Slabeste mancand mai lent
Persoanele care tin diete se intreaba deseori daca viteza cu care mananca afecteaza procesul de slabire. Raspunsul, conform celor spuse de nutritionistul Molly Gee de la Colegiul de Medicina din Baylor, Houston, este ca da.
27.02.2017
Timp estimat de citire:
2 minute, 46 secundeEsti la dieta si iti este foamne, asa ca ultimul lucru pe care vrei sa-l auzi este “las-o mai moale”? Dar daca mesteci mai incet, iei portii mai mici si nu te grabesti, accelerezi procesul de slabire.
Viteza cu care mananci: prea rapid inseamna supraalimentatie
“Cei care mananca repede, vor manca pana in momentul in care se simt plini. “Este nevoie de aproximativ 15-20 de minute pentru ca semnalul de satietate sa ajunga la creier”, spune nutritionistul . Cu alte cuvinte, este nevoie de ceva timp pentru ca mesajul de la stomac sa ajunga la creier, iar in cazul persoanelor care mananca repede dureaza cu atat mai mult. Mancand mai incet, toate mesajele importante transmise pot fi inregistrate la timp de creier, astfel incat sa poti constientiza cand este cazul sa te opresti. Scopul tau de baza: “Incearca sa nu fii prima persoana de la masa care termina portiile”, sfatuieste Gee.
Mesteca incet pentru confort si control
Digestia incepe inca de la mestecatul alimentelor. “Primul pas in digestie este masticatia. Daca treci prea repede peste acest pas, procesul de digestie este ingreunat”, spune Gee. Mestecand mai incet, nu doar ca iti scade viteza cu care mananci, dar te poate ajuta sa te simti mai bine. “Multi dintre pacientii mei imi spun cat de surprinsi sunt ca nu mai au arsuri la stomac, mestecand mai incet. Ei nu mai folosesc antiacide.”
Viteza cu care mananci: rapid, lent sau moderat?
Cina nu este un sprint, darteza ta cu cea a persoanelor de la masa. Nu exista un timp standard pentru a manca rapid, viteza cu care mananci depinzand de alimentele pe care le consumi, tacamurile pe care le folosesti sau cantitatea de mancare. Insa, iti vei da seama ca mananci incet daca ramai ultima persoana de la masa. Pe de alta parte, Gee spune: “Persoanele care mananca repede se ridica de la masa cam in 5-6 minute.”
Bucura-te de ce mananci!
Un alt beneficiu al mancatului lent este acela ca produsele alimentare au un gust mai bun. “Vedem o rata de satisfactie mai buna la degustare,” spune Kathleen Melanson, dietetician PhD, profesor asistent de nutritie si alimentatie la Universitatea din Rhode Island, SUA. Melanson si colegii ei au testat relatia dintre viteza cu care mancam si factori cum ar fi cat de multe calorii sunt consumate si nivelul de satisfactieluntarii au mancat anumite feluri de mancare, mai intai incet, apoi intr-un ritm alert. Studiul a demonstrat ca vei resimti o placere mai mare atunci cand mananci mai lent si vei consuma mai putine calorii.
Sfaturi pentru a manca mai lent
Metoda folosita de Melanson combina o alimentatie lenta, insotita de constientizarea gustului alimentelor si al momentului cand apare senzatia de saturatie. Ea recomanda:
- mesteca fiecare imbucatura de 15-20 de ori;
- savureaza mancarea in timp ce o mesteci;
- inghite inainte de a lua urmatoarea muscatura;
- fa cate o mica pauza intre muscaturi, acompaniata de o bautura fara calorii (in cazul in care doresti);
- constata nivelul de saturatie dintre muscaturi..
Incercand aceste metode, vei avea ceva mai putin timp pentru alte activitati, insa te vor ajuta sa slabesti. E un compromis destul de bun!
Marius Vasilescu
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024