28.04.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 32 secundeDeși există o serie de simptome specifice, s-a observat că infecția cu noul coronavirus se manifestă foarte diferit de la o persoană la alta. Rezultatele unui recent studiu arată că acest lucru se întâmplă în bună măsură din cauza factorilor genetici.
De când a izbucnit pandemia de SARS-CoV 2, oamenii de știință au reușit, prin eforturi susținute, să deslușească o mulțime de aspecte legate de acest nou virus. De curând, o echipă de cercetători de la Universiatea King’s College din Londra a venit cu încă o descoperire importantă, stabilind că bagajul genetic influențează tipul de simptome dezvoltate, precum și intensitatea lor.
Studiu pe gemeni identici și non-identici
Pentru studiului lor, cercetătorii au folosit datele colectate prin aplicația Covid-19 Symptom Tracker, lansată luna trecută. Ei au rugat mii de gemeni din Marea Britanie, care au făcut deja parte dintr-un alt proiect de cercetare, să utilizeze aplicația și să menționeze dacă au sau nu simptome de COVID-19. Au fost folosiți algoritmi de învățare automată, împreună cu date de la cei 2,7 milioane de utilizatori ai aplicației, dintre care mulți au fost testați pentru coronavirus – pentru a rezolva combinația de simptome care indică faptul că o persoană poate avea COVID-19.
Ulterior, cercetătorii s-au concentrat pe datele de la peste 2.600 de gemeni pentru a încerca să stabilească dacă simptomele înregistrate de cei cu COVID-19 au fost legate de bagajul genetic.
„Ideea a fost să analizăm asemănările în ceea ce privește prezența sua lipsa simptomelor între gemenii identici (nr – monozigoți), care împărtășesc 100% din genele lor și gemenii non-identici (nr – dizigoți), care împărtășesc doar jumătate din genele lor”, a precizat prof. Tim Spector, unul dintre autorii studiului.
Rezultate fără echivoc
Pentru o acuratețe sporită, analiza a luat în calcul și dacă gemenii locuiau în aceeași gospodărie, iar rezultatele au relevat că factorii genetici explică aproximativ 50% din diferențele dintre simptomele pacienților cu COVID-19. Mai exact, speciliștii au constatat o influență genetică substanțială mai ales în cazul simptomelor de febră, diaree, delir și pierderea simțurilor olfactiv și gustativ. În schimb, o serie de alte simptome, așa ca răgușeala, tusea, lipsa poftei de mâncare, durerile în piept și crampele abdominale, nu au prezentat o asociere cu factorii genetici.
„Această boală este foarte ciudată, având în vedere modul în care se manifestă la diferite persoane, iar studiul nostru arată că acest lucru nu este întâmplător. (…) Nu ține neapărat de locul în care trăiești sau cine te-ai văzut; ține mult de ceva ca ai înnăscut”, a explicat prof. Spector.
Autorii studiului speră că descoperirile lor vor ajuta oamenii de știință să descifreze mecanismele prin care COVID-19 afectează organismul și să găsească o mai bună modalitate de a-i identifica pe cei cu cel mai mare risc de boală.
Sursa: www.theguardian.com
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024