Semintele de pin: mici, dar extrem de valoroase
Bogate in substante nutritive esentiale, sunt o sursa de energie si vitalitate inestimabila, pe care ai toate motivele s-o iei in considerare. Si asta deoarece micutele seminte de culoarea fildesului fac parte dintre acele ingrediente carora specialistii le atribuie autoritatea de aliment-medicament.
17.10.2017
Timp estimat de citire:
3 minute, 15 secundeOamenii le consuma cu incredere inca din perioada paleolitica. Cu o textura untoasa si o savoare inegalabila datorata gustului dulceag si aromei senzationale, nu aveau cum sa ramana nereperate. Insa dincolo de aceste atribute atragatoare sunt altele mult mai importante. Si aici vorbim de calitatile lor nutritive, cu adevarat remarcabile.
Depozitare de micro- si macronutrienti
In semintele de pin gasim carbohidrati si proteine de calitate, in cantitati aproape egale (circa 13 g/100 g), grasimi mononesaturate (68 g), zero colesterol si aproape 4 g de fibre dietetice. Surpriza cea mai mare o ofera insa continutul de vitamine, dar mai ales cel de minerale. Astfel, o portie de 100 g de seminte de pin furnizeaza o cantitate echivalenta cu 62% din doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina E, 30% din cea de vitamina B1, 27% din cea de vitamina B3, 17% din cea de vitamina B2, 9% din cea de acid folic, 7% din cea de vitamina B6, 6% din cea de vitamina B5, precum si 1% din cea pentru vitaminele A si C. Cat despre aportul de minerale si oligoelemente, acesta este si mai consistent: 385% din DZR de mangan, 145% din cea de cupru, 82% din cea de fosfor, 69% din cea de fier, 63% din cea de magneziu, 58% din cea de zinc, 13% din cea de potasiu si aproximativ 1% din cea pentru calciu si seleniu.
Strunesc apetitul exagerat
Desi foarte calorice, avand 673 Kcal/100 g, semintele de pin se dovedesc a fi de mare ajutor in lupta cu kilogramele in plus. Care sa fie misterul acestei situatii paradoxale? Explicatia este foarte simpla. Semintele de pin sunt singura sursa de acid pinoleic din natura, un tip unic de grasime polinesaturata care are capacitatea de a declansa eliberarea in tubul digestiv a colecistokininei (CCK) si a peptidei-1, asemanatoare cu glucagonul (GLP-1), doi hormoni implicati in supresia foamei. Conform unui studiu recent aparut in jurnalul medical JAMA, prezenta semintelor de pin in meniul persoanelor cu exces ponderal a produs un efect pozitiv peste asteptari: a redus consumul alimentar cu 36%! Simtindu-se satui, oamenii au mancat mai putin si nici au mai fost tentati sa triseze, ceea ce le-a permis sa scada in greutate in mod natural.
Fiind generoase in vitamina E, un puternic antioxidant, semintele de pin favorizeaza mentinerea integritatii celulelor pielii, protejand-o de atacul radicalilor liberi, cei care accelereaza procesul de imbatranire.
Alte motive sa le incluzi in dieta
Si daca informatiile de mai sus nu te-au convins inca sa le adaugi in preparatele tale, iti mai aducem cateva argumente:
- Alunga oboseala. Mixul de grasimi, proteine, carbohidrati, vitamine si minerale face din semintele de pin un energizant excelent. Asadar, atunci cand simti ca te lasa puterile, rontaie un pumn de seminte de pin – asigura un „restart” perfect.
- Amelioreaza memoria si alte functii cerebrale, intrucat contin atat magneziu, cat si vitamina B6, doua elemente recunoscute in tratarea deficitului de concentrare, precum si a stresului.
- Consolideaza sistemul imunitar. Manganul, care asa cum am aratat mai sus se afla intr-o concentratie insemnata in aceste seminte, este un foarte important co-factor pentru enzima antioxidanta, numita superoxid dismutaza, care ajuta corpul sa dezvolte rezistenta impotriva agentilor infectiosi.
- Scad nivelul de colesterol LDL, zis si„rau”, stimuland ficatul sa-l proceseze.
- Regleaza tensiunea arteriala, gratie actiunii sinergice a magneziului si potasiului din compozitie, prevenind afectiunile asociate hipertensiunii.
- Intaresc dintii si oasele, imbunatatind capacitatea organismului de a asimila calciul.
- Previn si inlatura depresia. Continutul mare de fosfor din semintele de pin le recomanda intens celor care sufera de epuizare nervoasa. Aceasta pentru ca celulele creierului au nevoie de mult fosfor pentru o functionare optima.
Sursa excelenta de vitamine din grupul B, precum tiamina, riboflavina, niacina, acidul pantotenic, piridoxina si folatii, semintele de pin joaca un rol deosebit in imbunatatirea metabolismului celular, cu beneficii reale pentru intreg organismul.
Natalia Talmacec
Este sau nu indicat consumul de ceai de mentă în sarcină?
20.12.2024