Scapa de oboseala cu remedii naturale
La sfarsitul unei zile sau dupa eforturi mentale ori fizice epuizante, este normal sa va simtiti obositi. Relaxarea si odihna in timpul noptii sunt de obicei suficiente pentru a va reface rezervele de energie. Daca oboseala persista in ciuda lipsei unor activitati epuizante, aceasta poate indica prezenta unei afectiuni sau necesitatea unor schimbari in stilul de viata.
13.08.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 30 secundeOboseala cauzata de insomnie sau care nu trece dupa un somn odihnitor poate avea multe cauze: surmenaj, anxietate, sindrom de oboseala cronica, stres, deprimare, tulburari de nutritie, o infectie, hipotensiune arteriala, obezitate, alimentatie deficitara, o glanda tiroida insuficient de activa, precum si anumite medicamente.
Ca sa preveniti oboseala, este bine sa respectati o dieta hranitoare bazata pe alimente proaspete, sa va controlati stresul si sa dormiti suficient, cel putin 7 ore pe noapte.
Ce dieta adoptam in caz de oboseala cronica?
Daca va simtiti mai obositi in timpul zilei, luati o gustare hranitoare care sa va ofere energie pana la urmatoarea masa consistenta. Alegeti alimente proteice sau cu carbohidrati complecsi, cum ar fi biscuitii integrali sau merele, in locul celor care contin zahar si faina alba, precum fursecurile sau prajiturile. Chiar daca acestea din urma va dau imediat un surplus de energie, starea de bine se va pierde repede.
Daca mancati frecvent alimente procesate, nesanatoase, pancreasul va incepe sa suprasecrete insulina, ca reactie la nivelul crescut de zahar in sange. Dupa ce consumati carbohidrati rafinati, nivelul de zahar din sange creste rapid in prima faza, apoi scade brusc pana la un nivel anormal. Acest lucru va face sa va simtiti slabit, iritabil, obosit si puteti avea dureri de cap.
Pentru a evita aceste riscuri si a avea o energie fizica si mentala optima, este necesara o dieta sanatoasa cu alimente bogate in fibre, vitaminele B, C, E, in minerale precum fier, magneziu, potasiu si crom. Alimentele care le contin sunt: carnea, pestele gras, ficatul, laptele, branza, galbenusul, legumele si fructele proaspete, verdeturile, cerealele integrale, nucile, semintele si uleiurile vegetale.
Cum controlam stresul?
Incordarea care apare cand aveti activitati sedentare prea multa vreme, precum si oboseala cauzata de lipsa miscarii pot fi combatute prin activitati care va suscita interesul si sunt relaxante. De asemenea, o schimbare de decor poate fi bine-venita, facand o plimbare scurta in aer liber, de exemplu.
Variati activitatile, gasiti timp pentru relaxare, incercati sa faceti des plimbari in aer liber si miscare, deoarece aceasta din urma contribuie la eliminarea toxinelor, accelereaza metabolismul si va confera mai multa energie. Sedentarismul predispune la ingrasare, iar kilogramele in plus sunt obositoare. Cu toate acestea, obisnuiti-va treptat cu exercitiile fizice. Cand nivelul de energie scade dupa o zi in care nu ati facut suficienta miscare, plimbati-va in pas vioi, inotati sau mergeti la o sala de gimnastica.
Iata cateva sugestii simple pentru inlaturarea stresului
• Aromoterapie
Ca sa scapati de oboseala, apelati la un automasaj relaxant, cu ulei aromat preparat in casa: amestecati o lingura de ulei de migdale dulci sau de samburi de struguri cu 4 picaturi de ulei esential de lavanda, cu rol relaxant. Pentru un efect revigorant, puteti inlocui aroma de lavanda cu uleiul esential de lamaie.
• Fitoterapie
Cand va simtiti epuizat si tensionat, o cana de ceai este un bun calmant inainte de culcare. Puteti folosi iarba matei, musetel, hamei, roinita si tei, cu efect usor sedativ si relaxant, ce va vor asigura un somn reparator.
Ginsengul este considerat a fi unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru oboseala cronica. Datorita proprietatilor sale terapeutice, ginsengul relaxeaza si stimuleaza in acelasi timp sistemul nervos central, crescand rezistenta la stres.
Crema de dus cu extract de ginseng de la Genera este disponibila in farmaciile Catena. Cumpar-o si bucura-te de un dus energizant in fiecare zi! http://www.catena.ro/Ingrijire-corp-cat173/Genera-Doccia-Crema-de-dus-cu-extract-de-ginseng-300-ml-prod45957.aspx
• Hidroterapie
O baie calda poate inlatura oboseala, iar un dus terapeutic cu variatii cald-rece sau o repriza de inot va pot revitaliza dupa o zi incarcata. Dusurile alternative calde si reci sau o sauna urmata de o baie rece sunt foarte utile.
Daca oboseala persista in ciuda tratamentului sau respirati greu, aveti dureri in piept, dureri grave de cap, ameteli, tulburari de vedere sau dureri abdominale, este bine sa apelati la medic.
Alexandra Mihalache
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024