Semne ale deshidratării pe care nu ar trebui să le ignori
Deshidratarea este adesea întâlnită vara, mai ales la copii, la sportivi, la persoanele supraponderale sau care suferă de anumite afecțiuni, precum cele cronice. Una dintre cauzele cele mai frecvente ale deshidratării este transpirația în exces, alte cauze fiind diabetul, febra, urinarea frecventă, diareea și vărsăturile.
19.07.2022
Timp estimat de citire:
2 minute, 42 secundeSpecialiștii recomandă consumul a minimum 2 litri de apă pe zi. Însă, această cantitate trebuie depășită de persoanele care practică sport sau activități în aer liber, la temperaturi crescute. Nici persoanele vârstnice sau cu afecțiuni cronice nu trebuie să amâne “pauza de hidratare.”
Deshidratarea ușoară
Când corpul pierde aproximativ 2% din cantitatea totală de apă din organism, persoana simte o sete accentuată, o mică durere de cap, apare senzația de gură uscată sau de oboseală. De asemenea, mai pot apărea simptome precum:
- urina de culoare închisă;
- pielea uscată;
- pielea înfierbântată;
- senzația de slăbiciune;
- frisoanele;
- amețeala.
Deshidratarea moderată
Atunci când crește gradul de pierdere a apei din organism, depășind 5%, apare deshidratarea moderată. Primele simptome care indică solicitarea sfatului unui specialist sunt:
- crampele musculare frecvente și furnicăturile membrelor;
- episoadele de creștere a ritmului cardiac și a respirației (atacuri de panică);
- micșorarea semnificativă a cantității de urină;
- pielea palidă;
- ochii obosiți și oboseală extremă.
Deshidratarea severă
Atunci când deshidratarea depășește 10% este nevoie de ajutor medical specializat de urgență. În acest stadiu se poate ajunge la:
- scăderea pulsului;
- vedere încețoșată;
- dureri abdominale și toracice severe;
- dezorientare și pierderea cunoștinței;
Netratată corespunzător și la timp, deshidratarea intensă poate accentua formarea trombilor, responsabili pentru accidentele vasculare. În astfel de situații, persoanele predispuse la fenomene de coagulare a sângelui trebuie să consume un aport constant de apă, mai ales în zilele toride de vară.
Remediu pentru deshidratare
Singurul remediu eficient pentru deshidratare este administrarea de electroliți, care să-i înlocuiască pe cei pierduți. Multe procese din organism funcționează pe baza unui “stimul electric”, iar de acest lucru se ocupă electroliții. Aceștia sunt: sodiul, potasiul, calciul, magneziul, fosforul, clorul etc. elemente care conduc electricitatea când sunt dizolvate în lichid și se referă la mineralele esențiale prezente în sânge, transpirație și urină. Totodată, în tratarea deshidratării trebuie ținut cont și de vârstă, severitatea deshidratării, dar și de cauzele acesteia.
Pentru prevenirea deshidratării, dar și după instalarea acesteia, este recomandată administrarea suplimentului alimentar Naturalis Rehidrafort. Sub formă de pulbere, care se amestecă cu apă, soluția buvabilă indicată în stările de deshidratare are o aromă delicioasă de portocale și poate fi administrată inclusiv copiilor.
Pe baza unei formule echilibrate de săruri de rehidratare (dextroză, sodiu, potasiu și cloruri), suplimentul are rolul de a compensa pierderile de lichide și de electroliți din organism în caz de diaree, vărsături repetate, efort fizic intens, utilizarea în exces a laxativelor, dar și în perioadele caniculare, când apare transpirația excesivă. Datorită conținutului de elemente esențiale pentru organism, reușește să corecteze acidoza apărută în urma deshidratării cauzate de diaree. Produsul se poate achiziționa din farmaciile Catena.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024