Skinny fat este un fenomen mai comun decat am putea crede printre cei cu un IMC in parametri standard. Potrivit conceptiei generale, daca esti slab, esti sanatos, iar daca ai niste kilograme peste greutatea normala, automat te confrunti cu probleme de sanatate. Suna logic, dar realitatea dezvaluie adesea cazuri de-a dreptul surprinzatoare.
01.06.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 57 secundeSkinny fat este termenul care defineste o persoana cu o greutate normala, dar in cazul careia raportul tesut muscular-tesut adipos este dezechilibrat, in favoarea celui din urma. Cu alte cuvinte, o persoana aparent slaba, dar cu un stil de viata mai degraba sedentar si o alimentatie haotica, poate fi obeza din punct de vedere metabolic!
Daca „diabezitatea” (fenomen care vizeaza persoanele supraponderale/obeze supuse unui risc major de a dezvolta diabet zaharat tip 2) este tot mai bine cunoscuta, nu acelasi lucru se poate spune despre fenomenul skinny fat. Si totusi, acesta este o realitate care, cel putin in SUA, afecteaza 1 din 4 persoane cu o greutate normala, potrivit unui studiu publicat in Journal of the American Medical Association.
Daca nu faci multa miscare, nici nu mananci tocmai sanatos, nu inseamna automat ca intri in categoria skinny fat. Dar ca sa afli cum stau lucrurile de fapt, vezi daca bifezi afirmatiile de mai jos, specifice persoanelor skinny fat:
Fereste-te de alimentele procesate din comert, ticsite cu potentiatori de gust, conservanti, coloranti artificiali si alte E-uri periculoase, cat si cu zaharuri ascunse (tot ce se termina in „oza” din lista de ingrediente). Alege sa gatesti acasa, cu ingrediente proaspete si naturale.
Fenomenul skinny fat poate fi combatut adoptand solutiile la care recurg persoanele afectate de „diabezitate”. In linii mari, este vorba despre un stil de viata echilibrat, cu miscare regulata si o dieta sanatoasa si variata:
De ce este atat de periculos sa fii obez din punct de vedere metabolic, atunci cand ai o greutate in parametri? Fiindca, printre altele, daca esti diagnosticat cu diabet in aceste conditii, esti supus unui risc de deces de doua ori mai mare decat persoanele supraponderale, sustin expertii.
Data publicarii: 01.06.2016Data ultimei actualizari: 15.01.2024
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
14.11.2024