Simptomele și semnele diabetului – la ce trebuie să fiți atenți
Incidența diabetului este într-o continuă creștere de ani buni și se estimează că acest trend ascendent va continua mult timp de acum încolo. Această situație este cauzată în special de stilul de viață modern - care a devenit tot mai sedentar – dar și de alimentația nesănătoasă.
10.04.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 24 secundeDe asemenea, o altă cauză constă în faptul că simptomele diabetului, fie nu se manifestă în fazele incipiente ale bolii, fie sunt ignorate până când devin tot mai evidente. Așa se face că mulți oameni trăiesc cu diabet fără să știe acest lucru, iar astfel, boala avansează spre forme mai grave, ce cresc riscul apariției unor complicații.
De aceea, am considerat că un articol care să prezinte în detaliu semnele și simptomele diabetului ar fi util, ajutându-i pe mulți pacienți să conștientizeze că suferă de diabet și să apeleze fără întârziere la ajutorul unui medic.
Informații despre diabet
Diabetul este o afecțiune cronică ce apare atunci când glucoza din sânge nu mai este absorbită în mod eficient de celule, pentru a fi transformată în energie. Absorbția glucozei se face cu ajutorul insulinei, care este un hormon secretat de celulele beta din pancreas.
Există două tipuri principale de diabet, respectiv diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2, la care se adaugă și diabetul gestațional, care este o formă specifică femeilor însărcinate și dispare de obicei după naștere.
În cazul diabetului de tip 1, pancreasul nu secretă insulină sau cantitatea de hormon este insuficientă, în timp ce diabetul de tip 2 apare atunci când organismul nu mai are capacitatea de a gestiona eficient insulina.
În ambele cazuri de diabet, glucoza care ar trebui să ajungă în celule se acumulează în sânge, ceea ce duce la creșterea glicemiei, iar de aici pot apărea o serie de complicații la nivelul tuturor organelor.
Simptomele diabetului sunt asemănătoare, indiferent dacă vorbim de diabetul de tip 1sau de cel de tip 2, ceea ce diferă fiind debutul și modul de manifestare.
Astfel, simptomele diabetului de tip 1 debutează brusc în perioada de vârstă 4 – 6 ani sau 10 – 14 ani, se manifestă sever și au o evoluție rapidă, ceea ce poate fi considerat un lucru pozitiv, pentru că pacienții ajung imediat la medic.
De cealaltă parte, simptomele diabetului de tip 2 nu apar odată cu debutul bolii, ci pe parcurs, având o evoluție lentă și fiind deseori ignorate, după cum spuneam.
Simptomele diabetului – semne care indica prezenta acestei afecțiuni
În timp ce debutul diabetului de tip 1 este unul brusc, fără semne premergătoare, simptomele diabetului de tip 2 nu se manifestă de la bun început, însă există anumite indicii care ar trebui să constituie un semnal de alarmă.
Apariția diabetului de tip 2 este strâns legată de excesul ponderal, iar cu cât numărul kilogramelor în plus este mai mare, cu atât crește și riscul de a dezvolta diabet tip 2, dar încă nu se poate vorbi de un simptom al diabetului.
În afară de faptul că ar trebui să își schimbe alimentația și să facă mai multă mișcare, este recomandat ca persoanele supraponderale să își facă și un test de glicemie. Dacă acesta indică o glicemie peste limita normală, testul se repetă peste 1-2 zile, iar dacă rezultatul este același, acesta este un semn clar de diabet de tip 2.
Revenind la simptomele diabetului, în cele ce urmează le vom prezente pe fiecare în parte, explicând și mecanismul care duce la apariția lor.
Senzația de sete intensă
Setea intensă este una dintre primele simptome de diabet și se datorează cantității mari de glucoză din sânge. Chiar dacă se consumă tot mai des cantități mari de apă, senzația de sete persistă.
Urinări frecvente
Acest simptom al diabetului se datorează în special faptului că organismul încearcă să elimine prin urină excesul de glucoză din sânge. Astfel, apare nevoia de a urina tot mai des, ceea ce duce și la o ușoară deshidratare, iar aceasta este o altă explicație a senzației de sete enunțate anterior.
Totodată, urinările frecvente pot fi și explicate prin consumul mare de apă, odată cu excesul de glucoză, organismul eliminând și surplusul de lichid.
Senzația de foame
Foamea este un alt simptom al diabetului, care se manifestă frecvent, din cauză că celulele nu mai primesc cantitatea necesară de glucoză pentru a o transforma în energie. Astfel, organismul simte nevoie de a primi nutrienți și apare senzația de foame, acompaniată de o creștere a apetitului.
Scăderea în greutate
Paradoxal, această senzație de foame și apetitul sporit sunt însoțite de scăderea în greutate și de diminuarea masei musculare. Explicația acestui simptom al diabetului constă în faptul că organismul apelează la alte resurse pentru a produce energie, în condițiile în care nu poate sintetiza glucoza din sânge. Aceste resurse provin din stratul de grăsime și din mușchi.
Grețuri și vărsături
Printre simptomele diabetului se numără și grețurile însoțite uneori de vărsături, care apar ca urmare a faptului că organismul se hrănește în special cu lipide provenite din grăsime, după cum am precizat mai sus.
Spre deosebire de glucoză, lipidele pot fi asimilate fără insulină, însă dacă sunt folosite în exces, provoacă grețuri și vărsături.
Starea de oboseală și slăbiciune
Glucoza reprezintă o resursă importantă de energie, iar în cazul pacienților cu diabet, organismul este privat sau parțial sau total de aceasta. Prin urmare, nu poate produce suficientă energie și astfel este firesc să apară stările de oboseală și slăbiciune fizică, ce constituie alte simptome ale diabetului.
Apariția frecventă a infecțiilor
Nivelul ridicat al glicemiei are implicații negative și asupra sistemului imunitar, care devine din ce în ce mai slăbit. Astfel, organismul este mai expus atacurilor agenților patogeni, ceea de duce la apariția infecțiilor. Așadar, aceasta este o altă manifestare specifică ce poate fi adăugată pe lista simptomelor diabetului.
Vindecarea lentă a rănilor
Acest fapt se datorează pe de o parte unei slabe circulații a sângelui, și pe de altă parte concentrației ridicate de glucoză pe care o conține. De asemenea, acest simptom al diabetului poate fi considerat și o consecință a scăderii imunității, de care aminteam mai devreme.
Încețoșarea vederii
Un nivel ridicat al glicemiei duce și la afectarea vaselor de sânge de la nivelul ochilor, iar în cazurile mai grave, chiar și a nervilor optici. Un prim semn că ceva nu este în regulă este încețoșarea vederii, considerată la rândul său un simptom al diabetului.
Iritații la nivel cutanat
Scăderea imunității pe fondul unei glicemii mărite se manifestă și la nivelul pielii, care nu mai are capacitatea de a se proteja eficient împotriva ciupercilor și bacteriilor. Se creează astfel un mediu favorabil dezvoltării acestor microorganisme, ceea ce duce la apariția unor iritații sau unor pete pe piele, însoțite uneori și de mâncărimi.
Așadar, dacă sunt coroborate și cu alte semne descrise mai sus, iritațiile și petele apărute la nivelul pielii pot fi considerate simptome ale diabetului.
Toate aceste semne și simptome nu trebuie să fie ignorate, pentru că duc la apariția unor complicații grave de se pot solda cu amputarea membrelor inferioare sau la afectarea gravă a unor organe.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024