Sederea prelungita pe scaun imbolnaveste ficatul
Stai mult pe scaun? Acum mai ai un motiv sa-ti reconsideri stilul de viata si sa incepi sa te misti mai mult. Potrivit unui nou studiu aparut in „The Journal of Hepatology”, persoanele care petrec multe ore in pozitia sezand se expun unui risc sporit de a dezvolta numeroase afectiuni grave, inclusiv steatoza hepatica non-alcoolica, boala care poate degenera in ciroza sau chiar cancer.
22.09.2015
Timp estimat de citire:
2 minute, 31 secundeNu mai este o noutate pentru nimeni ca sedentarismul reprezinta un factor de risc major pentru obezitate, sindrom metabolic sau boli cardiovasculare. Un amplu studiu efectuat in Coreea de Sud a pus in evidenta un alt efect nefast al lipsei de activitate fizica asupra sanatatii. Oamenii de stiinta de la Scoala de Medicina a Universitatii Sungkyunkwan din Seul au stabilit ca sederea prelungita se face vinovata de aparitia steatozei hepatice non-alcoolice (NASH), care implica o acumulare periculoasa de trigliceride si alte tipuri de grasime la nivelul celulelor ficatului. De altfel, boala este cunoscuta si sub denumirea de ficat gras.
Chiar si sedentarii slabi sunt afectati
Cercetatorii sud-coreeni au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat dosarele medicale a 140.000 de barbati si femei de peste 50 de ani care au facut analize complete in perioada martie 2011 – decembrie 2013. In paralel, specialistii au coroborat aceste date cu nivelul activitatii fizice si timpul petrecut in pozitia sezand in cazul fiecarui participant la cercetare, informatii pe care le-au obtinut prin intermediul unui chestionar. Investigatiile medicale realizate, printre care si ecografia hepatica, au aratat ca aproximativ 40.000 de subiecti sufereau de steatoza hepatica non-alcoolica, boala fiind mai frecventa la persoanele cu un numar mai mare de ore petrecute pe scaun si nivel scazut de activitate fizica.
Important de mentionat este faptul ca legatura dintre modul de viata sedentar si inflamatia ficatului n-a fost prezenta doar la participantii supraponderali si obezi. Printre cei care aveau ficatul marit s-au numarat si subiecti cu un IMC (indice de masa corporala) de 23 sau mai mic. Altfel spus, persoane cu greutate normala.
„Scaunele ne ucid incet, dar sigur”
Problematic este ca boala ficatului gras, descrisa ca fiind manifestarea hepatica a sindromului metabolic, evolueaza in tacere, fara simptome caracteristice evidente. Din acest motiv, afectiunea este depistata, de regula, in stadii avansate, cand se ajunge la fibroza, ciroza sau, in cel mai rau caz, la hepatocarcinom – cancer, mai precis. La ora actuala, circa 10% din operatiile de transplant de ficat sunt realizate pe pacientii care se confrunta ca aceasta maladie. „Mesajul este clar, scaunele ne ucid incet, dar sigur. Corpul nostru este facut sa se miste. Drept urmare, nu trebuie sa ne surprinda faptul ca sedentarismul, caracterizat printr-o slaba activitate musculara, are impact direct asupra fiziologiei noastre”, a afirmat Michael Trennell, profesor de medicina la Universitatea din Newcastle, Marea Britanie. El a reamintit faptul ca managementul actual al NASH se bazeaza in principal pe schimbarea modului de viata in ceea ce priveste alimentatia si activitatea fizica, intrucat tratamentele medicamentoase incercate pana in prezent nu s-au dovedit a fi eficiente in combaterea bolii.
Sursa: www.leparisien.fr
Natalia Talmacec
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024