Slabeste sanatos cu struguri
Strugurii reprezinta fructul simbolic al toamnei. Ei au o istorie straveche, oamenii cultivand vita-de-vie inca din preistorie. Exista dovezi ale prezentei culturilor de vita in Asia inca din mileniul V i. Hr.
03.09.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 18 secundeStrugurii apar in Biblie si se regasesc in hieroglifele egiptene. Civilizatiile greaca si romana au inceput sa utilizeze strugurii in fabricarea vinului. In secolul II d. Hr. gasim plantatii intinse de struguri in Valea Rinului, iar in perioada respectiva erau cunoscute peste 90 de soiuri. In secolul XVII strugurii au ajuns pe continentul american, fiind plantati pentru prima data la o misiune spaniola din New Mexico. Astazi culturile de struguri, pentru masa sau pentru productia de vinuri, sunt prezente pretutindeni pe glob iar Romania este una din tarile care produce struguri de calitate foarte buna.
Dincolo de proprietatile lor traditionale, stiinta a aratat valoarea particulara a strugurilor, motivata de continutul in nutrienti. Sunt foarte bogati in apa (82%) si glucoza, avand actiune hidratanta, dar si diuretica, depurativa. Contin cantitati mari de magneziu, B6, B1, potasiu si vitamina C, fibre solubile si insolubile.
Strugurii contin substante anti-colesterol
Strugurii ne aduc flavonoizi, fitonutrienti care dau culoarea specifica rosie atat strugurilor, cat si sucului, mustului si vinului rosu. Cu cat este mai intensa culoarea, cu atat continutul in flavonoizi este mai mare. Intre flavonoizi se includ quercitina si resveratrolul, ambele scazand riscul de boala de inima prin reducerea nivelului de colesterol “rau”(LDL-colesterol). Se presupune ca cele doua substante reprezinta explicatia frecventei reduse de boli de inima la francezi, in conditiile in care acestia au o dieta bogata in grasimi („paradoxul francez”). Mai mult, resveratrolul este considerat o substanta anti-imbatranire, unii considerandu-l “cheia tineretii vesnice”.
Cura cu struguri
O cura populara de slabire este cea cu struguri, initiata acum mai mult timp nu in scopul pierderii de kilograme, ci ca tratament empiric al unor maladii grave (insuficienta renala, cancere digestive). 100 de grame de struguri au 60-70 Kcalorii, care provin indeosebi din zaharurile continute. Cura trebuie urmata pentru maximum o saptamana si intrerupta rapid la aparitia unor simptome suparatoare (greata, cefalee).
Acestea nu sunt, asa cum s-ar putea crede, semne ale detoxifierii organismului, ci manifestari cauzate de lipsa anumitor nutrienti din dieta.
In perioada curei se consuma exclusiv struguri (dupa pofta fiecaruia, dar fara a depasi 1,5 kg) si apa, care insa trebuie bauta la minimum o ora de la ingestia strugurilor (pentru a nu dilua substantele active aduse de acestia).
De regula, cu ajutorul curei cu struguri in 5 zile se pierd aproximativ 2-2,5 kg si nu apar efecte adverse.
Cura poate fi repetata dupa aproximativ 2 saptamani. De mentionat ca o forma mai scurta a acestei cure (tinuta pe perioade de maximum 3 zile) este utila pentru orice persoana, indiferent daca se doreste sau nu scaderea in greutate.
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024