Timp estimat de citire:
4 minute, 17 secunde Există realmente situații în care dereglările hormonale joacă un rol important în câștigul ponderal. Dar îmi pare rău să te dezamăgesc din nou: astfel de situații sunt extrem de grave. Și rare! Nu, nu te-ai îngrășat pentru că ai impresia că tiroida îți funcționează prost. Și nici pentru că iei anticoncepționale.
E ușor să găsești scuze!
Aș mai enumera câteva scuze „subțiri”. Asta nu ca să te demoralizez sau culpabilizez, ci pur și simplu ca să te fac să realizezi că numai abordând problema în mod realist ai să poți să și vezi rezultate:
- „Glutenul m-a îngrășat” – nu este adevărat, glutenul este o proteină care nu îngrașă nici mai mult, nici mai puțin ca altele.
- „De vină e zahărul sau sunt carbohidrații” – sigur că aportul exagerat de zahăr e ultimul lucru de care ai nevoie. În rest, un studiu recent efectuat de oameni de știință din SUA a încercat să găsească adevăratul culpabil pentru îngrășat. Să fie grăsimile?! Să fie carbohidrații?! Concluziile au fost clare: nici unele, nici altele, ci ambele deopotrivă, dacă sunt mâncate în exces.
- „Sunt bătrână” – știu, e simplu să dai vina pe trecerea anilor, care încetinește metabolismul. Așa să fie, sau…?! Iarăși voi aminti niște studii care ne spun că metabolismul bazal mai scade cu vârsta… dar foarte puțin. Practic, pentru a ține pasul, ar trebui pe la 60 de ani să mănânci ceva mai puțin. Mai puțin cu echivalentul unei… jumătăți de măr (cam 30 de kilocalorii). Realizabil, nu-i așa?! Cred mai degrabă că vârsta ne îngrașă din cauză că nu ne mai mișcăm ca la tinerețe, dar continuăm să mâncăm la fel sau poate și mai mult…
- „Mi-am nenorocit metabolismul cu dietele anterioare” – deși efectul yo-yo este cunoscut, e greu de afirmat că metabolismul este atât de sensibil. Practica arată că suntem făpturi extrem de adaptabile.
De nu slăbești? Am depistat trei puncte de bază:
- Subevaluezi ceea ce mănânci. Într-un studiu recent, un lot de femei care încercau să slăbească au fost întrebate câte calorii mănâncă. În medie, s-au apreciat consumuri de circa 1450 de Kcal/zi. Ulterior s-a măsurat exact consumul, cu ajutorul unui program special. Realitatea?! Majoritatea mâncau în medie 2500 Kcal/zi!. După ce aportul a fost scăzut, doamnele au început să slăbească. De aceea, te sfătuiesc să îți cântărești măcar la început alimentele mâncate și să ții un jurnal alimentar. După o vreme, nu vei mai avea nevoie.
- Supraevaluezi cheltuielile energetice când faci sport și mănânci prea mult. Nu este vina ta, multe aparate din sălile de fitness îți arată un consum caloric cu mult mai mare decât cel real. La fel și brățările și ceasurile de fitness. Și ca și cum asta nu ajunge, după ce faci sport ți se face și foarte foame. Și mănânci, că doar meriți după atâta mișcare… Pentru a corecta această problemă, trebuie să introduci corect greutatea, înălțimea și vârsta în aparatele de fitness și să îți studiezi evoluția greutății. Dacă, deși faci sport, continui să te îngrași, e clar că mănânci mai mult decât trebuie și va trebui să scazi. Și așa ajungem la o ultimă problemă…
- Nu te cântărești corect. E posibil să o faci și de trei ori pe zi. Cu alte haine de fiecare dată, poate și pe alte cântare. Poate după ce ai mâncat ceva foarte sărat sau ai mâncat foarte mult sau ești înainte de menstruație. Într-o epocă în care avem cântare din ce în ce mai perfecționate, pare absurd să fie incorecte măsurătorile. Dar se întâmplă și nu din vina cântarului. Regula e simplă: trebuie să te cântărești dimineața, după ce ai trecut pe la toaletă, în costumul Evei (sau al lui Adam, după caz). Iar dacă este prea frig, cântărește-te măcar de fiecare dată cu aceleași haine. Folosește un singur cântar, chiar dacă nu e foarte performant. În fond, vrei să vezi dacă scazi în greutate și asta poate măsura și un cântar mecanic.
Așadar, sunt greșeli banale, dar care se întâmplă. Nu te descuraja. Vei avea cu siguranță succes. Îți ținem pumnii!
Data publicarii: 10.10.2019Data ultimei actualizari: 17.11.2020
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.