Sfaturi de slăbit pentru persoanele ocupate
Un program foarte încărcat vine „la pachet” cu o serie de consecințe negative care evoluează lent și încep să se simtă în timp. Printre acestea se numără și acumularea de kilograme în plus, care duce la apariția supraponderalității și, ulterior, a obezității.
24.05.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 48 secundeExcesul ponderal își pune amprenta atât asupra siluetei, cât și asupra stării de sănătate, fiind una dintre cauzele determinante ale diabetului și a multora din afecțiunile cardiovasculare.
Dacă ești și tu o persoană ocupată care se confruntă cu o astfel de problemă, avem pentru tine câteva sfaturi de slăbit perfect adaptate unui program încărcat.
Strategii și sfaturi de slăbit recomandate persoanelor cu program încărcat
Recomandările pe care urmează să ți le facem nu se referă la anumite diete sau programe de nutriție întocmite de specialiști, ci sunt doar sfaturi de slăbit ușor de pus în aplicare, fără a te înfometa și fără a fi nevoie să îți pregătești meniuri speciale pentru fiecare masă.
Nu ignora micul dejun
Multe persoane cu un program încărcat sar peste micul dejun fie pentru că nu au timp suficient dimineața, fie pentru că se gândesc că astfel slăbesc mai ușor. În realitate, micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, care trebuie să îți asigure necesarul de energie pe parcursul programului tău încărcat. În plus, acesta îți reduce senzația de foame, astfel că nu vei mai simți nevoia să iei câte o gustare între mese, iar la prânz vei mânca mai puțin.
Așadar, un prim sfat de slăbit recomandă servirea micului dejun în fiecare zi, chiar dacă această presupune să te trezești mai devreme.
Pregătește mesele în avans
Peroanele cărora programul nu le permite să-și pregătească mesele zilnice își comandă de multe ori alimente tip fast-food sau cumpără ceva pe fugă de la patiseria din colț. Sfaturile de slăbit recomandă evitarea acestor alimente, din cauză că au un conținut nutrițional scăzut și conțin în schimb multe calorii.
O opțiune mai sănătoasă este să îți pregătești mesele în avans atunci când ai câteva minute libere. Spre exemplu, micul dejun îl poți pregăti de seara, pentru prânz poți pune ceva la pachet dimineață, înainte de a pleca la birou, iar în drum spre casă te poți opri la un supermarket pentru a cumpăra ceva ușor de gătit pentru cină.
Astfel, vei putea respecta cele trei mese importante ale zilei, ceea ce constituie un alt sfat de slăbit de care trebuie să ții cont.
Fă exerciții scurte, dar intense
Mișcarea nu putea fi exclusă din lista sfaturilor de slăbit, iar faptul că ești o persoană ocupată nu este o scuză pentru a deveni și una sedentară. Ce-i drept, poate nu ai timp să mergi cu regularitate la sală sau să ieși la alergat prin parc, însă poți face câteva exerciții scurte, care să te solicite intens.
Este vorba de exerciții HIIT, care presupun alternarea intervalelor scurte de efort intens cu cele de repaus. O serie de 10-15 astfel de repetări nu îți va ocupa mult timp, dar de va ajuta să arzi multe calorii,
Sfaturile de slăbit referitoare la mișcare includ și exerciții fizice precum flotări, genuflexiuni, abdomene, sărituri cu coarda, efectuate în reprize de câte 15 minute.
Consumă alimente sănătoase
Continuăm lista sfaturilor de slăbit pentru persoanele ocupare cu recomandări în privința alimentelor care trebuie consumate cu preponderență. Acestea trebuie să aibă un conținut nutritiv ridicat, pentru a asigura organismului strictul necesar de vitamine, minerale și alți nutrienți.
Din categoria alimentelor recomandate fac parte legumele și fructele proaspete, verdețurile, carnea slabă, peștele, lactatele degresate, cerealele integrale precum și pastele sau produsele de panificație preparate din făină integrală. Aceste alimente îți asigură o dietă sănătoasă, astfel că sfaturile de slăbit în ceea ce le privește vizează în egală măsură și persoanele cu un program mai lejer.
Evită dulciurile și grăsimile saturate
La polul opus se află alimentele considerate principalele responsabile pentru acumularea kilogramelor în plus, din cauza conținutului caloric ridicat. Sfaturile de slăbit recomandă evitarea acestor alimente sau consumul cu moderație, însă în niciun caz nu trebuie incluse în dieta zilnică.
