Slabirea dupa nastere – „Alaptarea asigura pierderea a 500 de calorii pe zi”
Ai nascut, alaptezi, dar nici gand sa mai poti imbraca hainele dinaintea sarcinii? Cum iti poti recapata silueta, dar in acelasi timp sa ii oferi puiului tau cea mai pretioasa hrana – laptele matern? Afla sfaturi avizate de la dr. Magdalena Pechianu, medic specialist diabet si boli de nutritie, la Medicover.
06.10.2017
Timp estimat de citire:
4 minute, 43 secundeEliminarea kilogramelor acumulate in timpul sarcinii reprezinta una dintre preocuparile importante ale proaspetelor mamici. Este adevarat ca, imediat dupa nastere, pleci de la maternitate cu 3-4 kilograme mai putin, dar raman inca multe de dat jos. Ceea ce pentru multe dintre mame reprezinta o misiune foarte grea, in conditiile in care trebuie sa faca fata noului stil de viata alaturi de bebelus. Dr. Magdalena Pechianu vine insa cu vesti bune. Slabirea dupa nastere poate fi realizata in mod sanatos, dar este un proces de durata, cu reguli si asteptari realiste.
Slab sau Gras: Cand se poate gandi proaspata mamica la un program de slabit?
Dr. Magdalena Pechianu: Inceperea unui program de slabit este recomandata, in general, dupa trei luni de la nastere, deoarece nu ne dorim carente alimentare in aceasta perioada si nici scaderea secretiei lactate.
Care sunt cele mai „prietenoase” alimente dupa nastere? Dar cele mai nocive?
Mamei care alapteaza i se recomanda o alimentatie sanatoasa, echilibrata si variata, ce consta in lactate, carne, peste, legume, fructe si un consum crescut de apa, pentru a evita deshidratarea. Tin sa precizez faptul ca alimentatia trebuie sa fie bogata in proteine de calitate din lactate, oua, carne si peste, intrucat aportul crescut al acestora contribuie la slabit. Un aliment foarte benefic este pestele, care ar trebui sa fie consumat de trei ori pe saptamana, in special cel bogat in Omega-3: somon, macrou, ton. Calciul este necesar in alaptare si poate fi procurat din branzeturi, legume verzi, tofu. Carbohidratii complecsi, cum sunt cei din cereale integrale, legume si fructe proaspete, ii asigura mamei energia si nutrientii necesari. In schimb, nerecomandate sunt produsele de patiserie, cele tip fast-food, dulciurile concentrate, sucurile cu zahar.
In timpul sarcinii si dupa nastere, corpul a trecut printr-o serie de modificari importante. Bazinul este largit, uterul este mai voluminos, ceea ce explica de ce burtica nu dispare asa de usor dupa ce bebelusul a venit pe lume. Nu intra in panica si nu te lasa tentata de un regim drastic! Acorda-i organismului tau timp sa se refaca!
De ce este important sa slabesti in mod echilibrat dupa nastere? Care sunt riscurile unor diete drastice in aceasta perioada?
Slabitul sanatos asigura o pierdere in special de tesut adipos, cu evitarea dezechilibrelor nutritive si a carentelor ulterioare. Cea mai buna este o scadere in greutate de 500 de grame pe saptamana. O scadere drastica in greutate poate duce la pierdere in special de tesut muscular si apa, fara o mentinere ulterioara a greutatii atinse prin revenirea la obiceiurile alimentare anterioare. De asemenea, grasimile din corp depoziteaza numeroase toxine si pesticide, iar slabirea brusca le elibereaza in sange, ceea ce duce la o crestere a procentului de toxine din lapte. Asadar, slabirea brusca este periculoasa atat pentru sanatatea mamei, cat si a copilului.
Este adevarat ca alaptarea ajuta la slabit?
Alaptarea asigura pierderea a 500 de calorii pe zi, contribuind in acest mod la slabit, astfel incat cu cat mama alapteaza mai mult, cu atat mai multe calorii va consuma.
Care este necesarul caloric pentru o alaptare optima? E adevarata ideea ca „trebuie sa mananci mult pentru a avea lapte consistent”?
Necesarul caloric pentru o alaptare optima la o persoana normoponderala consta intr-o suplimentare de 500 de calorii. O femeie care alapteaza trebuie sa consume intre 2.000 si 2.700 de calorii pe zi. Calitatea alaptarii nu va fi afectata daca scaderea in greutate va fi lenta si naturala, urmand o dieta bazata pe mancaruri sanatoase, sarace in grasimi si pe exercitiu fizic.
Care sunt principiile de baza ale programului de slabit dupa nastere?
Principiile de baza constau intr-o alimentatie sanatoasa si activitate fizica. Ar trebui exclus rontaitul intre mese si mancatul in picioare, iar cumparaturile ar trebui sa fie facute dupa liste, dupa masa, pentru a nu cumpara alimente nerecomandate, care, din moment ce ajung in frigider, vor fi consumate. Sunt reguli valabile in orice program normal de slabit.
Ce loc ocupa sportul in acest program?
Miscarea este foarte importanta, atat intr-o cura de slabire, cat si pentru un stil de viata sanatos. Se poate incepe cu plimbari de 30 de minute pe zi, apoi inot, aerobic, sau orice activitate fizica, cat timp nu exista o contraindicatie de la un medic specialist pentru o afectiune medicala concomitenta.
De cat timp este nevoie pentru a reveni la greutatea dinaintea nasterii? Se spune ca au fost necesare 9 luni pentru a pregati venirea pe lume a bebelusului si tot atatea ar fi necesare pentru a scapa de kilogramele suplimentare?
Durata pentru revenirea la greutatea anterioara depinde de factori individuali: surplusul luat in sarcina, rigoarea dietei, asocierea activitatii fizice. Dieta trebuie personalizata, astfel ca si durata in care se scade in greutate se stabileste impreuna cu medicul nutritionist.
Ce sfaturi-cheie le adresati celor care isi doresc sa slabeasca dupa ce au nascut?
Este bine sa retineti ca este foarte important sa apelati la un medic nutritionist pentru un program de slabit personalizat in functie de starea de sanatate si afectiunile concomitente si in urma efectuarii unui set de analize. Apoi, stabilirea unor obiective corecte si accesibile si mentinerea unui stil de viata sanatos ulterior scaderii ponderale sunt masuri care va aduc sanatate si stare de bine.
Este esential ca proaspata mamica sa stie ca laptele ei este cel mai bun aliment pentru copil, cel mai accesibil si intotdeauna la indemana. Iar cel mai bun indicator il reprezinta cresterea optima in greutate a copilului ei.
Marilena I.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024