Slăbește mai ușor! Trucuri simple
Și eu, că și mulți dintre colegii mei, medici și ei, ne sfătuim adesea pacienții să piardă câteva kilograme din cele pe care le au în exces. Și asta nu numai pentru că în acest fel vor arăta și se vor simți mai bine, dar și pentru că supraponderalitatea și obezitatea sunt factori majori de risc pentru o mulțime de boli. De la articulații, la inimă și vezica biliară, întregul nostru corp este realmente „torturat” de excesul de țesut adipos. Dar o vorbă veche spune că de la teorie la practică este o cale foarte lungă.
15.04.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 44 secundeNumai cine nu a încercat vreodată să slăbească poate considera că acest lucru este ușor. Iar de încercat, cred că orice individ peste 30 de ani a făcut-o măcar o dată în viață. Iată în continuare niște lucruri simple și deloc originale care, chiar dacă nu vor face slăbitul „floare la ureche”, măcar vor reuși să ușureze într-o oarecare măsură acest efort.
Stop senzației de foame!
Un mare dușman al curelor de slăbire este senzația de foame. Pentru a-i scădea amploarea și a te simți sătul/ă mai mult timp, trebuie să mănânci alimente bogate în fibre la fiecare masă. Este vorba de cereale integrale, legume, fructe și leguminoase. Sunt necesare cam trei porții de cereale integrale (100%) pe zi și 5-9 porții de legume și fructe.
Îți poți prepara la fiecare masă de prânz o salată care are drept bază salata verde, la care să adaugi ridichi, roșii, ceapă verde, castraveți în cantitate mare. Stropește-o cu o vinegretă ușoară, adaugă o brânză degresată și o felie de pâine neagră și foamea va dispărea până tărziu, după-amiaza.
Dimineața nu sări peste micul dejun! Obișnuiește-te să bei un pahar de lapte cu fulgi integrali de ovăz, secară sau grâu, îndulcit cu câteva stafide sau o linguriță de miere. Iar seara, dacă simți nevoia, mănâncă o supă de legume sau o porție mică de orez integral cu cașcaval ras.
Pentru a controla senzația de foame, mănâncă intre mese fructe (mere, portocale, grepfrut) și câte 2-3 porții mici de nuci, alune, fistic sau semințe.
Câteva reguli de bază
- nu bea decât excepțional băuturi răcoritoare cu zahar. Consumă apă minerală în care să adaugi felii de lime sau lămâie obișnuită;
- mănâncă foarte încet și acordă maximă atenție la ce mănânci. Momentul mesei este „sfânt”, chiar dacă timpul dedicat ei este scurt.
- nu sări peste mese. Dacă o faci, senzația de foame, la masa succesivă celei pe care nu ai luat-o, va fi atât de intensă, încât vei mânca mai mult decât ai nevoie;
- adaugă legume proaspete tăiate și la feluri de mâncare unde tradițional acestea nu se folosesc (orez, paste, mămăliguță);
- în fiecare zi, aproximează numărul caloriilor ingerate.
Mult succes!
Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentației și nutriție
dr_corinazugravu@yahoo.com
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024