07.07.2020
Timp estimat de citire:
5 minute, 20 secundeRevoluționară, dar simplă și cu rezultate pe termen lung, metoda medicului francez Jean Philippe Zermati promite să te scape pentru totdeauna de povara kilogramelor în plus și să-ți îmbunătățească în mod ireversibil viața. Aceasta nu interzice nimic și nu impune restricții, principiul ei de bază fiind unul singur: învață să-ți asculți organismul.
Nutriționist de formație, medicul Jean Philippe Zermati a devenit preocupat la modul cel mai serios de problema scăderii în greutate din momentul în care a fost izbit de o constatare dezamăgitoare: conform studiilor, 95% din femeile care au urmat o dietă au pus apoi la loc kilogramele pierdute. Și mai grav, multe dintre ele s-au ales ulterior cu anumite tulburări de comportament alimentar sau diverse afecțiuni.
De unde a pornit
Analizând cu atenție aceste aspecte, Zermati a ajuns la concluzia că dietele cu program strict pe cantităţi şi zile nu sunt o soluție pentru menținerea greutății corporale în limitele dorite și și-a propus să găsească o metodă de a slăbi… fără regim! Astfel a început colaborarea sa cu doctorul Gérard Apfelbaum, un renumit psihiatru, care l-a ajutat să înțeleagă mai bine psihologia actului de a mânca. Împreună, cei doi specialişti au fondat Asociaţia GROS (Groupe de Réflexion sur l’Obésité et le Surpoids – un grup de meditaţie asupra obezităţii şi supraponderalităţii), având drept scop reorientarea atenției oamenilor pe propriile senzații și sisteme de control, astfel încât aceștia să poată ajunge la greutatea lor ideală, și nu la una dictată de convențiile modei.
Zoom pe nevoile reale
Observând că majoritatea persoanelor care vor să scape de excesul ponderal devin pur și simplu obsedate de ideea de a slăbi cât mai rapid, dr. Zermati a urmărit să elimine această tensiune negativă și să elibereze starea de privațiune generatoare de frustrări de tot felul. Tocmai de aceea, metoda de pierdere în greutate pe care a elaborat-o nu are reguli rigide, ci pare a fi chiar permisivă. De fapt, ea pledează pentru hrănirea intuitivă. Ce înseamnă asta? Să devenim conștienți de nevoile nutriționale ale organismului, dar și de cele emoționale și să fim foarte atenți atunci când mâncăm şi să acordăm acestui moment din viaţa noastră importanţa cuvenită. Nutriționistul francez susține că o cunoaștere aprofundată a ambelor tipuri de nevoi te va ajuta să furnizezi corpului alimentele necesare și să eviți tentațiile care îngrașă.
De la teorie la practică
Dacă te decizi să te alături celor care au îmbrățișat metoda doctorului Zermati, trebuie să știi că vei face investigații în primele zece zile. Mai exact, vei nota fără excepție, într-un carnețel, pe care-l vei ține mereu la îndemână, nu numai cantitățile ingerate și conținutul alimentelor, ci și condițiile în care vei lua masa, și anume: cu cine vei mânca, în ce loc, la ce ore etc. De asemenea, va trebui să consemnezi impresiile și starea creată: frustrare, furie, invidie, stres, sațietate, plăcere… Această primă etapă este una de observaţie. În cea de-a doua etapă, dr. Zermati te îndeamnă să-ți faci un obicei din a mânca doar atunci când simți că-ți este cu adevărat foame, nu când ai chef, și să te oprești imediat ce simți că te-ai săturat. Procedând astfel, vei învăța să faci diferența între „mi-e poftă” şi „mi-e foame”. Prima are legătură cu nevoile tale fiziologice și trebuie să-i dai curs, pe când a doua este o păcăleală. Este o senzație falsă de foame, care apare pe fond nervos sau de oboseală. Odată ce înveți să eviți această capcană, faci un pas esențial spre silueta mult visată.
Vindecarea psihologică
Pentru a reuși să deosebești cele două senzații, medicul francez spune că trebuie să faci pace cu tine însuți și alimentele. Or, ca să se întâmple acest lucru, e musai să-ți oferi răgazul de a te bucura de mâncarea din farfurie, de a o mesteca încet, pentru a o savura pe îndelete. Învățând să te concentrezi asupra a ceea ce mănânci și a ceea ce simți, vei ajunge în cea de-a treia etapă a metodei, care marchează o veritabilă însănătoșire psihologică. A fost definită în felul acesta deoarece te eliberează de acel sentiment incomod de învinovățire care te cuprinde de fiecare dată după ce-ți permiți un răsfăț culinar sau niște „ronțăieli” considerate periculoase.
Așa cum menționam mai sus, metoda Zermati nu interzice nimic. Poți mânca fără mustrări de conștiință și chipsurile, și ciocolata, și orice vrei tu. Singura condiție este ca acestea să fie consumate fără grabă, atât cât să-ți ofere senzația de sațietate, nu mai mult. „Calculatorul” de calorii pe care creierul nostru îl posedă în mod natural va deveni din nou operațional! Nutriționistul francez ne îndeamnă să nu ne facem griji și să avem încredere în inteligența intrinsecă organismului nostru.
Reguli pentru o viață
- Mănânci doar la masă, nu pe stradă, în mașină sau la birou, în fața calculatorului.
- Când te așezi la masă, te abții să faci altceva în paralel. Singurul lucru pe care ai voie să-l faci la masă, pe lângă mâncatul propriu-zis, este să întreții o conversație.
- Te concentrezi pe senzații, pe gustul mâncării și aroma acesteia.
- Simplul fapt că iei masa nu trebuie să te streseze: ai acest drept. Bucură-te de acest moment.
- Folosește recipiente mici, ca să nu te simți obligat să termini tot din farfurie doar pentru a nu face risipă.
- Lasă din când în când tacâmurile jos. Mâncând lent, eviți supraalimentarea. Nu uita că senzația de sațietate se instalează de-abia după 20 de minute din momentul în care ai început să mănânci.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024