Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung
Chiar dacă numărul de kilograme sau circumferința taliei sunt argumente destul de motivante pentru a te determina să începi un program de slăbire, multe astfel de tentative eșuează pe parcurs. Cauzele sunt lipsa de voință sau entuziasmul prematur care apare odată cu primele rezultate și te poate face să crezi că deja ți-ai atins obiectivul.
21.03.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 51 secundeAșadar, lupta cu kilogramele se poartă și în plan psihic, iar dacă ai nevoie de câteva sfaturi pentru a-ți păstra motivația, le poți găsi în rândurile de mai jos.
Stabilește-ți obiective ușor de atins
Orice program de slăbire începe cu o planificare, ocazie cu care trebuie să îți fixezi și o serie de obiective pe care să le atingi după o anumită perioadă de timp. Obiectivul principal este reprezentat de numărul de kilograme de care vrei să scapi, și trebuie să conștientizezi de la început faptul acesta va fi direct proporțional cu durata programului.
Pentru a-ți fi mai, ușor, stabilește-și obiective intermediare la diferite intervale de timp. Acestea nu trebuie să constituie o provocare, ci o țintă pe care să știi sigur că o poți atinge, urmând cu rigurozitate programul. Astfel, dacă vei reuși să slăbești atât cât ți-ai propus după fiecare perioadă, vei deveni mai motivat (ă) și vei aborda următoarele etape cu tot mai multă încredere.
Nu te cântări foarte des
Când urmezi un program de slăbire pe termen lung, este recomandat să apelezi cât mai rar la cântar pentru a-ți monitoriza progresele făcute. Dacă te vei cântări zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi, vei avea impresia că nu slăbești atât cât ți-ai dori, ba chiar e posibil ca uneori să constați că ai adăugat câteva sute de grame în plus.
Kilogramele nu se pierd de la o zi la alta, iar fluctuațiile de greutate sunt normale, iar în aceste condiții cântarul poate fi un serios factor care să îți scadă motivația.
De aceea, este recomandat să te cântărești doar la anumite intervale de timp și doar pentru a verifica dacă ți-ai atins obiectivele despre care am amintit mai devreme. Cântarul poate fi folosit cel mult o dată pe săptămână, și numai dimineața, înainte de micul dejun.
Fă multă mișcare
Mișcarea este o componentă de bază a oricărui program de slăbire eficient, datorită faptului că determină organismul să ardă mai multe calorii, pe care le transformă în energie.
În același timp, activitățile fizice intense au impact benefic și asupra stării de spirit, prin intermediul endorfinelor pe care sistemul nervos central le eliberează în condiții de efort. Acestea au rolul de a induce o stare de bine la nivelul creierului pentru a ajuta organismul să facă față solicitării.
Acea stare de bine obținută la finalul fiecărui antrenament ajută mult psihicul și te motivează să repeți experiența, arzând astfel o nouă „șarjă” de calorii și topind mai ușor țesutul adipos.
Evită înfometarea
Un program de slăbit eficient nu va fi niciodată bazat pe reducerea drastică a cantității de alimente consumate zilnic, în ideea că astfel se reduce și numărul de calorii. Lăsând la o parte faptul că astfel de programe sunt periculoase pentru sănătate, nu vor duce niciodată la rezultatul scontat.
Aceasta, pentru că, odată cu reducerea numărului de calorii, crește și senzația de foame, care este greu de suportat pe termen lung. Chiar dacă vei reuși să faci față în primele zile, mai devreme sau mai târziu, vei ceda, iar atunci vei începe să mănânci mai mult decât ai fi făcut-o la o masă normală.
Mult mai sănătos este să îți adaptezi dieta și să consumi cu precădere legume, fructe, semințe, cereale integrale și carne slabă. Toate aceste alimente au un aport caloric scăzut și totodată conțin nutrienți necesari organismului.
Gândește-te la sănătatea ta
Deși decizia de a începe un astfel de program de slăbire pe termen lung are la bază de obicei un temei estetic, trebuie să conștientizezi faptul că în acest fel îți protejezi și sănătatea.
Dacă simți vreodată nevoia să renunți pe parcurs, gândește-te că excesul ponderal poate duce la apariția diabetului sau a unor afecțiuni cardiovasculare cu consecințe ireversibile. De asemenea, kilogramele în plus afectează și ficatul, ducând la apariția steatozei hepatice, cunoscută mai bine sub denumirea de „ficat gras”. Cu timpul, această problemă se poate agrava, ducând la apariția cirozei sau a carcinomului hepatic.
Nimeni nu își dorește astfel de probleme, așa că în fața acestor perspective sumbre vei găsi suficientă motivație să continui programul.
Urmărește-ți evoluția
O bună motivație o poți obține comparând varianta ta actuală cu cea de la începutul programului, care te-a determinat să începi să slăbești. Chiar dacă rezultatele înregistrate până la momentul respectiv nu te mulțumesc pe deplin, vei vedea că ai făcut progrese doar privind o fotografie veche sau probând niște haine pe care le purtai înainte de a începe să slăbești.
De asemenea, dacă ai în garderobă haine rămase din perioada în care aveai o siluetă de invidiat, nu ezita să le scoți de la naftalină pentru a le proba. Deși e posibil să nu îți vină încă perfect, pot să constitui o motivație în plus pentru a continua programul de slăbire.
Învață din experiența altora
În ziua de azi, kilogramele în plus reprezintă o problemă cu care se confruntă ori s-au confruntat extrem de multe persoane din întreaga lume. Pin urmare, nu ești singurul sau singura care poartă o astfel de luptă, iar o motivație o poți găsi și în experiențele altor oameni care au urmat cu succes un program similar.
Mulți dintre ei chiar au scris și cărți pe această temă, alții sunt membri activi pe diverse grupuri în spațiul online sau poate că unii se numără printre cunoștințele tale. Așadar, nu este deloc dificil să le afli poveștile și să înveți de la ei pentru a putea duce la bun sfârșit un astfel de program, cu rezultatele dorite.
La final, nu ne mai rămâne decât să îți dorim succes în demersul tău, cu speranța că recomandările oferite de noi te vor ajuta să parcurgi fără probleme un astfel de program de slăbire pe termen lung.
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024