Sfecla roșie – beneficii și consum
Ca orice legumă, sfecla roșie este o bogată sursă de vitamine și minerale, însă în ciuda acestei calități, nu se bucură de aceeași popularitate pe care o au alte plante din categoria sa. Beneficiile nutriționale ale sfeclei roșii au întrat însă în atenția publicului larg pe măsură ce a crescut preocuparea pentru o dietă mai sănătoasă, bazată în special pe ingrediente naturale și mai puțin pe alimente procesate.
06.06.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 14 secundeMulți au descoperit cu această ocazie că sfecla roșie are chiar și un gust plăcut, care dă o savoare aparte mâncărurilor și salatelor.
Am decis să ne concentrăm și noi atenția asupra acestui subiect și să îți dezvăluim pe parcursul rândurilor ce urmează care sunt beneficiile consumului de sfeclă roșie și principialele moduri în care aceasta poate fi preparată.
Ce aport nutrițional are sfecla roșie
Pentru a înțelege mai bine beneficiile pe care urmează să le enumerăm, am considerat necesar să începem cu o analiză a caracteristicilor nutriționale specifice acestei plante. Am luat ca referință 100 de grame de sfeclă roșie și am rămas chiar și noi uimiți de conținutul foarte bogat de nutrienți.
Am aflat astfel că o cantitate de 100 de grame de sfeclă roșie are un aport caloric de doar 44 de calorii, conținând doar 0,2 grame de grăsimi, 1,7 grame de proteine și două grame de fibre. Dintre vitamine, în cea mai mare proporție regăsim acidul folic (vitamina B12), cantitatea de sfeclă roșie analizată asigurând 20% din doza zilnică recomandată. Mai conține și vitaminele B1, B2 și B6 vitamina C, vitamina A și vitamina K și o serie de minerale precum magneziu, potasiu, fosfor, fier, cupru și mangan.
În privința mineralelor, cel mai bogat conținut este cel de potasiu, fiind vorba de 205 miligrame la 100 de grame de sfeclă roșie. Deși în cantitate mult mai mică, de doar 0,3 grame, conținutul de mangan reprezintă 16% din doza minimă recomandată, în timp ce pentru celelalte minerale proporția variază între 4% și 9%.
Care sunt beneficiile consumului de sfeclă roșie
Beneficiile pe care sfecla roșie le are pentru organism sunt multiple și se datorează conținutului bogat de vitamine și minerale pe care tocmai ce le-am enumerat. Avenit momentul acum să vorbim pe larg și de aceste beneficii, pe care ți le prezentăm în continuare.
Reglarea tensiunii arteriale
Sfecla roșie este și o bogată sursă de nitrați, pe care organismul îi transformă în oxid nitric – un element esențial care ajută la dilatarea vaselor de sânge. Cum hipertensiunea arteriale apare ca urmare a îngustării acestor vase, consumul de sfeclă roșie ajută la menținerea tensiunii în limite normale, datorită faptului că asigură materia primă pentru oxidul nitric.
În acest mod, sfecla roșie contribuie și la protejarea sănătății inimii, dat fiind faptul că hipertensiunea arterială este considerată principala cauză a afecțiunilor cardiovasculare.
De reținut însă că efectul sfeclei roșii este doar unul temporar, pentru că nivelul de oxid nitric începe să se reducă după circa 6 ore de la consumul acestui aliment, iar menținerea tensiunii în limite normale necesită o alimentație sănătoasă și multă mișcare. De asemenea, sfecla roșie nu poate înlocui medicamentele prescrise de medic pentru controlul tensiunii.
Reducerea inflamației
Betaina și alți compuși fenolici din sfecla roșie au proprietăți antiinflamatorii, prevenind astfel apariția unor boli cronice sau ameliorând simptomele acestora. Un conținut ridicat de betaină se găsește în sucul de sfeclă roșie, care poate avea efecte benefice în cazul pacienților cu osteoartrită, calmând durerile specifice acestei boli, datorate inflamațiilor articulare.
Prevenirea declinului cognitiv
Acțiunea oxidului nitric, despre care spuneam că ajută la dilatarea vaselor de sânge, are efecte benefice și asupra creierului. Aceasta, pentru că oxidul nitric determină și dilatarea vaselor din creier, care este astfel mai bine oxigenat. În acest mod, se previne sau se încetinește considerabil procesul de degenerare cognitivă, care apare odată cu înaintarea în vârstă. Acesta se produce din cauza distrugerii celulelor nervoase din creier, care are printre factorii determinanți și lipsa oxigenului, pe fondul îmbătrânirii vaselor de sânge.
