Seva de mesteacăn – beneficii și proprietăți terapeutice
Seva de mesteacăn este un remediu naturist foarte popular în țările nordice, acolo unde beneficiile sale sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Datorită acestor beneficii, mesteacănul este numit și „arborele vieții”, fiind folosite ca remedii și scoarța acestuia, împreună cu frunzele. Seva de mesteacăn este produsul cel mai cunoscut provenit de la acest arbore, datorită multiplelor sale utilizări și proprietăților care o recomandă atât ca remediu cât și ca ingredient adăugat în diferite siropuri și alte băuturi.
29.12.2020
Timp estimat de citire:
6 minute, 41 secundeÎn cele ce urmează îți vom arăta ce este și cum se obține seva de mesteacăn, ce conține și ce proprietăți are, precum și care sunt beneficiile sale.
Cum se obține seva de mesteacăn
Seva de mesteacăn se extrage din trunchiul „arborelui vieții”, existând aproximativ 40 de specii cunoscute ale acestuia. Toate aceste specii conțin un compus chimic specific numit betuloză, datorită căruia seva de mesteacăn intră în fermentație după recoltate, iar beneficiile sale sunt astfel mai bine puse în valoare.
Seva de mesteacăn reprezintă o parte din rezerva de substanțe nutritive pe care arborele începe să le asimileze odată cu sosirea iernii. Aceste substanțe sunt folosite ca sursă de hrană în sezonul rece, iar din acest motiv seva de mesteacăn se recoltează primăvara pentru ca arborele să fie cât mai puțin afectat, având în vedere că în această perioadă își poate reface cu ușurință resursele. De asemenea, la începutul primăverii în seva de mesteacăn există cea mai mare concentrație de substanțe nutritive, iar acesta este un alt motiv pentru care lichidul se extrage în acea perioadă.
Pentru aceasta, se face o gaură cu un diametru de cel mult un centimetru în scoarța trunchiului, la aproximativ 30 de centimetri de sol, în care se montează un mic tub sau un alt dispozitiv pentru scurgere. Sub acesta se fixează un recipient de colectare și se așteaptă ca seva de mesteacăn să se scurgă picătură cu picătură în vas, golind recipientul de fiecare dată când se umple.
Ce proprietăți are seva de mesteacăn
Seva de mesteacăn proaspăt colectată are un aspect asemănător cu cel al apei, fiind limpede și incoloră, dar având un gust ușor dulceag. În timpul colectării, aceasta se combină cu betuloza, datorită căreia începe să fermenteze după ce este extrasă, iar în decurs de 2-3 zile capătă un gust acrișor, păstrându-și însă și dulceața. Aceasta se datorează conținutului de fructoză și alte zaharuri, care este totuși unul redus, de doar un gram la 100 de mililitri de sevă de mesteacăn. Aceeași cantitate conține și un gram de carbohidrați, care împreună cu zaharurile conferă un aport caloric de doar 3 calorii. În rest, seva de mesteacăn conține toate substanțele nutritive de care arborele are nevoie pentru a se hrăni și care aduc totodată o serie de beneficii și organismului uman.
Astfel, seva de mesteacăn se remarcă mai ales datorită conținutului de mangan și de magneziu, conținând și zinc, calciu, fosfor și potasiu. În același timp, seva de mesteacăn este o sursă de vitamina C și vitamine din complexul B, la care se adaugă aminoacizi și o serie de compuși naturali cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.
Ce beneficii aduce seva de mesteacăn
Seva de mesteacăn poate fi considerată un sirop natural și de aceea se poate consuma ca atare, însă o bună opțiune este și să o combini cu alte sucuri naturale sau să o adaugi în ceai. De asemenea, seva de mesteacăn se găsește ca ingredient în diferite băuturi precum vinul sau berea și totodată poate fi folosită ca supliment alimentar.
Nu în ultimul rând, seva de mesteacăn se folosește pentru uz extern, iar lista cu beneficiile pe care le atrage o poți găsi în cele ce urmează.
