Slab sau Gras recomandă: rețetă de turtă dulce fără zahăr
De dragul sănătății, zahărul trebuie pus la colț ori de câte ori e posibil. Și nu, nu e suficient să nu-l pui în ceai sau cafea. Te invităm să mai faci un pas important și să-l scoți din biscuiți, plăcinte și prăjiturile preferate. Inclusiv din rețeta de turtă dulce. Cu atât mai mult dacă ai copii amatori ai acestui desert minunat. Bineînțeles, avem și o propunere concretă în acest sens: o rețetă simplă de turtă dulce de casă, fără strop de zahăr adăugat!
28.01.2021
Timp estimat de citire:
8 minute, 7 secundeÎți vei face o mare favoare ție și celor dragi, dacă vei limita prezența zahărului în rețete. Și, de ce nu, poți începe cu rețeta de turtă dulce! În afară de plăcerea de moment, zahărul nu ne aduce nimic bun. Spre deosebire de alimentele și băuturile care conțin zaharuri în mod natural, cele cu zahăr adăugat nu oferă nicio valoare nutrițională. Sunt furnizoare de așa-zise „calorii goale”. Totodată, acestea sunt o sursă proastă de energie, deoarece organismul digeră zahărul adăugat foarte repede. Drept urmare, la scurt timp după consumul lor, ne vom simți moleșiți și cu o nouă poftă de dulce. Or, pe termen lung, se știe, consumul crescut de zahăr poate provoca serioase probleme de sănătate.
De ce să renunți la zahăr? 5 motive importante
Faptul că zahărul dăunează sănătății poate suna oarecum vag, adesea neconvingător. Dacă simți nevoia unor argumente mai detaliate pentru a acționa cu mai multă hotărâre în ceea ce-l privește, aruncă un ochi pe cele mai de jos. Nu sunt simple supoziții, sunt efecte demonstrate, care te vor ajuta să înțelegi mai bine impactul zahărului asupra organismului.
Zahărul îngrașă
Consumul de prea multe alimente și băuturi cu adaos de zahăr reprezintă una dintre principalele cauze ale obezității la ora actuală. Deoarece digestia produselor cu adaos de zahăr este mult mai rapidă, acestea nu țin prea mult de foame. Acest lucru determină un consum mai frecvent pe tot parcursul zilei și un aport total de calorii mai mare. Și de parcă acest lucru n-ar fi suficient, există dovezi care sugerează că zahărul poate determina rezistență la leptină, afectând astfel căile biologice care reglează foamea.
Leptina este un hormon răspunzătoare de instalarea senzației de sațietate. În condițiile dezvoltării rezistenței la leptină, organismului pierde controlul asupra echilibrului dintre aportul și consumul de energie. Apare o nevoie cvasi-permanentă de mânca, care în mod evident duce la exces ponderal. Tocmai de aceea, limitarea cantității de zahăr din alimentație este una dintre cele mai simple modalități de a preveni creșterea în greutate.
Zahărul expune riscului de a dezvolta sindrom metabolic
Nivelurile crescute ale zahărului din sânge pun în alertă organismul, care forțează pancreasul să lucreze din greu pentru a secreta rapid mai multă insulină, necesară pentru scăderea glicemiei. În timp, aceste creșteri ale producției de insulină conduc la apariția obezității abdominale, creșterea nivelului de colesterol și trigliceride și hipertensiune arterială. Pe scurt, la dezvoltarea sindromului metabolic, o adevărată rampă pentru bolile de inimă, diabetul zaharat de tip 2 și multe alte afecțiuni.
Zahărul slăbește sistemul imunitar
Consumul crescut de zahăr scade capacitatea organismului de a combate infecțiile. Cum anume? Zahărul „dezarmează” globulele albe din sânge, responsabile de distrugerea agenților patogeni. Practic, în momentul în care nivelul glicemiei crește foarte mult, pe fondul consumului de zahăr, acestea încep să mănânce glucoza în loc să se ocupe de virusuri, bacterii sau celule maligne. Acest lucru poate pune în dificultate corpul în a opri îmbolnăvirea.
Zahărul distruge dantura
Bacteriile prezente în cavitatea noastră bucală adoră zahărul. Pe lângă faptul că, oferindu-le hrana prefarată, le ajutăm să prolifereze, mai există o mare problemă. În urma desfătării acestora cu zahăr rezultă acizi care atacă smalțul dinților. Chiar dacă, pe moment, organismul reușește să repare o parte din aceste daune, în timp, erodarea smalțului favorizează apariția cariilor, în special în zonele intertentare și alte locuri greu accesibile, unde placa bacteriană se formează mai ușor.
Zahărul grăbește procesul îmbătrânirii
Consumul produselor cu adaos cu zahăr poate accelera serios procesul de îmbătrânire. Se întâmplă acest lucru din cauza produșilor avansați de glicație (AGE). Vorbim de un grup de molecule proinflamatorii, care se formează printr-o reacție non-enzimatică între moleculele de glucoză și proteine, lipide și acizi nucleici. Nivelul acestora crește considerabil în condițiile hiperglicemiei, survenite în urma consumului de zahăr.
