Sfaturi pentru viitoarele mamici
Iti este teama ca te vei ingrasa prea mult in timpul sarcinii, iar dupa venirea lui „bebe” nu vei reusi sa scapi prea usor de surplusuri? Ei bine, totul depinde doar de cantitatea si calitatea alimentelor pe care le vei consuma cat esti insarcinata. Este perfect normal sa castigi in greutate, dar nu mai mult de 12-14 kilograme.
23.03.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 30 secundeExcesul de greutate in timpul celor noua luni poate duce la aparitia obezitatii, atat a ta, cat si a copilului, dar prezinta si alte riscuri:
- riscul de avort spontan este foarte ridicat in primul trimestru de sarcina;
- riscul mai mare de aparitie a hipertensiunii de sarcina;
- posibilitate mai mare de aparitie a diabetului gestational;
- risc crescut de interventie operatorie de tip cezariana.
Kilograme pentru mama, kilograme pentru copil
O femeie obeza are de patru ori mai multe sanse sa dea nastere unui copil supraponderal, demonstreaza un studiu american, copil care, ulterior, va dezvolta supraponderalitate sau obezitate, cu risc de boli asociate. Daca ai o greutate normala inainte de sarcina (cu indice de masa corporala intre 20 si 25), poti lua in greutate intre 12 si 14 kilograme. Daca ai un indice de masa corporala de 30 sau mai mult, nu trebuie sa depasesti 10 kilograme. Atentie, castigul in greutate nu este regulat. Pe parcursul primului trimestru de sarcina este redus, urmand ca, din luna a IV-a, sa fie de aproximativ 1,5 kg/luna.
De doua ori mai bine, nu cat pentru doi
O femeie care va aduce pe lume un copil are nevoie de un aport caloric suplimentar: intre luna a V-a si a VI-a metabolismul femeii insarcinate se va intensifica, iar la sfarsitul sarcinii se estimeaza ca este cu 20% mai mare decat la inceput. Abia din luna a V-a va fi nevoie de un aport suplimentar mediu cuprins intre 400 si 600 de calorii pe zi pana la sfarsitul sarcinii. Chiar daca iti vei suplimenta alimentatia, evita alimentele bogate in zaharuri cu absorbtie rapida si grasimile saturate.
Tine cont de:
- Aportul de proteine pentru femeia insarcinata trebuie sa fie de aproximativ 70 g/zi si poate fi crescut la femeile cu grup de risc: din medii defavorizate sau cu regimuri speciale (vegetariene).
- Metabolismul glucidelor (al carbohidratilor) este profund modificat in timpul sarcinii, iar glucoza este foarte importanta pentru tesuturile fetale. Din acest motiv trebuie sa consumi glucide cu absorbtie lenta si ai nevoie de o buna repartizare a glucidelor, astfel: la micul dejun un aport mai mare de glucide este bine venit, mai ales pentru ca riscul de hipoglicemie este mai mare. Un mic dejun glucidic trebuie sa aiba intre 40-50 g amidon din: 80 g paine sau 6 biscuiti sau 60 g de cereale.
- Evita grasimile saturate pentru ca au prea multe calorii. Profita de cele polinesaturate, bogate in acizi grasi esentiali necesari pentru buna dezvoltare a tesutului nervos al fatului (peste, ulei de masline si de floarea-soarelui, alune, fistic si nuci).
- Nevoile de calciu cresc. Consuma in jur de 1200 mg/zi. Calciul are rol in mineralizarea osoasa a fatului si te protejeaza de aparitia hipertensiunii arteriale si a complicatiilor sale.
- Carenta de vitamina D este frecventa spre finalul sarcinii si favorizeaza hipocalcemiile neonatale. Se recomanda vitamina D sistematic la femeile gravide, insa doar sub supravegherea medicului.
- Nevoile de fier cresc, mai ales in cursul ultimelor sase luni de sarcina, cand e nevoie de un aport de 30-50 mg/zi. Anemia feripriva, consecinta a carentei de fier, creste riscul de nastere prematura si hipotrofie fetala.
- Vitaminele A, C si cele din grupul B sunt usor asimilate printr-o alimnetatie echilbrata si diversificata. Trebuie insa acoperite nevoile de vitamina B9 (acid folic) printr-o suplimentare. Carenta de acid folic poate duce la nastere prematura si retard de crestere.
De retinut!
Daca esti insarcinata, ai nevoie de un ritm alimentar regulat: trei mese pe zi egale ca repartitie energetica, cu mai multe glucide dimineata si doua gustari. Evita pe cat posibil dulciurile si grasimile, iar daca simti nevoia sa mananci mai mult, alege dintre urmatoarele alimente: legume (in salate sau fierte – sote, gratinate) cu ulei de masline, iaurturi, branzeturi slabe, lapte, peste, carne de pui, vita, ficatei, fructe. Consuma proteine de buna calitate, un produs lactat la fiecare masa, 1,5-2 litri de apa pe zi. Evita alcoolul si nu bea bere pentru ca NU stimuleaza lactatia !
Alimente pe care să le eviți în sarcină
11.01.2021