Menținerea echilibrului electrolitic
Păstrată la rece, seva de mesteacăn constituie o băutură răcoritoare perfectă în sezonul cald, atât datorită gustului plăcut și revigorant, cât și proprietăților sale hidratante. Acestea se datorează conținutului de magneziu și potasiu, care sunt doi electroliți cu rol important în menținerea echilibrului hidric. În zilele călduroase sau în condiții de efort intens, organismul pierde multă apă prin transpirație și odată cu ea elimină și electroliți, care sunt substanțe minerale solubile ce se dizolvă în corp și contribuie la transmiterea semnalelor electrice. Consumul de sevă de mesteacăn completează nivelul electrolitic datorită aportului de magneziu și potasiu, prevenind astfel deshidratarea, care se datorează atât nivelului scăzut de lichide cât și de electroliți.
Întărirea sistemului osos
Conținutului ridicat de mangan din seva de mesteacăn îi sunt atribuite mai multe beneficii, dintre care cele mai importante sunt asupra sistemului osos. În primul rând, manganul contribuie la creșterea și întărirea oaselor prin stimularea osteoblastelor. Acestea sunt celule responsabile cu formarea de țesut osos nou, iar fără un aport optim de mangan nu pot funcționa corespunzător. Totodată, manganul din seva de mesteacăn îmbunătățește absorbția calciului în oase, în condițiile în care acesta este principalul mineral din structura sistemului osos.
Mai trebuie spus că tot datorită manganului articulațiile își mențin elasticitatea, întrucât este implicat și în producția de colagen care formează tendoanele și ligamentele ce leagă oasele și fac posibilă mișcarea.
Menținerea sănătății pielii
Așa cum spuneam, seva de mesteacăn poate fi folosită și pentru uz extern, aplicată direct pe piele sau ca ingredient în diferite probleme cosmetice. În acest caz beneficiile se datorează conținutului de vitamina C dar și efectului antioxidant atribuit altor compuși naturali pe care seva de mesteacăn îi conține. Vitamina C stimulează producția de colagen, care joacă un rol important în menținerea rezistenței și elasticității pielii. În același timp, vitamina C are și un puternic efect antioxidant, acționând împreună cu celelalte substanțe împotriva radicalilor liberi ce pot provoca îmbătrânirea prematură a pielii. Din cauza stresului oxidativ provocat de aceștia, celulele epiteliale își modifică structura și funcționalitatea, ceea ce duce la apariția ridurilor și a petelor pe piele, pierderea strălucirii și a elasticității acesteia precum și a deshidratării și apariției de crăpături.
Colectarea sevei de mesteacăn
Seva de mesteacăn trebuie colectată în mod responsabil pentru a proteja copacii și totodată pentru te putea bucura cât mai mult de beneficiile enumerate mai sus. Astfel, este recomandat ca recoltarea să se facă de la arbori maturi și sănătoși, cu o circumferință a trunchiului de cel puțin 10 centimetri. Aceștia au o rezervă suficient de mare de substanțe nutritive iar operațiunea de extragere a sevei nu va avea un impact negativ asupra lor. Cu toate acestea, copacul poate slăbi dacă se extrage prea multă sevă, astfel că perioada de colectare nu trebuie să fie prelungită mai mult de câteva săptămâni, pentru a nu-l secătui complet de resurse.
După colectarea sevei, gaura prin care aceasta a fost extrasă se sigilează cu un dop de lemn, urmând a fi folosită la următoarea extracție. Așadar este recomandat ca la fiecare trunchi să fie dată o singură gaură, pentru a limita pierderile și a proteja arborii. Dacă între timp apar pe trunchiul copacului semne de boală, aceste nu mai trebuie folosit pentru extragerea sevei întrucât are nevoie de mai multe resurse nutritive, iar calitatea lichidului colectat poate fi una mai slabă.
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024