25.09.2020
Timp estimat de citire:
1 minut, 24 secundeO echipă de cercetători de la Centrul de Diabet Joslin din Boston, SUA, vine cu noi dovezi care arată că scorțișoara are rol favorabil în combaterea prediabetului, dar și în controlul diabetului. Efectele benefice ale acestei mirodenii au fost explorate și în trecut. Acum avem probe concrete.
Pentru verificarea efectelor hipoglicemiante ale scorțișoarei, oamenii de știință au recrutat mai multe persoane cu prediabet (cu glicemia pe nemâncate între 1,05 – 1,10 și 1,25 g/l sau 6,1 și 6,9 mmol/l). Timp de trei luni, jumătate dintre acestea au primit un supliment de 1,5 g de scorțișoară (1 comprimat de 500 mg, de trei ori pe zi), iar restul – un placebo, reprezentată de o substanță inactivă. Pe parcursul experimentului, s-au efectuat mai multe teste care au evaluat evoluția glicemiei în repaus alimentar, a vârfurilor glicemice postprandiale (după masă), precum și a procesului de stabilizare a nivelului zahărului din sânge.
Rezultate încurajatoare
În grupul celor care au luat suplimentul cu scorțișoară, s-au înregistrat îmbunătățiri evidente pentru toți parametrii menționați măsurați, ceea ce denotă o creștere a toleranței la glucoză. Și asta fără efecte adverse notabile. Autorii studiului spun că aceste rezultate trebuie considerate drept preliminarii. Conform acestora, sunt necesare studii de durată mai mare și la o scară mai amplă pentru a determina dacă scorțișoara poate ajuta la încetinirea progresiei prediabetului către boală. Până atunci, nu ezita să adaugi scorțișoara în băuturile și preparatele preferate. Cu siguranță nu-ți va face niciun rău. Dimpotrivă, e posibil să te ferească de riscul de a face diabet.
Sursa: www.passionsante.be
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024