Sarbatorile de iarna si excesele alimentare
Sarbatorile de iarna inseamna pentru majoritatea oamenilor o perioada in care isi doresc sa fie aproape de cei dragi, sa petreaca impreuna cu familia si prietenii. Si ce pretext mai bun putem gasi pentru a aduna laolalta familia si apropiatii decat o masa imbelsugata pentru care ne-am pregatit cu mult timp inainte?
01.12.2008
Timp estimat de citire:
3 minute, 34 secundeTotusi, multi dintre noi au tendinta sa exagereze in aceasta perioada, sa se concentreze prea mult asupra pregatirilor destinate meselor de sarbatori, uitand ca acestea sunt doar un motiv in plus de a fi impreuna cu cei dragi si nu un scop in sine. In parte, acest tip de comportament se datoreaza si perioadei indelungate de post dinaintea sarbatorilor. Postului este similar urmarii unui regim de slabire strict, iar dupa o perioada mai lunga de privatiuni alimentare, avem tendinta sa compensam frustrarile acumulate pe parcurs prin excese.
Insa comportamentele alimentare prea putin chibzuite din aceasta perioada sunt rezultatul mai multor factori. Faptul e demonstrat si de existenta persoanelor care, desi nu se supun regulilor stricte ale postului, fac totusi excese de sarbatori. De ce anume depind aceste fluctuatii ale apetitului?
Fluctuatiile apetitului, dependente de anotimpuri
Majoritatea oamenilor iau in greutate toamna si iarna, slabind primavara si vara deoarece in sezonul cald suntem mai activi, iar metabolismul este si el mai rapid. Aceste schimbari se reflecta si in planul psihic, iarna simtindu-ne mai deprimati, mai lensi si greoi, in timp ce in anotimpurile calde ne simtim automat mai optimisti, mai dornici de viata si mai activi.
Fluctuatiile apetitului, dependente de evenimentele din viata noastra
In ceea ce priveste relatia greutate corporala-evenimente cotidiene, acestea din urma se reflecta in psihicul nostru, fiind apoi exteriorizate in comportament. Si cand spun comportament, ma refer la toate tipurile de comportament, de la cel verbal, pana la cel alimentar. Putem cu usurinta observa ca atunci cand o persoana este deprimata dintr-un motiv sau altul, comportamentul sau alimentar va tinde catre exteme: fie va face excese mancand prea mult, fie va experimenta o totala lipsa a apetitului. In schimb, atunci cand viata nostra este echilibrata, si regimul alimentar va fi unul echilibrat.
Este un fapt destul de cunoscut acela ca sarbatorile de iarna au tendinta sa influenteze in mod negativ psihicul nostru. Ele constituie un moment de reflectie si multi oameni privesc aceste zile ca un bun prilej de bilant al anului care a trecut, ceea ce poate constitui in sine un motiv de multumire sau de depresie.
Fluctuatiile apetitului, in functie de temperament
In atitudinea fata de alimentatie ne manifestam diferit nu numai in functie de gradul de motivare si puterea vointei, dar si in functie de tipul de temperament. Este util sa cunoastem tipul temperamental caruia ii apartinem, deoarece temperamentul este innascut si nu poate fi schimbat in totalitate. Dar unele aspecte pot fi oricand atenuate sau, dimpotriva, accentuate in conformitate cu necesitatile de adaptare la situatia in care ne aflam.
A fi sau a nu fi gurmand
In viata de zi cu zi se face adesea confuzie intre semnificatia termenului gurmand si cea a apelativului de „mancacios”. In fapt, termenul de „gurmand” desemneaza o persoana careia ii plac si care stie sa aprecieze mancarurile si nicidecum un individ care nu se poate abtine de la mancare. Un gurmand adevarat savureaza portii relativ mici dintr-un fel de mancare buna, accentul punandu-se mai mult pe calitate si savoare, decat pe cantitate. In general, oamenii care nu-si pot mobiliza in mod optim vointa pentru a tine un regim de slabire sau pur si simplu pentru a manca mai putin si mai sanatos, au tendinta de a da vina pe o serie de factori exteriori propriei persoane, cum ar fi anturajul, familia ori chiar pe insusirea de a fi gurmanzi. Cert este insa faptul ca nu toate persoanele cu adevarat gurmande, care apreciaza in mod deosebit mancarurile bune au tendinta sa manance mult, tot asa cum nu toate persoanele care fac excese in alimentatie au un gust deosebit pentru feluri de mancare fine.
Desi comportamentul alimentar in zilele de sarbatori poate fi influentat de mai multi factori care duc la excese, totusi, cu putina rabdare si perseverenta, ne putem autodetermina sa ne focalizam atentia nu asupra bunatatilor, ci asupra a ceea ce conteaza cu adevarat in aceaste momente: apropierea si compania prietenilor si a familiei.
Psiholog Carmen Maria Finat
De ce este indicat să-ți schimbi regimul de slăbire
13.09.2021