Exista statistici ce spun ca doar 5% dintre persoanele care sufera de obezitate vor reusi sa slabeasca fara probleme prin dieta sau exercitii fizice, iar pentru cei ce reusesc drumul este lung si dificil. Acesta este probabil motivul pentru care din ce in ce mai multi romani aleg sa apeleze in zilele noastre la procedura de micsorare a stomacului. Desi pare o metoda simpla care te va ajuta sa scapi de kilogramele in plus, aceasta nu este totusi o solutie completa pentru a ajunge la trupul mult visat.
20.05.2016
Timp estimat de citire:
4 minute, 37 secundeIn primul rand gastric sleeve nu este o soutie indicata oricui. O astfel de procedura este destinata persoanelor ce sufera de obezitate severa (IMC>35kg/m2), cu prezenta unor patologii asociate majore, precum hipertensiune arteriala, diabet zaharat sau bolile cardiace. Operatia de micsorare a stomacului nu este un moft si nici o metoda de slabire rapida si prezinta o serie de riscuri si contraindicatii, la fel ca orice interventie chirurgicala. Operatia consta in realizarea unei sectiuni in interiorul stomacului, de-a lungul acestuia sau pe cale laparoscopica, prin indepartarea portiunii dorsale, care constituie 80% din volumul stomacului. Din intreg circuitul gastric nu va ramane decat o portiune extrem de redusa, de aproximatim 100 ml.
Rezultatul este semnificativ: in primul rand dimensiunea redusa a stomacului te va impiedica sa consumi cantitati consistente de alimente si in plus, in timpul procedurii sunt extirpati centrii foamei, localizati in stomac, astfel incat senzatia de foame este foarte redusa sau dispare complet.
Cei ce aleg astfel de proceduri se pot bucura de rezultate spectaculoase in perioade foarte scurte de timp. Kilogramele pierdute in primele luni sunt de obicei de ordinul zecilor ceea ce poate parea la prima vedere miraculos. Dar desi acul de la cantar pare sa coboare mereu, asta nu inseamna insa ca imaginea din oglinda va reflecta rezultatul pe care l-ai dorit. Ceea ce putini pacienti ai operatiilor de micsorare a stomacului iau in calcul atunci cand aleg sa urmeze aceasta procedura este ca slabirea in kilograme nu inseamna in acelasi timp si o modelare armonioasa a corpului.
Scaderea masiva in greutate ca rezultat al chirurgiei bariatrice lasa in urma un trup ce pastreaza inca urmele unui exces ponderal anterior. Pielea pacientului ce a suferit de obezitate nu mai este la fel de elastica si nu se mai retracteaza corespunzator deoarece a fost extrem de intinsa pentru o lunga perioada de timp. Acest lucru reprezinta o mare problema atat psihologica (pentru ca nu te poti bucura pe deplin de victoria impotriva kilogramelor in plus) dar si medicala, pentru ca excesul de piele poate cauza o igiena defectuoasa si provoca dermatite sau infectii. Astfel, daca iti doresti sa urmezi o procedura de micsorare a stomacului, nu trebuie sa discuti doar cu un specialist in chirurgie geriatrica ci trebuie sa iei in calcul inclusiv una sau mai multe proceduri estetice realizate de un chirurg plastic.
“Dupa o operatie de micsorare a stomacului, numita si gastric-sleeve, pacientul/pacienta poate avea nevoie de operatii de remodelare corporala cum ar fi: abdominoplastia, ridicarea sanilor, liftingul de fese, liftingul de coapse, brahioplastia etc. Oricare ar fi obiectivele celor care isi doresc sa-si remodeleze aspectul fizic, deciziile finale ar trebui luate impreuna cu medicul specialist care poate face recomandarile potrivite, astfel incat interventia si perioada de recuperare sa decurga normal”, spune dr Cristian Nitesu medic primar chirurgie plastica si doctor in stiinte medicale.
Interventiile estetice post operatie de micsorare a stomacului sunt indicate atat femeilor, cat si barbatilor, in proportie egala, pentru a remodela trupul si a scapa de surplusul de tesut rezultat in urma scaderii in greutate.
Exista cazuri in care nu sunt indicate interventiile chirurgicale post operatie de micsorare a stomacului, ne avertizeaza dr. Cristian Nitescu. Operatiile estetice menite sa refaca aspectul tesutului nu sunt recomandate femeilor care isi doresc ca in viitorul apropiat sa ramana insarcinate, de exemplu. De asemenea acestea nu sunt recomandate persoanelor care tin in continuare un regim alimentar restrictiv pentru ca organismul trebuie sa fie stabilizat inainte de a fi supus unei noi interventii medicale.
Desi pierderea in greutate este vizibila la scurt timp dupa operatia de gastric sleeve, interventiile estetice nu sunt recomandate in primul an de la o interventie. Acest lucru se datoreaza oscilatiilor in greutate pe care este greu sa le eviti in aceasta perioada. Pentru ca procedurile estetice sa fie reusite si rezultatele sa se mentina pe termen lung este important, asadar, ca greutatea sa fie stabilizata. Odata indeplinite aceste cerinte, trebuie sa iei in calcul de asemenea perioada de recuperare dupa interventia plastica. Aceasta dureaza, in majoritatea cazuri, circa 2-3 saptamani, timp in care trebuiesc respecte cu cat mai mare constiinciozitate indicatiile medicale.
“Ca sa ajungi la trupul mult visat trebuie sa iti acorzi timp si rabdare. O operatie de micsorare a stomacului te va ajuta sa ai un apetit scazut insa pentru ca organismul tau sa fie sanatos asta nu este suficient. Trebuie sa incerci pe cat posibil sa adopti un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata chiar si dupa operatie. Atunci cand organismul tau este puternic si sanatos e timpul sa faci pasul si catre un trup frumos si armonios, iar interventiile estetice menite sa te ajute sa scapi de tesutul suplimentar sunt solutia potrivita. Consulta-te cu un medicul specialist pentru a urma tratamentul care ti se potriveste,” dr Cristian Nitesu medic primar chirurgie plastica si doctor in stiinte medicale
Data publicarii: 20.05.2016
12.11.2024