Semnificația procesului de detoxifiere
Detoxifierea este o practică învăluită de mister. Motivul? Pentru că este frecvent asociată cu diverse terapii alternative care promit un organism sănătos în scurt timp sau vindecarea afecțiunilor grave cauzate de „asimilarea de toxine”. Acest proces însă are explicații medicale și este în strânsă legătură cu stilul de viață sănătos.
21.05.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 47 secundeOrganismul are propriile sisteme de detoxifiere pentru protecția împotriva substanțelor nocive și este suficient ca ele să funcționeze optim pentru a fi feriți de multe neplăceri. Barierele de apărare includ sistemul gastro-intestinal, plămânii, pielea, dar principalele două sisteme de detoxifiere se găsesc la nivelul intestinului și ficatului. Stilul de alimentație influențează ambele sisteme, un rol important avându-l fitonutrienții prezenți în produsele vegetale.
Cum funcționează sistemele de detoxifiere
- Mucoasa intestinului are rol de scut în calea toxinelor, împiedicând trecerea lor în circulația sangvină. Dacă acestea ajung totuși în circulație, vor fi preluate și îndepărtate cu ajutorul anticorpilor. Este important de amintit rolul unor bacterii prezente la nivel intestinal – bifidobacteriile – în stimularea producerii locale de anticorpi.
- În circulație, toxinele ajung la nivelul ficatului, care le transformă cu ajutorul glutationului, maestrul sistemului imun. Putem compara glutationul cu un burete care absoarbe moleculele toxice. Puterea sa secretă stă în gruparea sulfhidril, de care se leagă toxinele sau radicalii liberi. Producem glutation din alimentele ce conțin sulf: usturoi, ceapă, vegetale crucifere, gălbenuș. Glutationul trebuie în permanență reînnoit în dietă cu ajutorul vitaminelor B6, B12 și acidului folic.
- Produșii rezultați în urma digestiei se elimină prin urină și materii fecale. Rinichii, cu rol esențial în detoxifiere, filtrează sângele și elimină prin urină substanțele toxice. O dată în plus trebuie reamintit rolul hidratării, cele 6-8 pahare de apă recomandate zilnic ajutând în primul rând funcția renală. În cazul unui consum insuficient de apă, pot rămâne reziduuri la nivel renal, transformându-se în calculi (pietre).
- În ceea ce privește colonul, celălalt component al sistemului de evacuare, dacă nu funcționează corespunzător, toxinele sunt transmise în tot corpul, afectând diverse organe, provocând oboseală, tulburări de digestie, creștere ponderală, tulburări hormonale.
Cele mai frecvente cauze ale unui tranzit intestinal lent la persoanele sănătoase includ dieta săracă în fibre, aportul insuficient de lichide, sedentarismul sau consumul abuziv de laxative.
Stil de viață fără toxine
Diversele probleme de sănătate sunt rezultatul interacțiunii factorilor genetici cu factori din mediu. Putem schimba factorii de mediu printr-un stil de viață sănătos, cu alimente proaspete, organice sau apă filtrată. Dar putem schimba și genele: influențăm genele cu fiecare înghițitură de mâncare; dacă suntem predispuși prin naștere anumitor afecțiuni, le putem preveni apariția prin detoxifiere, prin vitamine, minerale, fitonutrienți.
Alimentele înalt procesate, lipsite de fibre sau fitonutrienți, duc la inhibarea procesului natural de detoxifiere. Atenție la produsele fast-food, foitaje, alimente cu conservanți, bogate în zaharuri rafinate sau grăsimi saturate! De asemenea, anumite substanțe pot încetini procesul de detoxifiere. De exemplu, sucul de grepfrut scade rata de eliminare a anumitor medicamente, crescându-le concentrația în sânge.
Curele de detoxifiere nu înlocuiesc un program de alimentație sănătoasă, ele trebuie sa fie parte a unui stil de viață sănătos, pentru revigorare și purificare.
Alimente cu proprietăți de detoxifiere
Adăugați zilnic în dietă alimente cu proprietăți detoxifiante:
- legume din familia cruciferelor: broccoli, conopidă, varză, gulie, napi, ridichi, măcriș, hrean;
- surse de sulf: ouă, usturoi, ceapă;
- alimente bogate în fibre insolubile: cereale integrale;
- prebiotice, ingrediente nedigerabile ce determină proliferarea bacteriilor necesare tractului digestiv, prezente în cicoare, banane, soia, cereale;
- probiotice, microorganisme benefice tractului intestinal, care reechilibreaza flora locală; de exemplu, bacterii utilizate la fabricarea anumitor produse lactate;
- curcuminoide din condimente precum curry, șofran;
- ceai verde, cu proprietăți detoxifiante, diuretice, bogat în antioxidanți, îmbunătățește sistemul imunitar. Puteți consuma, de asemenea, ceaiuri de soc, urzică, păpadie sau mușețel.
În afara alimentației optime, un rol important îl pot avea anumite tehnici de respirație, băile relaxante, programul adecvat de somn. Efortul fizic induce o stare de bine, ajută la îmbunătățirea digestiei și ameliorarea constipației, iar transpirația produsă ajută la eliminarea toxinelor.
Medic diabet, nutriție, boli metabolice
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024