Timp estimat de citire:
1 minut, 8 secunde Persoanele care obișnuiesc să doarmă după-amiaza mai mult de o oră se confruntă cu un risc sporit de avea diabet zaharat de tip II. Concluzia aparține unui grup de cercetători de la Universitatea Tokyo, Japonia, țară unde există o adevărată cultură pentru sieste.
Oamenii de știință niponi au găsit această corelație neașteptată după ce au analizat date provenind din 21 de studii referitoare la peste 300.000 de persoane. Ei au constatat că oamenii care au un somn diurn mai lung de 60 de minute prezintă unui risc de boală cu până la 45% mai mare decât cu cei care nu dorm după-amiaza sau care au o siestă de cel mult 40 de minute.
Practic, nu somnul în sine ar reprezenta o problemă. Conform specialiștilor, acesta ar fi doar un factor revelator al dezechilibrelor care au loc la nivelul organismului.
O posibilă explicație ar fi aceea că persoanele cu diabet nediagnosticat obosesc mai repede şi, astfel, simt nevoia de a dormi mai mult după-amiaza. Cercetătorii japonezi pun această nevoie pe seama unei odihne precare în timpul nopţii, posibil cauzată de apneea în somn. De altfel, această tulburare de somn este frecvent menționată ca fiind responsabilă de creșterea riscului de apariție a tulburărilor metabolice, inclusiv a diabetului zaharat de tip 2.
Sursa: www.bbc.com
Data publicarii: 29.09.2020