Semnele care îți arată că ai probleme cu ficatul – Nu le ignora!
Ficatul este o parte-cheie a sistemului digestiv, responsabil pentru neutralizarea toxinelor din sânge, pentru producerea bilei, pentru digestia grăsimilor, pentru depozitarea glucozei și producerea de proteine care previn coagularea sângelui. Iar acestea sunt doar o parte dintre rolurile sale.
15.11.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 42 secundeFicatul este totodată singurul organ intern capabil să se regenereze. Până la un punct însă. Afectarea lui repetată duce la inflamație și fibroză. El se întărește și își micșorează volumul. Ciroza hepatică este ultimul stadiu al fibrozării ficatului. Presupune înlocuirea, în timp, a țesutului sănătos cu țesut cicatricial, nefuncțional. Odată ce structura ficatului se schimbă, el nu mai poate să-și îndeplinească rolurile. Consumul cronic de alcool sau alte substanțe toxice, o dietă foarte bogată în grăsimi sau unele infecții virale, precum hepatitele, pot cauza afecțiuni hepatice severe. Bolile de ficat de regulă nu determină apariția unor simptome evidente decât atunci când afectarea este profundă. Totuși, unele semne că ficatul tău este în suferință sunt:
- Senzația pronunțată de oboseală – specialiștii nu pot explica cu precizie de ce oboseala este un simptom al afectării ficatului, dar el este unul dintre cele mai comune.
- Greața. Aceasta apare pentru că toxinele se acumulează în fluxul sangvin, din cauza incapacității ficatului afectat de a-și îndeplini funcția principală de organ-filtru pentru toxine.
- Scaunele de culoare palidă. Culoarea scaunului este dată de sărurile biliare pe care ficatul sănătos le eliberează. Scaunele de culoare palidă pot indica o suferință a ficatului sau a căilor biliare. Scaunele de culoare negru închis pot apărea în stadiile avansate ale bolilor de ficat și sunt cauzate de sângele care trece prin tractul gastro-intestinal – este necesară asistența medicală de urgență.
- Îngălbenirea pielii și a ochilor (icter). Culoarea galbenă a tegumentelor este determinată de acumularea bilirubinei (un pigment secretat de bilă) în sânge, pentru că ficatul nu o poate procesa în mod eficient. Din acest motiv, poți resimți mâncărimi de piele.
- Un tip anume de pete pe piele (steluțe vasculare). Acestea arată ca un punct roșu din care iradiază vinișoare subțiri, de forma unei pânze de păianjen. Ele pot fi comune în cazul femeilor sănătoase, apărând mai ales pe picioare. Dacă apar pe trunchi și în număr mai mare sau la bărbați sugerează afectare hepatică.
- Vânătăile care apar ușor. Poți face vânătăi chiar dacă te lovești ușor când ai probleme cu ficatul. Asta din cauza reducerii abilității organului de a produce factori coagulanți.
- Eritemul pe palme. Un sfert dintre persoanele cu ciroză hepatica dezvoltă eritem palmar – înroșirea pielii de pe palme.
- Urina închisă la culoare. Urina de culoare portocalie închis sau maro poate fi un semn al unei boli de ficat. Culoarea anormală este cauzată tot de acumularea bilirubinei care nu este procesată normal.
- Inflamarea abdomenului (ascită). Ascita apare în momentul în care există retenție de lichide la nivelul abdomenului. Picioarele și gleznele se pot umfla și ele din cauza retenției hidrice.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024