Slăbirea sănătoasă și managementul colesterolului
În general, se vorbește despre colesterol ca fiind o substanță nocivă pentru sănătate iar de cele mai multe ori se trece cu vederea faptul că acesta este totodată și un element esențial funcționării organismului. Realitatea este că nu am putea trăi fără colesterol, pentru că acesta este implicat în funcționarea sistemului imunitar, în procesul de digestie și în secreția de bilă, protejează celulele de acțiunea radicalilor liber și mai are o contribuție importantă în sinteza hormonilor sexuali.
27.10.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 31 secundePericolul apare atunci când nivelul de colesterol din organism depășește pragul optim iar astfel de situații sunt cauzate în majoritatea cazurilor de alimentația nesănătoasă și de acumularea de kilograme în plus.
În cele ce urmează îți vom explica ce este colesterolul, când devine el nociv și cum poți menține un nivel optim de colesterol slăbind sănătos.
Ce este colesterolul și de unde provine
Colesterolul este o grăsime asemănătoare cu ceara, din punct de vedere al consistenței, produsă în mod natural de ficat prin sinteza grăsimilor, glucidelor proteinelor și zaharurilor. Această grăsime este prezentă în fiecare celulă din corp, fiind transportată de la ficat prin intermediul sângelui. Colesterolul nu se dizolvă în sânge, așa că este „ambalat” în niște particule minuscule acoperite cu proteine, care poartă denumirea de lipoproteine și ajung în fluxul sanguin, fiind transportate astfel la nivelul organelor și țesuturilor.
Ficatul produce aproximativ 80% din cantitatea de colesterol necesară organismului, în timp ce doar 20% provine din alimentație, în special din grăsimile saturate și grăsimile trans.
Când devine periculos colesterolul
Există 5 tipuri de lipoptotrine, iar cele care pot provoca probleme de sănătate sunt cele cu densitate scăzută, care conțin doze mari de colesterol pur. Este vorba de lipoproteinele LDL, supranumite sugestiv „colesterol rău”. Organismul produce o cantitate normală de colesterol rău, pe care o poate gestiona fără riscuri, însă în condițiile unei alimentații necorespunzătoare, această cantitate crește și încep să apară problemele.
Acestea se datorează faptului că acel colesterol pur din lipoproteinele LDL se depune treptat pe interiorul vaselor de sânge, formând plăci de aterom. Pe măsură ce stratul de colesterol depus se îngroașă, vasele de sânge se îngustează, ceea ce determină creșterea presiunii sângelui și apariția hipertensiunii arteriale. De asemenea, fragmente din plăcile de aterom se pot desprinde oricând, fiind purtate de fluxul de sânge către vasele mici pe care le înfundă, producând astfel un accident vascular. Cel mai grav este când astfel de fragmente ajung în creier și înfundă vase care irigă anumite zone, caz în care se produce accidentul vascular cerebral. În funcție de zonele din creier afectate un astfel de eveniment poate determina paralizie sau o serie de alte dizabilități ireversibile. De asemenea, un accident vascular poate duce la deces.
Legătura dintre excesul ponderal și nivelul de colesterol
Când nivelul de colesterol depășește limita normală putem vorbi despre o afecțiune numită hipercolesterolemie, iar printre principalii factori de risc ce pot determina o astfel de situație se numără alimentația nesănătoasă și excesul ponderal. De fapt, cele două elemente merg mână în mână pentru că excesul ponderal este de cele mai multe ori asociat cu alimentația nesănătoasă.
Mai precis, producția de colesterol a ficatului este influențată de consumul de grăsimi saturate care se găsesc în carne și produsele lactate, precum și de grăsimile trans rezultate în urma procesului de prăjire în uleiuri vegetale. Un aport ridicat de astfel de grăsimi nesănătoase duce și la creșterea producției de colesterol în ficat, fiind vorba în special de „colesterol rău”. De asemenea, atât consumul de grăsimi nesănătoase, cât și cel de alimente cu un conținut caloric ridicat determină acumularea de grăsime, care stimulează la rândul său producția de colesterol LDL.
Având în vedere cele de mai sus, majoritatea persoanelor supraponderale sau obeze au un nivel crescut de colesterol și hipertensiune arterială, datorat depunerii de plăci de aterom în interiorul vaselor de sânge.
Cum să slăbești sănătos pentru a controla colesterolul
Așadar, odată cu acumularea primelor kilograme în plus apare și riscul hipercolesterolemiei iar cea mai eficientă metodă de prevenție este revenirea la greutatea normală prin metode sănătoase de slăbire.
În primul rând, trebuie să te concentrezi pe alimentație și să elimini din meniu alimentele care pot determina creșterea nivelului de colesterol, dar și a numărului de kilograme. Primele pe lista neagră sunt alimentele ce conțin grăsimi saturate și grăsimi trans, care determină creșterea producției de colesterol la nivelul ficatului. Carnea de porc, cea de oaie, vită și în general orice fel de carne roșie ar trebui evitate, întrucât conțin cantități mari de grăsimi saturate. Alternativ, poți consuma carne de pasăre, care este o carne slabă mai ales dacă înlături pielea care concentrează o bună parte din cantitatea de grăsime.
Lactatele nedegresate sunt o altă sursă de grăsimi saturate care ar trebui evitată, dar și în acest caz există o alternativă mai sănătoasă reprezentată de produsele lactate și brânzeturile degresate.
De evitat sunt și grăsimile trans, care apar în urma procesului de prăjire în ulei. Așadar, cartofii prăjiți, cașcavalul pane, șnițelele, chiftelele, cârnații, gogoșile cât și produsele de patiserie cu margarină ar trebui excluse din meniu și consumate doar ocazional, în cantități mici.
Același lucru îl putem spune și despre produsele de la fast-food, care pot conține în egală măsură grăsimi saturate și grăsimi trans, dar și conservanți, sare sau alți aditivi care nu sunt tocmai benefici pentru organism.
Chiar dacă nu conțin grăsimi, și pastele sau pâinea din făină albă ar trebui evitate, precum și orezul alb, dulciurile cu zahăr adăugat, băuturile carbogazoase și energizantele. Toate acestea au un aport caloric ridicat, care favorizează formarea grăsimii, influențând astfel și producția de colesterol.
O dietă pentru slăbirea sănătoasă trebuie să fie bazată pe fructe și legume, pește, verdețuri, leguminoase, cereale integrale, carne de pasăre, fructe de mare, nuci și semințe. Toate acestea conțin vitamine, minerale, proteine, fibre alimentare carbohidrați complecși și o serie de alte substanțe necesare în procesele metabolice din organism. Grăsimile pe care le conțin sunt grăsimi nesaturate, care au un rol benefic și chiar ajută la scăderea nivelului de colesterol rău. Nu în ultimul rând, un alt avantaj constă în faptul că au un conținut scăzut de calorii, care sunt arse ușor de organism și nu se depun sub formă de țesut adipos.
O astfel de dietă trebuie să fie acompaniată și de mai multă mișcare, pentru că activitatea fizică intensă necesită mai multă energie și determină astfel arderea unui număr mai mare de calorii, implicit topirea stratului de grăsime.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024