05.08.2020
Timp estimat de citire:
4 minute, 22 secundeHipotiroidismul este o afecțiune în care tiroida nu produce suficienți hormoni. Aceștia sunt necesari pentru a controla creșterea, regenerarea celulară și metabolismul. Oamenii cu hipotiroidism pot resimți simptome variate care alterează calitatea vieții.
Hipotiroidismul afectează între 1 și 2% din populația globului și de zece ori mai frecvent femeile decât bărbații. Afecțiunea nu se vindecă, dar combinația dintre un stil de viață sănătos și medicamentele potrivite va reduce simptomatologia.
Mecanismul hipotiroidismului
Glanda tiroidă este situată aproape de baza gâtului și are o formă de fluture. Produce și depozitează hormoni care influențează aproape fiecare celulă din corp. Când glanda tiroidă primește semnalul numit “thyroid stimulating hormone” (TSH), eliberează hormoni în circuitul sanguin. Semnalul este transmis de glanda pituitară, situată la baza creierului. În unele situații glanda tiroidă nu eliberează hormoni, chiar dacă există suficient TSH. Această condiție se numește hipotiroidism primar și este cel mai comun tip.
Aproximativ 90% din cazurile de hipotiroidism primar sunt cauzate de tiroidita Hashimoto, o boală autoimună, în care sistemul imunitar atacă glanda tiroidă. Alte cauze ale hipotiroidismului sunt deficiența de iod, determinismul genetic sau anumite tratamente medicamentoase.
În alte cazuri glanda tiroidă nu primește suficient TSH. Asta se întâmplă când glanda pituitară nu funcționează normal și se numește hipotiroidism secundar.
Iată cele mai comune simptome ale hipotiroidismului:
- Oboseala
Acesta este unul dintre simptomele principale ale hipotiroidismului. Persoanele afectate se simt neodihnite, chiar dacă dorm suficient. Într-un studiu recent, 138 de pacienți cu hipotiroidism au declarat că au experimentat senzația de epuizare fizică. Mai mult, au descris și scăderea motivației și oboseală mentală. Hormonii tiroidieni sunt o pedală de accelerație pentru energie și metabolism. Deci, dacă resimți des senzația de oboseală extremă fără motiv, poate fi vorba de o problemă tiroidiană.
- Creșterea în greutate
Câștigul ponderal inexplicabil poate fi un alt simptom al hipotiroidismului. Nu numai că persoanele cu hipotiroidism fac mai puțină mișcare din cauza lipsei de energie, dar tind să stocheze calorii. Când nivelul de hormoni tiroidieni scade, descrește și rata metabolismului bazal.
- Senzația de frig
Odată cu scăderea ratei metabolice, cauzată de hipotiroidism, corpul tău va genera mai puțină căldură. În jur de 40% dintre persoanele cu această problemă de sănătate sunt mai sensibile la temperaturile scăzute.
- Slăbiciune sau dureri în mușchi și articulații
Nivelul scăzut de hormoni tiroidieni determină organismul să consume masa musculară pentru energie. Astfel, scade forța musculară și pot apărea crampele. Dacă simți dureri sau slăbiciune musculară fără să fi făcut vreun efort fizic considerabil, este indicat să mergi la medic.
- Căderea părului
La fel ca multe alte celule, și foliculii piloși sunt influențați de tiroidă. Cantitate scăzută de hormoni tiroidieni va determina foliculii să se regenereze greu, rezultând căderea părului. Când hipotiroidismul este tratat, această situație se îmbunătățește.
- Uscăciunea pielii
Ca și foliculii piloși, celulele pielii sunt sensibile la insuficiența hormonilor tiroidieni. Timpul de regenerare al pielii crește, făcând-o mai predispusă la afectarea de către factorii externi. Chiar dacă uscăciunea pielii este frecventă și la oamenii fără probleme tiroidiene, acesta rămâne un simptom important, fiind prezent la peste 70% dintre cei cu hipotiroidism.
- Depresia și anxietatea
Hipotiroidismul este legat de tulburările emoționale, dar mecanismul nu este complet cunoscut. Poate fi de vină scăderea nivelului de energie sau poate fi o consecință a afectării generale a organismului. 64% dintre femei și 57% dintre bărbații cu hipotiroidism resimt stări de depresie sau anxietate. Medicația de substituție hormonală în multe cazuri ameliorează și aceste simptome.
- Tulburările de concentrare și memorie
Problemele de memorie și concentrare sunt frecvente și în cazul oamenilor sănătoși, dar dacă apar dintr-o dată și sunt severe, poate fi un semn de hipotiroidism.
- Constipația
Hipotiroidismul afectează buna funcționare a colonului, circa 17% dintre bolnavi având și acest simptom. Dacă ai doar constipație, dar în rest te simți bine, încearcă mai degrabă niște laxative naturale, cum ar fi LaxaNatur de la Catena, decât să te gândești la tiroidă. Însă, dacă apar și alte simptome specifice, e timpul să apelezi la medic.
- Ciclul menstrual neregulat
Hormonii tiroidieni interacționează cu cei care controlează ciclul menstrual. De asemenea, aceștia afectează în mod direct ovarele și uterul. Dacă ai probleme când ești la menstruație, discută cu ginecologul. Dacă nu va găsi o explicație, poate fi de vină tiroida.
În final, este important de precizat încă o dată că aceste simptome nu sunt regăsite numai în cazul hipotiroidismului. Dar, dacă sunt prezente mai multe concomitent, par să se agraveze sau sunt severe, mergi la medic și vei primi recomandarea de a face niște teste specifice. Hipotiroidismul se tratează cu medicație de substituție hormonală, iar în urma tratamentului calitatea vieții pacienților se poate îmbunătăți semnificativ.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024