Studiile au arătat că AGE sunt implicați în apariția mai multor afecțiuni cronice. La nivel cutanat, AGE accelerează apariția ridurilor, încetinesc procesul de regenerare și scad elasticitatea pielii, ținta lor predilectă fiind colagenul.
Cu ce putem înlocui zahărul?
Din fericire, avem suficiente alternative pentru zahăr. Poți continua să prepari rețetele preferate de dulciuri, apelând la înlocuitorii naturali ai zahărului:
- Siropul de curmale
- Pasta de curmale
- Siropul de arțar
- Siropul de agave
- Siropul de yacon
- Siropul de orez brun
- Eritriolul
- Xylitolul
- Siropul/extractul de stevie
Spre deosebire de zahăr, deși au putere de îndulcire mare, aceștia au un indice glicemic semnificativ mai mic. În plus, fie vin la pachet cu diverse substanțe nutritive, fie au foarte puține calorii. Îi poți folosi cu încredere la prepararea biscuiților, prăjiturilor și, bineînțeles, în rețeta de turtă dulce.
Turta dulce, desertul adorat de copii
Deși, în general, este asociată cu perioada sărbătorilor de iarnă, la noi turta dulce este savurată cu plăcere în orice perioadă a anului. Pentru copii mai ales, indiferent de generație, este o reală bucurie de fiecare dată. Problema este că cea din comerț, pe lângă faptul că este doldora de zahăr și grăsimi de proastă calitate, mai e și glazurată. Așadar, aduce încă o doză zdravănă de zahăr! Turta dulce de casă, în schimb, poate fi cu totul altceva. Asta dacă alegi o rețetă de turtă dulce cu ingrediente de calitate superioară, fără strop de zahăr adăugat.
Rețetă de turtă dulce de casă, fără zahăr
Această turtă dulce de casă face deliciul întregii familii, de la mic la mare. Pleacă de la rețeta de turtă dulce tradițională, fiind ușor adaptată pentru a fi mai sănătoasă și mai bogată din punct de vedere nutritiv. Este o rețetă de turtă dulce care nu-ți va da prea multe bătăi de cap. Se prepară simplu, este gustoasă, pufoasă și aromată. Exact așa cum trebuie să fie o turtă dulce de casă care să amintească de gustul copilăriei. Mare atenție la cantitatea de nucșoară și cuișoare. Aceste mirodenii au arome foarte puternice și dacă scapi prea mult s-ar putea să fie prea pregnante.
Ingrediente necesare:
- 200 g de făină
- 50 g de făină de migdale
- 50 g de unt moale nesărat
- 50 ml de lapte
- 80 ml de sirop de arțar
- 2 gălbenușuri mari
- 2 lingurițe de carob
- ½ de linguriță de praf de copt
- 1 ½ lingurițe de scorțișoară
- ½ de linguriță de praf de ghimbir
- un praf de sare
- un praf de nucșoară
- un praf de cuișoare (opțional)
Pentru glazură (opțional):
- 1 albuș
- 2 linguri de pudră de stevie
- un praf de sare
- 1 ½ linguri de zeamă de lămâie
- 1-2 linguri de apă fierbinte
Mod de preparare:
- Într-un castron încăpător, cerne făina și adaugă toate ingredientele uscate. Amestecă bine cu un tel până la omogenizare.
- Separat, într-un castron mai mic, amestecă gălbenușurile, untul, laptele și siropul de arțar, apoi combină conținutul celor două castroane. Pentru a amesteca foarte bine, poți folosi mixerul, la viteză mica. Dacă nu vrei să te complici, te poți descurca foarte bine și cu o spatulă. Această rețetă de turtă dulce are o compoziție relativ moale, dar nu te îngrijora. Se va întări și va fi ușor de modelat după ce va sta la frigider timp de 2-3 ore sau, cel mai bine, peste noapte.
- Preîncălzește cuptorul la 180 °C.
- Scoate aluatul din frigider și cu o lingură ia o parte din el, apoi modelează o biluță. Pune-o pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și aplatizeaz-o, folosind dosul lingurii. Continuă până termini tot aluatul. Ai în vedere să lași spațiu între biluțe. Această turtă dulce de casă va crește puțin în volum la cuptor.
- Când termini de modelat, dă tava la cuptor timp de 10-15 minute. Când o scoți din cuptor, turta dulce de casă, în această versiune, trebuie să aibă o crustă aurie și fie moale la interior.
- Dacă dorești, o poți glazura după ce se răcește sau o poți lasă ca atare. Glazura se prepară simplu: se bate albușul spumă, împreună cu îndulcitorul, se adaugă zeama de lămâie, iar la final și apa fierbinte.
Această turtă dulce de casă este excelentă, pe post de gustare, cu lapte sau iaurt, dar la ceai sau cafea. Poftă bună!
Biscuiți cu fulgi de ovăz: rețete și secrete
16.05.2024