De asemenea, să nu uităm nici de conținutul bogat de vitamine din complexul B din sfecla roșie, care au un rol important în funcționarea creierului și a întregului sistem nervos.
Protejarea ficatului
Betaina despre care am vorbit și mai devreme acționează ca detoxifiant, favorizând eliminarea toxinelor din ficat. Astfel, acest organ este mai bine protejat în fața acțiunii toxice a unor medicamente dar și în cazul consumului de alcool.
Aceasta nu înseamnă însă că efectele nocive ale alcoolului asupra ficatului pot fi contracarate doar cu ajutorul sfeclei roșii, care doar le atenuează temporar.
Neutralizarea radicalilor liberi
Radicalii liberi sunt produse reziduale rezultate în urma proceselor metabolice din organism, care pot interacționa cu celulele, afectând funcționalitatea acestora. Provoacă astfel o serie de reacții în lanț denumite stres oxidativ, care stau la baza unor tipuri de cancer și a altor probleme severe de sănătate.
Sfecla roșie conține antioxidanți, care acționează împotriva radicalilor liberi prin neutralizarea acestora înainte de apariția stresului oxidativ.
Cum poți consuma sfeclă roșie
Pe lângă toate aceste beneficii, sfecla roșie este totodată și o legumă foarte versatilă care poate fi consumată în mai multe moduri, atât crudă cât și preparată sub diverse forme. Dacă încă nu ai încercat un preparat culinar pe bază de sfeclă, îți oferim noi câteva sugestii.
Salată de sfeclă roșie
Acesta este unul din cele mai sănătoase preparate pe care ți le putem recomanda, pentru că sfecla se folosește crudă și astfel nu își pierde cu nimic din proprietăți. Salata se poate prepara în mai multe moduri, folosind diferite ingrediente, însă bineînțeles că nu trebuie să lipsească sfecla.
Aceasta se spală și se curăță, după care se dă pe o răzătoare sau se taie mărunt. Apoi, se adaugă sare și piper după gust, puțin oțet și ulei de măsline, iar astfel ai obținut cea mai simplă variantă a salatei.
Opțional, poți adăuga hrean ras, ceapă roșie, țelină, păturnjel, ardei gras, busuioc și orice alte condimente.
Supă cremă
Pentru această rețetă ai nevoie de 3-4 sfecle roșii, un cartof, un morcov, o ceapă și un litru de supă de pui sau de legume.
Legumele se taie cubulețe și se călesc puțin în ulei, după care se adaugă supa și se lasă la fiert până când cartoful, morcovul și sfecla devin moi. În funcție de preferințe, mai poți adăuga o frunză de dafin, puțin hrean ras, pătrunjel suc de roșii.
La final, când legumele sunt bine fierte, se ia vasul de pe foc si se toarnă în altul jumătate din cantitatea de lichid. Apoi, se pasează bine legumele și se adaugă treptat supa din celălalt vas, până când se ajunge la consistența dorită.
Piure cu unt și usturoi
De această dată e vorba de o garnitură perfectă pentru felul principal, care e ușor de preparat și foarte delicioasă. E nevoie de 1-2 sfecle, 2-3 căței de usturoi, o lingură de unt, o felie de pâine, o lingură de oțet, sare și piper.
Sfecla se fierbe sau se coace la cuptor până se înmoaie, după care se curăța de coajă și se zdrobește sau se dă prin robot. Apoi se călește puțin usturoiul în ulei de măsline, iar pâinea se lasă puțin la înmuiat în apă și oțet. Sfecla pasată se amestecă bine cu usturoiul și pâinea înmuiată, după care se adaugă și untul.
Nu în ultimul rând sfecla roșie poate fi consumată și sub formă de suc, care se prepară ușor cu ajutorul unui blender sau al unui storcător de fructe. Nu trebuie decât să cureți sfecla să o speli și să o tai în bucăți mai mici, care se pun în blender ori storcător. Pentru a obține un mix mai delicios și mai bogat în vitamine poți adăuga și măr, morcov, rodie, lămâie, un lime sau o portocală.
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024