în roșii) și luteina (care se regăsește mai ales în gălbenuș). În plus, vitamina C mărește hidratarea pielii, vitamina A stimulează reparațiile leziunilor de după expunerea la radiații solare. Să nu uiți de vitamina E, care încetinește fotoîmbătrânirea și apără eficient de cancere cutanate. Zincul ameliorează fotoagresiunea solară, cuprul modulează sinteza melaninei și este antioxidant, ca și seleniul, care scade substanțial stresul cauzat de expunerea la ultraviolete.
De unde iei acești nutrenți valoroși?! Deja cred că știi. O alimentație variată și echilibrată este lucrul de care ai nevoie. Vara profită de bogăția de legume și fructe, care sunt importante surse de minerale, vitamine și antioxidanți. Și nu uita să te protejezi local cu produse cosmetice adecvate și factor mare de absorbție a ultravioletelor.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024