Ne-am referit deja la alimentele tip fast-food și produsele de patiserie, iar „lista neagră” e completată de prăjeli de orice fel, carnea cu multă grăsime, lactatele nedegresate, alimentele procesate, dulciurile care conțin zahăr sau îndulcitori artificiali, băuturile energizante și cele carbogazoase.
Bea multă apă
Recomandarea privind consumul a cel puțin doi litri de apă zilnic este și un bun sfat de slăbit pentru persoanele ocupate. Chiar poți depăși fără grijă acest prag, pentru că astfel organismul tău va fi mai bine hidratat și va arde mai eficient caloriile. În plus, apa din stomac va crea senzația de sațietate și astfel nu vei mai simți nevoie să „ronțăi” câte ceva în timp ce lucrezi sau să iei gustări între mesele principale.
Fă-ți „provizii” la birou
Atunci când te încearcă foamea în timp ce lucrezi, este bine să ai la dispoziție o mică rezervă de alimente sănătoase, la care să poți apela în loc să îți comanzi de mâncare sau să dai o fugă până la colț după niște covrigi.
O pungă cu cereale integrele și un borcan cu iaurt sunt ușor de păstrat și te pot ajuta să îți potolești foamea în timp ce lucrezi. În același timp, acest sfat de slăbit te ajută și să-ți menții randamentul, întrucât nu este nevoie să îți întrerupi activitatea pentru a-ți potoli foamea.
Ferește-te de „meniul zilei”
Ofertele tip „meniul zilei” ale firmelor de catering sau restaurantelor pot fi foarte tentante, pentru că îți oferă mai multe feluri de mâncare la un preț convenabil. Totodată însă, îți oferă și un surplus caloric de care nu ai nevoie și care se va depune sub formă de grăsime.
De aceea, un alt sfat de slăbit pe care putem să ți-l oferim este acela de a te rezuma la un singur fel principal de mâncare la prânz, care poate fi însoțit de o garnitură de legume sau de o salată consistentă.
Nu mânca mult seara
Cina face obiectul multor sfaturi de slăbit, iar noi suntem adepții celor care nu recomandă să omiți această ultimă masă a zilei. Cina are și ea rolul său important în asigurarea nutrienților necesari organismului, însă contează foarte mult ce și când mănânci.
Aceasta trebuie servită cu cel puțin două ore înainte de a merge la culcare, însă nu mai târziu de ora 20.00. Sfaturile de slăbit recomandă consumul unor alimente ușoare, cum ar fi supele de legume, peștele la cuptor, pastele integrale, legumele sotate sau gătite la aburi care pot constitui și garnitură pentru un piept de pui la grătar sau la cuptor. Mănâncă doar cât să te saturi întrucât caloriile în exces consumate seara de depun mai repede sub formă de grăsime.
Fă pauze scurte din oră în oră
Statul prelungit la birou contribuie la acumularea kilogramelor, iar dacă ai o astfel de muncă sedentară trebuie să te obișnuiești să faci pauze scurte în timpul programului. Ideal este să lucrezi din scaunul de birou o oră după care să îți iei o pauză de 5-10 minute în care trebuie să te ridici neapărat de la masa de lucru. Profită de ocazie pentru a te mișca și poți face chiar și câteva exerciții fizice ușoare.
Respectarea acestui sfat de slăbit îți va aduce și alte beneficii, pentru că în acest mod previi și apariția unor probleme circulatorii sau la nivelul coloanei vertebrale.
Profită de timpul liber pentru a face mișcare
Oricât de încărcat ți-ar fi programul, în mod cert ai parte și de perioade de respiro la sfârșit de săptămână sau în concediu.
Ultimul sfat de slăbit pe care ți-l oferim se referă la aceste perioade în care e de preferat să practici odihna activă. Mai precis, în loc să lenevești în pat sau să îți petreci toată ziua pe canapea, planifică o ieșire în natură sau alte activități care să te solicite din punct de vedere fizic. Pe lângă faptul că astfel arzi multe calorii, mișcarea te va elibera de stresul acumulat și îți va da o stare de bine care te va determina să repeți experiența cu prima ocazie.
Acestea sunt cele mai importante sfaturi de slăbit de care ar trebui să țină cont orice persoană ocupată, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024