Semaglutida – noua substanță care ajută la scăderea în greutate
Lumea celor care vor să slăbească a fost luată cu asalt de semaglutidă. Este o substanță prescrisă diabeticilor pentru un mai bun control al glicemiei, dar care a dovedit că este capabilă să te scape și de kilograme, fără a fi nevoie să faci sacrificii majore în ceea ce privește mâncatul.
15.09.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 23 secundeNu, nu vei mânca la fel de mult, pur și simplu pentru că nu îți va mai fi foame. Si asta te va face să slăbești. Vom analiza mai jos dacă acest lucru este fiziologic sau dacă este de dorit să apelezi la acest medicament,
Semaglutida – cum actioneaza
Semaglutida este o substanță care acțoinează în același fel ca un hormon digestiv, peptidul 1 similar glucagonului (glucagon like peptide 1-GLP-1), legându-se de aceiași receptori ca acesta (deci fiind un agonist). Practic, imită în detaliu tot ce face GLP-1. Se știe că GLP-1 promovează controlul glicemiei prin diferite mecanisme, cum ar fi stimularea secreției de insulină de către pancreas, încetinirea golirii stomacului după masă sau reducerea glucagonului (un hormon care crește glicemia) după ce mănânci.
Toate aceste tipuri de acțiuni pe care le realizează semaglutida pentru un interval de timp cu mult mai mare decât alte substanțe folosite până în prezent ajută pacientul diabetic să își mențină glicemia în limite normale. Mai mult, semaglutida se poate administra rar, fie oral, fie injectabil, ușurând astfel sarcina pacientului de a-și aminti să ia medicamentul.
Semaglutida – utilizată pentru scăderea în greutate
Dincolo însă de utilizarea la diabetici, azi vedem substanța folosită de mulți pentru slăbit. De ce ar fi eficientă? Sigur, dacă vorbim de un pacient obez cu diabet de tip 2, pierderea în greutate este chiar foarte bună, pentru că îi scade glicemia și face o prevenție excelentă a complicațiilor cardiovasculare de tipul atacului cerebral sau al infarctului de miocard. Modul de acțiune al semaglutidei este în acest context destul de puțin înțeles.
Desigur, încetinirea golirii stomacului întârzie apariția senzației de foame. De asemenea, semaglutida ar acționa la nivelul sistemului nervos central prin reducerea apetitului. Acest ultim aspect este foarte important pentru că, până la urmă, senzațiile de foame și sațietate sunt cele care te împiedică adesea să slăbești. Este dovedit științific că unii indivizi au un prost control al apetitului, se satură foarte târziu în comparație cu alte persoane și acest lucru este determinat genetic, stând la originea unor cazuri de obezitate.
Pentru ființa umană (ca și pentru diferite animale, desigur), senzația de foame este un major semnal de alarma. De aceea, în curele de slăbire este foarte probabil să eșuezi dacă îți este foame tot timpul. Foamea îți determină un impuls greu de stăpânit de a mânca, pentru că de asta depinde supraviețuirea speciei. În trecut, oferta alimentară era modestă sau chiar inexistentă pentru perioade mari de timp și atunci semnalele de foame erau foarte importante. Astăzi, din păcate, foamea sau apetitul nu au de cele mai multe ori nimic de-a face cu necesitățile energetice ale organismului și ne fac să mâncăm atunci când nu ar trebui să o facem. Ei bine, cei mai mulți pacienți care au luat semaglutida au notat acest efect, de diminuare a apetitului.
Semaglutida – eficienta dovedită în teste clinice
Doar că ea este indicată pacienților cu greutate mare în plus și cu complicații, de la diabet, la probleme cardiovasculare. Ar trebui să o ia cineva care este ușor supraponderal sau obez și nu are pentru moment complicații?! Sau daca acestea sunt încă la început și totul ar putea fi controlat cu o dietă simplă?!
Mulți pacienți spun ca au trecut prin diete repetate și că asta nu i-a ajutat pentru că… surpriză… au luat la loc kilogramele pierdute. Ceea ce este clar până în prezent e că obezitatea este un fenomen care trebuie văzut ca o boală cronică. Și ca în orice boală cronică “tratamentul” este pe viață. Că el constă în dietă (nu ocazională, ci prezentă mereu) sau în dietă și medicație, este de datoria medicului care monitorizează pacientul să hotărască împreună cu acesta.
Dar să te bazezi pe un medicament pe care să îl folosești ca “scutire” pentru o alimentație necorespunzătoare, excesivă, pentru prânzuri pantagruelice pe care să le raportezi dieteticianului ca fiind simple… gustări…ei bine, acest lucru nu este indicat. Ca orice medicament, și semaglutida are reacții adverse, iar acțiunea pe zeci de ani (pentru că s-ar putea să vrei să o iei toată viața) nu este încă limpede descrisă. Mai mult, mâncatul nesănătos nu face numai să iei în greutate, dar aduce și multe substanțe care îți fac rău pe alte căi decât sporul ponderal.
Personal sunt de părere ca putem foarte bine ține greutatea sub control printr-un regim de viață și dietetic adecvat, cu condiția să nu lăsăm anii să treacă și kilogramele în plus, să se acumuleze.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024