Sfaturi pentru sanatatea glandei tiroide
Tiroida este o glanda in forma de „fluture” localizata in regiunea anterioara a gatului, inferior, imediat deasupra sternului. Este cea mai cunoscuta glanda din corpul omenesc, cu importante roluri in functia organismului, de unde rezulta si importantul impact pe care il au deficitul sau excesul de hormoni tiroidieni.
31.08.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 9 secundeFoarte frecvent, pacientii ajung la endocrinolog dupa ce consulta alti medici specialisti: cardiolog, psihiatru, dermatolog, neurolog, gastroenterolog etc. Totul din cauza efectelor pe care le are o tiroida disfunctionala asupra inimii, sistemului nervos, tegumentului, tractului digestiv, metabolismelor glucidic, lipidic, proteic si hidroelectrolitic. Factorii care influenteaza aparitia bolilor tiroidiene sunt factorii genetici si de mediu.
Factorii genetici si disfunctiile tiroidiente
Acestia ne ajuta sa stim ce categorie de pacienti trebuie investigati pentru o disfunctie tiroidiana. Astfel, bolile autoimune non-tiroidiene (diabdet de tip I , boala Addison autoimuna, vitiligo, anemie Biermer, boala celiaca, sdr. Sjogren etc.), cu un important determinism genetic, prezinta un risc de asociere cu boala autoimuna tiroidiana (boala Graves, tiroidita cronica) de pana la 60%. De asemenea, acesti pacienti trebuie sa fie urmariti cu atentie in cazul tratamentelor bolilor asociate si atentionati asupra factorilor de mediu nocivi pentru tiroida (radioactivitate, infectii virale, bacteriene, fumat, stres).
Factorii de mediu sunt influentabili
In vreme ce, deocamdata, factorii genetici nu pot fi influentati, factorii de mediu, asupra carora putem interveni, ne pot ajuta sa ne mentinem o tiroida sanatoasa. Bolile tiroidei sunt printre cele mai frecvente afectiuni, manifestarile variind considerabil de la zona la zona, in functie de aportul de iod in dieta.
Aproape o treime din populatia lumii traieste in zone cu deficit de iod. Gusa prin deficit de iod (gusa endemica) reprezinta o problema majora de sanatate publica, fiind cea mai frecventa boala endocrina in tarile cu deficit de iod.
Deficitul de iod cauzeaza gusa endemica
Deficitul de iod este principalul factor responsabil de gusa endemica, dar nu este singurul, lui i se alatura alti factori gusogeni, potentandu-i efectele negative (tiocianatul acumulat prin consumul cronic de manioc, flavonoizii, deficitul nutritional de fier, goitrinul vehiculat de lapte, soia, deficitul de vitamina A). Intr-o anumita zona gusa este endemica daca este prezenta la peste 5% dintre copiii intre 6-12 ani. Desi cea mai vizibila, gusa endemica nu este cea mai grava consecinta a deficitului de iod.
Afectarea sistemului nervos (rezultand diverse grade de retardare mintala) este cea mai importanta consecinta a deficitului de iod. Cresterea si dezvoltarea sistemului nervos central are loc din viata intrauterina pana la 2 ani post-natal. De aceea este extrem de important sa investigam femeia gravida din primul trimestru de sarcina si nou-nascutul cu factori de risc.
Suplimentarea alimentelor cu iod
Suplimentarea cu iod a alimentelor de baza (paine, sare etc.) trebuie realizata in functie de statusul iodului in zona respectiva, excesul de iod putand crea la randul lui probleme la fel de mari ca si deficitul. Astfel, excesul de iod in zonele deficitare (Austria) determina cresterea incidentei bolii Graves, iar in zonele cu exces (Grecia) determina cresterea incidentei hipotiroidismului si a anticorpilor antitiroidieni. Deficitul de seleniu asociat cu scaderea competentei sistemului imun accentueaza efectele excesului de iod, de aceea unii specialisti sugereaza suplimentarea aportului de seleniu prin alimente bogate in acest element (ton, cod, carne de curcan si pui, oua, seminte etc.).
Fumatul este asociat cu risc crescut de dezvoltare a bolii Graves si cu scaderea ratei de remisie la tratamentul cu antitiroidiene de sinteza. Evenimentele cu efect de stresor negativ (stari conflictuale, surmenajul, socul emotional etc.) determina declansarea bolii Graves la pacientii cu predispozitie genetica.
In concluzie, pentru o tiroida cu functie normala trebuie sa ducem un stil de viata sanatos cu o alimentatie echilibrata, sa evitam toxicele, si atunci cand avem un membru al familiei cu o boala tiroidiana, sa retinem ca trebuie sa ne investigam sub indrumarea unui medic endocrinolog.
Dr. Laura Florea,
medic specialist endocrinologie
Medas Unirea
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024