Sfaturi pentru persoanele trecute de prima tinerețe: cum pot evita căderile
Căderile persoanelor în vârstă sunt evenimente frecvente și de multe ori au consecințe grave, putând cauza contuzii, luxații, ajungându-se până la fracturi. Dintre acestea din urmă, fractura de șold constituie o problemă medicală gravă, ce necesită intervenție chirurgicală. Vestea bună este că sunt multe lucruri pe care le puteți face pentru a preveni căderile.
30.10.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 43 secundeUnele afecțiuni sau anumite tratamente medicamentoase vă pot afecta abilitatea de a vă menține echilibrul. S-ar putea să nu observați acest lucru și problema să se instaleze gradual, de aceea este important să mergeți la controale medicale pentru a preveni un astfel de eveniment nefast. Iată câteva sfaturi care să vă ajute să preveniți căderile:
Rămâneți activ
Pe măsură ce îmbătrânim, forța musculară și echilibrul se reduc, lucru care poate cauza căderi. Exercițiile care au ca scop tonifierea musculară pot reduce riscul de cădere, îmbunătățind postura, coordonarea și echilibrul.
Mâncați sănătos și suficient
Este important să acordați atenția cuvenită poftei de mâncare și să mâncați suficient, desigur fără a exagera. Este mult mai indicat să mâncați mai puțin și mai frecvent, decât să consumați trei mese pe zi. Introducând și gustări veți avea mai multă energie și acest lucru vă poate ajuta să preveniți pierderea echilibrului.
Atenție la hidratare
La fel ca în cazul alimentației, e foarte indicat să acordați atenție maximă hidratării. Dacă nu beți suficientă apă, este posibil să resimțiți amețeală și slăbiciune, ceea ce crește riscul unei căderi. Încercați să beți 6-8 pahare de apă pe zi.
Aveți grijă de sănătatea ochilor
Acuitate vederii scade pe măsura trecerii anilor, acest lucru putând provoca o împiedicare sau pierderea echilibrului. Cel puțin o dată la fiecare 2 ani mergeți la oftalmolog și verificați-vă vederea și ochelarii.
Verificați-vă periodic auzul!
Odată cu trecerea timpului, puteți observa și că auzul nu mai este la fel de bun ca în tinerețe. Discutați cu medicul odată ce sesizați că auzul vi s-a deteriorat, deoarece sănătatea urechii are un impact major asupra echilibrului. Problema poate fi ușor tratabilă (un dop de ceară sau o infecție minoră).
Protejați sistemul osos
Încercați să mențineți sănătatea oaselor, consumând alimente bogate în calciu și expuneți-vă suficient la soare sau luați un supliment alimentar pentru un nivel optim de vitamina D. Exercițiile fizice pot ajuta foarte mult la creșterea densității osoase. Astfel puteți preveni riscul fracturilor.
Alegeți cu grijă încălțămintea
Asigurați-vă că încălțămintea este fixă și nu alunecă din picioare. Cel mai bine ar fi să alegeți pantofi sport de calitate, pentru că oferă suport și confort. Evitați sandalele sau pantofii cu toc. Când purtați papuci, alegeți o pereche care nu scapă din picior. Prin casă, evitați să mergeți în șosete sau în picioarele goale.
Aceste 4 obiceiuri pot crește cu până la 5 ani speranța de viață!
21.05.2024